Home » Zwitserland » Skidorp Engelberg print deze pagina
icon skigebied Engelberg

Skidorp Engelberg (Zwitserland)

Algemene info

In Centraal-Zwitserland gelegen heeft het hooggelegen dal van Engelberg een erg actief zomer- én winterprogramma te bieden. En hierbij wordt recreatie niet vergeten! Vanuit dit punt kunnen gasten moeiteloos de huisberg Titlis en zijn gletsjerpark aandoen met de draaiende Rotair-gondelbaan. Het dorpsbeeld wordt bepaald door het majestueuze klooster en de kloosterkerk. Opmerkelijk is dat ook tegenwoordig hier nog ruim 30 monniken wonen. Zo is de Berg der Engelen een geliefde bestemming voor een uitstap van het nabijgelegen Luzern. Zo noemden de stichters van het benedictijnenklooster de plaats in 1120. Ook kunnen toeristen gebruik maken van het smalspoortreintje en genieten van een grandioos panorama van de Centrale Alpen. 

Lees het Highlifeplus-artikel over Engelberg

Skiën in de schaduw van de Titlis

Skigebied

Engelberg

Hoogteligging dorp

1020 m

Aantal km piste

94 km in skigebied Engelberg

sleeplift stoellift gondel cabinelift kabelspoorbaan
27 61 6 6 8 2 5 1

Toeristische informatie

Engelberg-Titlis Tourismus AG

Klosterstrasse 3
6390 Engelberg
Tel. +41 (0)63 977 77 77
Welcome@engelberg.ch

Skischolen

Drie aanwezige skischolen met aangesloten oefenweide. De alpinecursus en snowboardcursus duren drie dagen en kosten zo'n 120 euro. 

Kinderinfo

Voor de jongsten van het gezin is er een kinderopvang en skikinderopvang voorzien. Ook is er een babylift en een lopende bandlift aanwezig. Voor verdere uitleg en een overzicht van babysitters in het dorp kunnen ouders terecht bij het onthaal van de dienst toerisme. 

Activiteiten

Eerste aan te raden activiteit in dit bergdorp is de begeleide tocht naar en door het klooster Engelberg. Het bevat het grootste kerkorgel van Zwitserland, dé stiftsbibliotheek, een dalmuseum en een kaasboerderij. Daarnaast is ook de Titlis- en Rotair-baan een unieke ervaring. Het is een hoogst gelegen bestemming voor een uitstap naar de gletsjer en grootste ski- en snowboardparadijs van Centraal-Zwitserland. Deze is te bereiken met de ronddraaiende gondelbaan. Ten derde is er de Viermerenwandeltocht: een wondermooie route vanaf de spiegelgladde Trübsee naar de diepblauwe Engstlensee en dan verder door naar de turquoisekleurige Tannensee, tot aan de Melchsee. Laatste vernoemenswaardige activiteit is een tocht op het Brunnipad, waarop twaalf informatieborden aanschouwelijke thema's verklaren over natuur en leven van mens en dier in het gebergte. Amusant en erg educatief.

Evenementen

Of het nu altijd even toonvast klinkt of niet, zangplezier en sfeer verzekerd met het Alpenschlagerfestival! Het is een muziekevenement en tegelijkertijd een talentenjacht voor toekomstige schlagersterretjes dat gehouden wordt in augustus. Amper een maand later wordt de FIS World Cup Ski Jumping georganiseerd in Engelberg. Grote namen van binnen- en buitenland komen elkaar hier de loef afsteken voor een plaatsje op het erepodium. 

Sport & Fitness

Wellness en sport gaan hier hand in hand! Zo is er de sauna, het fitness centrum, een overdekte ijsbaan, een curlingbaan, een rodelbaan, een solarium, een massagecentrum, wandelpaden, langlaufloipen, een thermaal bad, skipistes, een overdekt zwembad, en zo lijkt het maar verder te gaan. 

Après-ski, uitgaan en nachtleven

De après-ski van Engelberg kent haast zijn gelijke niet! Het dorp bevat zowaar vijftig restaurants, elf bars, twee pianobars, vier cafés, twee wijnbars en vijf pubs! Probeer daar maar eens nuchter buiten te komen op een geslaagde wintersportavond. Wie het na twaalven toch nog haalt, schuift door naar de vijf disco's en acht dancings, bioscoop of concertzaal. Overdag staan de deuren van het volksmuseum, het skimuseum, de bibliotheek en de kunstgalerijen open. 

Afstand tot Brussel

695 km

Dichtstbijzijnde luchthaven

Zürich op 90 km afstand (met busdienst)

excerpt of article here.

