Home » Zwitserland » Skidorp Adelboden print deze pagina
icon skigebied Adelboden

Skidorp Adelboden (Zwitserland)

Algemene info

Adelboden photo, copyright:

Het huiselijke vakantieoord Adelboden, te midden van de Berner Alpen draagt het kwaliteitskenmerk "Familien willkommen". Mede dankzij zijn gezinsvriendelijke instelling, de talrijke bergbanen en het toenemende wellness-aanbod,  hoort het idyllische chaletdorp niet alleen in hartje zomer maar ook tijdens de winter tot de meest afwisselende wintersportresorts in het Berner Oberland. Bovendien is het aan de voet van de Sildstrubel gelegen vakantiedorp de eerste alpien wellness-vakantieoord gecertificeerde bestemming van Zwitserland.

Lees het Highlifeplus-artikel over Adelboden

Lenk toont klasse in een subliem kader

Skigebied

Adelboden-Frutigen-Lenk

Hoogteligging dorp

1353 m

Aantal km piste

185 km in skigebied Adelboden-Frutigen-Lenk

sleeplift stoellift gondel cabinelift kabelspoorbaan
79 85 21 23 9 11 0 0

Toeristische informatie

Adelboden Tourismus
Dorfstrasse 23
3715 Adelboden
Tel. +41(0)33 673 80 80
info@adelboden.ch
www.adelboden.ch

Skischolen

De vakantiebestemming Adelboden biedt zijn gasten drie skischolen die ruim 80 leraren ter beschikking stellen. Bovendien is er een oefenweide aanwezig en is les in het Nederlands mogelijk. Een skicursus volgen van vijf dagen levert je 15 lesuren op en maakt je portefeuille gemiddeld 150 euro lichter. Voor de snowboardcursus gelden dezelfde termen.

Kinderinfo

Voor de jongsten van het gezin is er een skikinderopvang voorzien, een babylift en een lopende bandlift. Ook ligt er bij de dienst toerisme van dit resort een lijst klaar waarop een overzicht aangeboden wordt van alle beschikbare babysitters en dergelijke. In het centrum is er bijna dagelijks kinderanimatie terug te vinden.

Evenementen

Het wintersportdorp Adelboden kent enkele interessante en uiterst lucratieve events op de kalender. In januari wordt de FIS Ski World Cup Adelboden georganiseerd op de Chuenisbärgli. Februari wordt gekenmerkt door de jaarlijkse hoornsleewedstrijd Horäschlittä. Ruim honderd tweemansteams besturen dan hun hoornslee op topsnelheid naar de finish voor de felbegeerde eerste plaats op het podium. Voor eind juni staat de Alpaufzug gepind. Het klinkt misschien wat minder spectaculair, maar het blijft toch een unieke ervaring om dit schouwspel te mogen bewonderen. Quasi 350 bergkoeien klimmen dan het steile, in de rotsen uitgehouwen bergpad op langs de Engstligen-watervallen naar de zomerweiden.

Sport & Fitness

Adelboden kent een erg gevarieerd sportaanbod. De actievelingen kunnen er natuurlijk skiën, snowboarden en langlaufen, maar ook rodelen, winterwandelen, curlen, of een tocht met de dog sleds maken. Off-piste bestaan de mogelijkheden tot fitness, sauna, massage, zwemmen en paragliding.

Après-ski, uitgaan en nachtleven

Nachtbrakers en après-skifanaten houden er een leuk verblijf op na met de aangeboden faciliteiten in Adelboden. 23 restaurants, 5 bars, 2 cafés, 1 wijnbar en 1 pub worden ter beschikking gesteld om de gast op zijn wenken te bedienen wanneer deze aan de culinaire bel trekt. Nadien verwelkomen de plaatselijke disco, dancing, bioscoop of concertzaal de toeristen graag voor meer entertainment. Overdag behoren de bibliotheek, het volksmuseum, het skimuseum en de kunstgalerijen nog tot de off-piste mogelijkheden.

Afstand tot Brussel

721 km

Dichtstbijzijnde luchthaven

Zürich op 190 km afstand (met busdienst)

Dichtstbijzijnde treinstation

Frutigen op 15 km afstand (met busdienst)

excerpt of article here.

Weersinfo

Lenk toont klasse in een subliem kader

Als hoogste gemeente in het Zwitserse Simmental koestert Lenk zich tegen de flanken van het Wildstrubelmassief. Vanuit de verte word ik al begroet door de hoge witte bergtoppen. Hoe dichter ik nader, hoe meer het omringende natuurschoon me naar de keel grijpt. Je zou er haast stil van worden.


