Home » Magazine Artikels » Finland Artikels » Lapland, het oneindig witte paradijs print deze pagina

Lapland, het oneindig witte paradijs

IJshotel en noorderlicht

Over het algemeen is de hotelaccommodatie in Lapland gewoon goed. Zonder veel opsmuk. Uitstekende bedden, prima badkamer en gordijnen die geen licht doorlaten (tijdens de zomermaanden niet onbelangrijk, wanneer het daglicht praktisch niet verdwijnt). Een bijzonder tintje is wel dat in een aantal hotels de badkamer voorzien is van een tweepersoons privésauna. Romantischer in onze ogen zijn de stoere blokhutten met open haard, bijna altijd met eigen sauna.

Het meest originele overnachtingadres is ongetwijfeld het ijshotel in Kakslauttanen, niet ver van Saariselkä. Elke winter wordt dit hotel opnieuw gebouwd. Echt een kick om een keer mee te maken. Een ijskapel maakt deel uit van deze glinsterende architectuur. Omdat de kamers niet voorzien zijn van een badkamer, verhuizen de gasten na één nacht naar een comfortabele kamer van dezelfde hotelier. Alle hotels in Finland beschikken over een gemeenschappelijke sauna. Na een dag vol activiteiten is het heerlijk om even een sauna te nemen. Voor een optimaal warm-koud contrast vinden de Finnen het geen punt om even een rondje te zwemmen in een ijswak. Dat ging mij toch even een paar graden te ver. Even door de sneeuw rollen, is ook niet een echte aanrader – over die ervaring kan ik meerillen. Vreselijk, de kou prikt door je botten heen.

Een fascinerende attractie is het noorderlicht. Een hemelse lasershow met fantastische kleuren. Alleen … het is niet elke nacht showtime. Je moet geduld en geluk hebben. De derde nacht van mijn verblijf is het raak. Ik kijk er naar met een groepje jonge Japanse vrouwen. Voor mij is het een moment van stil genieten. Voor hen, begrijp ik al snel, betekent het veel meer. Nu ze het noorderlicht hebben gezien, weten ze bijna zeker dat hun eerste kind een zoon zal zijn. Zo verrassend is de Finse winter.

Tekst: Tom Marees   Fotografie: Finnish Tourist Board

Gepost door kurt op Thursday, 3 June 2010

Nieuwsbrief ontvangen ?