Weersinfo

Skiën in de schaduw van de Titlis

Engelberg-Titlis heet het belangrijkste skioord van Centraal-Zwitserland voluit. Voor veel Aziaten is dit de enige Zwitserse stop op hun tocht door Europa. Wij zochten uit waarom.

Een zondagmorgen in Engelberg. De klokken roepen de gelovigen naar het benedictijnenklooster waarvan de kapel dienst doet als parochiekerk. Bijna geruisloos begeeft de kleine dorpsgemeenschap zich naar de kerk. Uit de andere richting komt een volksstroom die veel meer lawaai maakt: honderden skiërs en snowboarders begeven zich naar de skilift en met het ritmische gedreun van hun skilaarzen wekken ze de laatste langslapers.

Engelberg ligt helemaal aan het uiteinde van een brede vallei maar afgelegen ligt het allerminst: de stad Stans is – in vogelvlucht – maar twintig kilometer verwijderd en elk uur rijden er treinen van Die Zentralbahn tussen Luzern en Engelberg. Het Engelberger Tal, de vallei waarin het dorpje ligt, is in feite een enclave: formeel maakt ze deel uit van het kanton Obwalden maar ze wordt helemaal omgeven door de kantons Nidwalden, Bern en Uri. Wanneer wij het dorp bezoeken, ligt er geen vlokje sneeuw meer maar toch kan je hier tot laat in het seizoen skiën. Engelberg ligt temidden van enkele hoge bergen zoals de Hanhen (de vroegere Engelberg waaraan het dorp zijn naam dankt), de Engelberger Ruchstock, de Schonegg met op zijn flanken het skigebied Brunni en natuurlijk de wereldberoemde Titlis.

Spicy Indian Curry Pizza

De Titlis is veruit het belangrijkste skigebied van Centraal-Zwitserland en Engelberg is de enige toegangspoort. Al in het midden van de negentiende eeuw werden de eerste grote toeristenhotels geopend en de aanleg van een spoorverbinding met Stans, in 1898, zorgde voor een ware toestroom van sneeuwliefhebbers. Wintersporters kunnen zich in dit skigebied tegoed doen aan 82 kilometer piste maar Engelberg is ook heel erg in trek bij de liefhebbers van off piste skiing. De uitgestrekte gletsjers zijn relatief veilig, zeker als je beroep doet op de gids of als je in de sporen van meer ervaren voorgangers blijft. Een aaneenschakeling van kabelbanen en stoeltjesliften brengen de skiërs tot aan de Kleintitlis, op een hoogte van 3028 meter. Vooral het laatste stuk is adembenemend: twee roterende ronde capsules voeren de wintersporters over de witte uitgestrektheid van een gletsjer.

Engelberg is bijzonder fier op de zogenaamde Titlis Rotar, ’s werelds eerste roterende kabelbaan, en dankzij een doorgedreven marketingcampagne geniet deze kabellift in grote delen van Azië een even grote naamsbekendheid als de Parijse Eiffeltoren of het Colosseum in Rome. Voor hele busladingen Indiërs is de Titlis Rotar de enige Zwitserse stop op hun rondreis door Europa. Bepaalde hotels in Engelberg spelen daar handig op in en nemen buiten het skiseizoen zelfs een Indische chefkok in dienst. In Pizzeria Mamma Mia, gelegen in het kopstation van de Titlis Rotar, is de Spicy Indian Curry Pizza het best verkopende gerecht op de menukaart. Behalve een pizzeria vind je er ook een zelfbedieningsrestaurant, een à la carte restaurant, een bar (naar eigen zeggen de hoogste van Europa), en een winkelcentrum waar de meeste Aziaten zich laten fotograferen in traditionele kledij met een kunstmatig alpenlandschap als achtergrond. De kelderverdieping van het kopstation biedt toegang tot een kunstmatige ijsgrot die in het gletsjerijs is uitgehouwen.

Mooiste zonsopgang van Zwitserland

Naast het kopstation bevindt zich een oude communicatieantenne van de telefoonmaatschappij Swisscom. De antenne is niet langer in gebruik en de ijskoude wind heeft prachtige sneeuwfiguren geboetseerd op de ijzeren stangen. Binnen bevindt zich een appartement en Swisscom onderzoekt de mogelijkheid om dit te verhuren, vertelt Werner Lüönd, verantwoordelijk voor de marketing van Engelberg-Titlis. Ideaal voor fervente skiërs die vlakbij, zeg maar op, de skipiste willen logeren. “En ideaal om te genieten van de mooiste zonsopgang van Zwitserland,” voegt Werner er aan toe. Het uitzicht is inderdaad adembenemend. Bij helder weer zie je het Jungfrau-massief liggen maar wij ervaarden ook zelf dat de top op enkele minuten tijd kan worden omgeven door een dichte mist die de zichtbaarheid tot nul herleidt.