Hoewel Zwitserland net buiten de top drie van favoriete wintersportbestemmingen valt, is er absoluut geen reden om dit sneeuwzekere land als wintersporter te mijden. Gepakt en gezakt, met de skilatten hongerend naar sneeuw, wordt mijn wagen ditmaal als een magneet aangetrokken door Lenk, een dorpje 80 km onder de hoofdstad Bern. In Zweisimmen twijfel ik nog even om af te slaan richting Gstaad, een prachtige route trouwens, maar ik vervolg mijn weg langs de flanken van het Wildstrubelmassief door het al even adembenemende Simmental. Deze vallei op zo’n 1100 meter hoogte is zo onbeschrijfelijk mooi dat ik me moet inhouden om niet om de haverklap te stoppen langs de weg. Het massief vormt er één van de mooiste dalafsluitingen van de Alpen en is door zijn diverse uitlopers het perfecte landschap voor allerlei winter- en zomersporten. Misschien is deze regio aan de voet van de Wildstrubel wel het meest veelzijdige wandelgebied van Zwitserland. Meer dan 140 kilometer bereide winterwandel- en sneeuwschoenpaden liggen als een kanten vlechtwerk over de besneeuwde weiden en bossen van Lenk en Adelboden, met in de vallei de zachtruisende Simme. Deze rivier vindt haar oorsprong in de witschuimende ‘Sieben Brünnen’ (zeven bronnen) die aan de andere kant van het massief, op de Rezlialp, ontspringen uit de gletsjer van de Plaine Morte in Crans Montana. Samen met het water van het Wildhornmassief voeden ze de imposante Iffig- en Simmewatervallen. Maar ook als skigebied heeft Lenk alle troeven. De huisberg Betelberg die boven het dorp ligt te schitteren, is vooral geliefd bij kinderen en beginnende skiërs. Het gebied rond de Metschstand/Hahnenmoos biedt met een gevarieerd aanbod van pistes, langlaufloipes en authentieke bergchalets dan weer uitdaging aan de meer gevorderde wintersporter.

Meer dan 140 kilometer bereide winterwandel- en sneeuwschoenpaden liggen als een kanten vlechtwerk over

de besneeuwde weiden en bossen van Lenk en Adelboden.

Lenkerhof

De avond valt en ik haast me naar Hotel Lenkerhof waar ik de volgende dagen logeer. Mijn gastvrouw Daniela Borter en haar man Daniel komen me tegemoet in de lobby waar we aan de majestueuze open haard samen een aperitief drinken. Zij zijn de drijvende kracht achter het succes van dit hotel. Voor Daniel is het belangrijk elke gast en zijn of haar noden te kennen, vertelt hij me. Zijn vrouw zet zich in voor het ‘spa- en wellnessbereik’ en het aanwerven en ondersteunen van medewerkers. Na een leuke kennismaking en een verfrissing is het tijd om aan tafel te gaan in restaurant Spettacolo. Deze ‘arena vol spektakel’ wordt in goede banen geleid door Jan Leimbach.

Chef Jan Leimbach in het Lenkerhof Alpine Resort

Dit à-la-carterestaurant van het hotel scheert hoge culinaire toppen onder de hoede van deze nog jonge chef. De kaart telt een vijftiental gerechten en wijzigt elke avond. Als hotelgast kies je vrij uit de voor-, hoofd- en nagerechten. Wanneer ik ‘slechts’ vier gerechtjes selecteer, adviseert de maître d’hôtel me er nog enkele meer uit te kiezen, naar gewoonte van dit restaurant, zo klinkt het. Onder andere een tartaar van Simmentaler rund met aspic (Savagnin Blanc – Heida 2006), een klare bouillon van eend met sherry, noedels met wilde look en zalm (Ried Nussberg Chardonnay 2007) en een kalfshaasje met selderie en truffel (Sassi Grossi Merlot 2006) passeren de revue. Een heerlijke panna cotta van aardbeien en rabarber sluit voor mij de avond af. De halfpensionformule in dit hotel is ronduit schitterend en naargelang je appetijt laat je jezelf elke avond verwennen met een degustatiemenu van misschien wel tien gangen, zonder meerprijs.

