Home » Magazine Artikels » Oostenrijk Artikels » Sölden: Vlammen hoger dan de bergen print deze pagina

Sölden: Vlammen hoger dan de bergen

Meer informatie : Skidorp Sölden-Hochsölden |

Aeneas en Dido

Wellicht heeft Hannibal, de legendarische leider van het Carthaagse leger, nooit gekozen voor Sölden om de Alpen richting Rome over te steken, maar daar malen noch de Oostenrijkse regisseur Hubert Lepka, noch de toeschouwers om. Toen Lepka in Sölden aankwam en het decor van de Rettenbachgletsjer zag, wist hij meteen dat het uitstekend geschikt was voor zijn mega-event. Al sinds 2001 speelt Hannibal er de hoofdrol in het afsluitend spektakel dat jaarlijks door meer dan 10.000 mensen wordt gewaardeerd. Ook dit jaar verzamelde een honderdtal internationale journalisten om het spektakel te aanschouwen. De verhaallijn is losjes gebaseerd op de Aeneis, een klassiek epos van de Romeinse dichter Vergillius. Daarin wordt verteld hoe de Trojaanse held Aeneas, zoon van de godin Venus, na de ondergang van Troje een nieuw rijk wil stichten. Eerst belandt hij in Carthago waar hij verliefd wordt op de Carthaagse koningin Dido. De goden beslissen er echter anders over en manen hem aan om te vertrekken. Uiteindelijk bereikt Aeneas Italië, waar hij de grondvesten van het Romeinse rijk zou leggen. In 218 voor Christus steekt Hannibal met een leger van 60 000 soldaten en 37 olifanten de Alpen over om het Romeinse rijk ten gronde te richten. Gedreven door wraak, omdat hij een verre afstammeling is van Dido die na Aeneas’ vertrek uit liefdesverdriet zelfmoord pleegde. Hannibal slaagt er echter niet in om Rome in te nemen en wordt uiteindelijk verslagen in de slag bij Zama.

Ongeëvenaard spektakel

Meer dan 500 mensen spelen mee in het spektakel: acteurs, dansers, ski-instructeurs, skydivers, stuntlui en technici. Zij laten je gedurende iets meer dan een uur genieten van een georchestreerd postmodern theaterstuk in de sneeuw waarin attributen als een stuntvliegtuig, een straaljager, een helikopter, snowmobiles en pistenbully’s begeleid door vuurwerk, bommen, sneeuwlawines en laserstralen de spektakelwaarde verhogen. Sommigen omschrijven het als waanzinnig, megalomaan, uiterst bizar en militaristisch. Anderen vinden het fantastisch en ongeëvenaard. Ook ik had na afloop gemengde gevoelens en vooral bijtende kou. Je moet weten dat je net iets meer dan een uur op een tribune stilzit bij -7 graden Celsius op een hoogte van 3000 meter. Tussentijds blijft een helikopter soms rakelings boven de piste hangen en waaien de ijskoude sneeuwvlokken je in het gezicht. Het decor van bergreuzen en alpengletsjer is evenwel adembenemend, de apotheose haast oorverdovend. Dit is gewoon spektakel van de bovenste plank. Hoe vaak krijg je bijvoorbeeld de kans om pistenbully’s als grootse ballerina’s een perfecte choreografie in de sneeuw te zien uitvoeren? Je verwacht doden en gewonden – je kijkt immers naar stukken uit een oorlogstafereel – maar alles loopt goed af.

© Sölden Toerisme

Alle troeven

In Sölden kom je er pas echt achter hoe veelzijdig en fantastisch een vakantie in de sneeuw kan zijn. Verliefde paartjes, ouders met jonge kinderen, party-animals, gesettelde zestigplussers, wellnessadepten of pistevreters, dit wintersportoord biedt voor elk wat wils. De sneeuwzekerheid is alvast gegarandeerd. Wat je hier niet mag verwachten, zijn echte olifanten in de sneeuw. Dat heeft men slechts een keer geprobeerd, maar algauw bleek dat de dieren uitgleden over het ijs en het Hannibal-‘podium’ vervuilden met hun uitwerpselen. Geen idee hoe Hubert Lepka volgend jaar vorm zal geven aan het spektakelstuk Hannibal, maar dat het zal knallen staat buiten kijf.

Tekst: Dirk Robyns   Fotografie: Tourismus Sölden, Central Spa Hotel Sölden, Stefano Scatà,
Bernhard Spöttel/Red Bull Photofiles, Jürgen Skarwan/Red Bull Photofiles, Ötztal Tourismus, Aqua Dome Längenfeld

Gepost door kurt op Tuesday, 17 August 2010

Nieuwsbrief ontvangen ?