Slapen in een iglo

Of het appartement op de Kleintitlis er ook komt, is onduidelijk. Er zijn immers tal van praktische bezwaren: bij harde wind wordt de Titlis Rotar stilgelegd en zijn de bewoners volledig afgesneden van de wereld. Engelberg heeft echter nu al een heel bijzonder logeeradres in petto: sinds 1996 wordt hier elk jaar een Iglu-Dorf opgetrokken. Dorp is misschien overdreven maar er is een bar, enkele multifunctionele iglo’s, een ‘welnessiglo’ met een jacuzzi en een hotel met tien kamers, samen goed voor 44 bedden.

Het Iglu-Dorf ligt op 1800 meter hoogte, vlakbij het Berghotel Trübseehof en aan de oever van de Trübsee. Het is geopend van kerstmis tot pasen en de bar is een bekende après ski-aangelegenheid. Als de iglo’s zijn weggesmolten kunnen skiërs terecht in de nabijgelegen Hopper Bar, in de gloednieuwe Skihütte auf Stand, op 2.450 meter hoogte, of in één van de vele bars, snackbars en restaurants in het dorp. Wij raden in het bijzonder Restaurant Alpenclub aan. Het restaurant is ingericht met veel hout en op de kaart staat typisch Zwitserse keuken met copieuze porties vlees en rösti. Laat zeker ook de Kaffee Nils niet links liggen. Dat is een hartversterkende koffie met een flinke dosis alcohol. Het recept is echter een geheim. In de late uurtjes zijn vooral de CCBar en de Yucatan in trek. In die laatste bar worden soms live optredens gegeven.

40% meer calorieën

Maar in Engelberg is er veel meer te doen dan alleen maar ski en après-ski. Er is een overdekt zwembad, een uitgebreid sportpark en verschillende wellnesscentra. Je kan tochten door de omgeving maken aan boord van een paardenkoets en allerlei bedrijven bieden outdooractiviteiten aan. Zo kan je in Engelberg ondermeer je eigen iglo bouwen, sneeuwschoentochten maken, ijsklimmen, leren curlen of een lawinecursus volgen. Wij kozen voor een snelcursus nordic walking. Klassiek is dat een zomersport maar in Engelberg kan je het ook in de winter doen. Beneden in het dal heeft de zwitserse wandelsportfederatie verschillende routes uitgestippeld. “Nordic Walking is ontstaan in de jaren zestig als zomertraining voor het Noorse langlaufteam,” vertelt Marin Steffen. In 1999 vond de sport ingang in Zwitserland en daarmee was dit land één van de voorlopers. “Bij Nordic Walking verbrand je 40% meer calorieën dan met wandelen maar het is minder belastend voor de rug en de knieën,” aldus Steffen. Nordic Walking blijkt echter een alles behalve eenvoudige sport te zijn: het vraagt een doorgedreven coördinatie van benen, armen, schouders en handen, en de correcte beweging kan je onmogelijk aanleren op een uur.

Kloosterkaas

Voor cultuurliefhebbers is het benedictijnerklooster van Engelberg een absolute must. Het is één van de belangrijkste kloostergemeenschappen van Zwitserland: ze heeft twee missies in de VS, wordt vermeld in de heldenroman Willem Tell en ook de Britse poëet William Wordsworth wijdde er een gedicht aan. Het klooster werd gesticht in 1120 maar de huidige gebouwen dateren uit de achttiende eeuw, nadat een brand het oorspronkelijke complex in de as legde. Vandaag wonen er nog steeds monniken in de abdij maar een aantal cellen worden verhuurd aan bedevaarders.

In de concertzaal worden regelmatig klassieke recitals gegevens en de ruime barokkapel doet dienst als parochiekerk. Daar bevindt zich trouwens het grootste orgel van Zwitserland. Verder is er aan het klooster ook een school verbonden, net als een kaasmakerij. Vroeger maakten de monniken zelf kaas maar nu is de kaasmakerij in handen van de familie Odermatt. Eigenlijk is het een Schaukäserei, de enige kaasmakerij van Zwitserland die speciaal ontworpen is om aan de bezoekers te tonen hoe kaas wordt gemaakt. Dagelijks brengen 25 Engelbergse bergboeren hun vers gemolken koemelk naar de kaasmakerij van het klooster die er verschillende kaassoorten mee produceert. Het uithangbord is de Engelberger Klosterglocke, een kleine zachte kaas in de vorm van een klok.

Tekst: Hans Sterkendries   Fotografie: Hans Sterkendries, Tourismus Engelberg, Christian Perret

Foutje gespot ? Laat het ons weten.


Nieuwsbrief ontvangen ?