Van waterval naar zwavelbad

De volgende morgen hangt er een lage mist in het dal en ruik ik de zwavel die dit gebied op de kaart zette. Met de sneeuwschoenen aan trek ik richting Iffig waterval. Via het natuurgebied Lenkerseeli bereik ik de Teufebode, waar ik verder wandel langs de bruisende rivier die als een appelblauwzeegroene ader door het dal stroomt. Aan de voet van het dal stuift het water na een val van 100 meter op uit een kom en vormt er een imposante regenboog die zich meet met de inmiddels staalblauwe hemel. Van hieruit, nog steeds langs het bergriviertje, stap ik verder richting Iffigenalp waar het startpunt ligt van een avontuurlijke tocht van ongeveer zeven uur naar de Wildstrubelhut.

Wie het Simmental bezoekt, kan niet voorbijgaan aan de imposante Iffigwaterval.

Na deze kloeke wandeling is het tijd voor een bezoek aan de ‘7 Sources Beauty & Spa’ in het hotel met de beroemde Balmenquelle of helende zwavelbron. Deze was 350 jaar geleden al de reden voor de bouw van dit hotel en de opkomst van de vakantieplek die Lenk nu is. Ook tijdens de recente verbouwingen diende de bron als basis voor de 2000 m² wellnessruimte, één van de grootste in Zwitserland. Ze voedt het buitenbad met zwavelrijk water, dat aangewend wordt om reuma en huidaandoeningen te verlichten. Ook stimuleert het zwavelrijke water de stofwisseling en biedt het soelaas bij ademhalingsproblemen. Na een dampend bad van 35 °C tussen pakken opgehoopte sneeuw krijgen mijn stramme spieren de hulp van een triggerpointmassage. Spierspanningen zijn dikwijls de reden tot wijdverspreide pijn en een beperkte bewegingsvrijheid van ondermeer de nek. Tijdens deze massage zoekt de therapeute de stramme aandachtspunten en dwingt ze de spieren terug in het gelid. De spa-infrastructuur herbergt ook een ijs- en zwavelgrot, diverse sauna’s en zwembaden en een professioneel fitnesscentrum waar je onder deskundige begeleiding aan je conditie kan werken. Voor de allerjongsten is er een leuke waterglijbaan in een speciaal voor hen gereserveerde ruimte.

Boven: Mooi gedekte tafels in het restaurant van het Lenkerhof Onder: het buitenbad vol zwavelrijk bronwater

Kilometers vreten in de sneeuw

Na de rustige dag van gisteren wordt het vandaag een skidag van formaat. Op een paar stappen van het hotel neem ik de kabellift die me dadelijk tot in het hart van het skigebied brengt. De verse sneeuw op de Betelberg maakt het de beginnende skiërs en snowboarders evenwel niet gemakkelijker. De jongste onder hen ravotten in de zachte witte dons van het kids park bovenaan de Stoss op 1634 meter. Niet verwonderlijk dat dit gebied het kwaliteitslabel ‘Gezinnen welkom’ van de Zwitserse toeristische dienst kreeg. Bovenop de Leiterli trekken wandelaars naar Steinstoss, een relatief onbekende plaats met een fantastisch alpenpanorama. Na een heerlijke koffiespecialiteit in de Lucky Luke Schneebar en een opeenvolging van poedersneeuw op en naast de piste is het gebied Metschstand en de Hahnenmoos iets verderop mijn skistek voor de rest van de dag. Door de sneeuwval tot vroeg in de ochtend is de zwarte piste (nr. 40) vanaf de Luegli gelukkig nog niet geprepareerd. Zalig zweef ik op deze mat van sneeuw via Sillerenbühl naar het pittoreske Adelboden. Bovenop de Chuenisbärgli wordt het startschot gegeven van de jaarlijkse FIS slalom- en reuzenslalomwedstrijd, een manche uit het wereldbekerparcours. Onder het oog van circa 20.000 bezoekers duiken de eerste atleten het dal in. De tijd vliegt voorbij bij het aanschouwen van deze snelheidsduivels en na de wedstrijd lokt de après-ski me naar Restaurant Zum Stall. Hier geen liters goudgele pils maar een witte streekwijn met Berner Hobelkäse als stijlvol eind van de dag. Later op de avond krijg ik het gezelschap van Eric Berset, de marketingverantwoordelijke van Lenk. We kiezen voor een reis door het culinaire repertoire van de chef en praten over de onuitputtelijke mogelijkheden van dit gebied. Met een uitstekend zesgangenmenu sluit ik mijn trip aan het gebied af, waarna ik Eric verzeker dat ik verkocht ben aan deze vakantieplek en vast van plan om met het gezin nog eens terug te komen.

Tekst: Kurt Dekeyzer Fotografie: Lenk-Simmental Tourismus AG,
Hotel Lenkerhof Alpine Resort, Paul Geiser

Foutje gespot ? Laat het ons weten.


Nieuwsbrief ontvangen ?