Home » Zwitserland » Skidorp Interlaken print deze pagina
icon skigebied Interlaken

Skidorp Interlaken (Zwitserland)

Algemene info

Interlaken photo, copyright:

De naam Interlaken stamt van het Latijnse ‘inter’ (= tussen) en ‘laken’ (lacus = meer). Nog geen 30 jaar geleden waren de meeste hotels hier enkel ‘s zomers geopend. Vandaag combineren gasten de voordelen van de gezellige stad met de nabij gelegen skigebieden en prachtige excursies naar het hooggebergte. Toegegeven, de stad Interlaken sluit niet meteen aan op de skipistes, maar klokvaste trein- en busverbindingen zorgen ervoor dat je in een mum van tijd op de skipiste staat. Ook wandelaars kunnen hier hun hart ophalen; alleen al de overzichtskaart van de Jungfraubaan vermeldt niet minder dan 76 wandelroutes voor alle niveaus.

Lees het Highlifeplus-artikel over Interlaken

Jungfrau regio de ideale uitvalsbasis voor tal van excursies

Skigebied

Jungfrau Region

Hoogteligging dorp

569 m

Aantal km piste

213 km in skigebied Jungfrau Region

sleeplift stoellift gondel cabinelift kabelspoorbaan
50 131 32 14 16 12 0 0

Nuttige adressen

Interlaken Tourismus
Höheweg 37
CH-3800 Interlaken
Tel. +41 (0)33 826 53 00
mail@interlakentourism.ch
www.interlaken.ch

Schilthornbahn AG
Höheweg 2
CH-3800 Interlaken
Tel. +41 (0)33 82 60 007
info@schilthorn.ch
www.schilthorn.ch

Schilthorn Piz Gloria
Revolving Restaurant Piz Gloria
Ms. Christine Hari
Tel. +41 (0)33 856 21 58
pizgloria@schilthorn.ch

Activiteiten

Interlaken maakt samen met Beatenberg, Grindelwald, Lauterbrunnen, Mürren en Wengen deel uit van de Jungfrau region
Hoogte tussen 796 en 2971 m
Seizoen: van 6 december 2008 tot 13 april / 19 april / 26 april 2009 (Schilthorn) (afh. van de weercondities)
Skipistes: 223 km in totaal
Zwart: 37 km, rood: 113 km, blauw: 73 km
Langste piste: 17,5 km (afdaling Männlichen – Kleine Scheidegg- Wengen)
Snowboarden: First heeft een snowpark en een Superpipe, plus een pittig off-piste traject vanaf de Oberjoch. Mürren heeft een geweldige halfpipe, een funpark en een jump street. Kleine Scheidegg / Männlichen heeft verschillende modules voor startende boarders. Ook is er een nieuw snowpark met tientallen obstakels aan de Bärgelegg skilift.
Rodelbanen: 50 km
Loipes: 40 km. Een prachtige loipe van 12 kilometer vertrekt vanuit het dal van Lauterbrunnen naar Stechelberg. Ook start er in Interlaken een loipe, langs het spoor, richting Schwendi en Burglauenen.
Wandelen: meer dan 220 km winterwandelpaden. Een speciale wandelkaart is te verkrijgen bij de toeristische dienst.

Sport & Fitness

Alpine Center
Voor een professionele begeleiding met ervaren berggidsen en andere sporten kan je hier terecht. Skiën met Urs Räber voormalig wereldkampioen afdaling (1984) ook te boeken via Alpine Center +41 (0)33 823 55 23 –
www.alpinecenter.ch

Helikoptervluchten
Als je met meerdere tegelijk een luchtdoop wenst, kan je kiezen voor een vlucht met de helikopter die vanaf hetzelfde plateau in Männlichen vertrekt. Alle info: Swiss Helicopter, tel. +41 81 252 63 44 – www.swisshelicopter.ch

Met een arendsblik
Van december tot april kan je bij goed weer met je skilaarzen aan het vliegtuig op. Gletsjerpiloot Paul Shär stijgt op vanaf de sneeuw langs de skipistes in Männlichen. Als je kiest voor The Large Jungfrau Flight, vlieg je over de Schilthorn naar de Sefinenfurka, de Gamchilücke en over het Lötschendal en de Aletschgletsjer terug naar de Jungfraujoch en de noordzijde van de Eiger. Een prachtige ervaring met een charmante no-nonsensepiloot inbegrepen.
Info en reserveringen via tel. +41 (0)31 819 55 11

Afstand tot Brussel

713 km

Vervoer per vliegtuig

Elk uur zijn er directe treinverbindingen vanaf de grootste Zwitserse luchthavens en vanuit alle grotere Zwitserse steden naar Interlaken West en Interlaken Ost.

Dichtstbijzijnde treinstation

Interlaken West en Interlaken Ost

excerpt of article here.

Weersinfo

Jungfrau regio de ideale uitvalsbasis voor tal van excursies

Omsloten door de kristalheldere meren van Brienz en Thun, talloze bergtoppen van boven de 4000 meter en kletterende watervallen is Interlaken een parel gelegen in het Zwitserse Berner Oberland.


De naam Interlaken stamt van het Latijnse ‘inter’ (= tussen) en ‘laken’ (lacus = meer). Nog geen 30 jaar geleden waren de meeste hotels hier enkel ‘s zomers geopend. Vandaag combineren gasten de voordelen van de gezellige stad met de nabij gelegen skigebieden en prachtige excursies naar het hooggebergte. Toegegeven, de stad Interlaken sluit niet meteen aan op de skipistes, maar klokvaste trein- en busverbindingen zorgen ervoor dat je in een mum van tijd op de skipiste staat. Ook wandelaars kunnen hier hun hart ophalen; alleen al de overzichtskaart van de Jungfraubaan vermeldt niet minder dan 76 wandelroutes voor alle niveaus.

Vanaf het treinstation in Interlaken vertrekt de pendelbus naar Beatenberg. Blijkbaar zijn we niet de enigen die in Beatenberg de trip via de kabelbaan naar de Niederhorn willen nemen. In de duisternis nadert de gondel haar doel en zien we het licht van het bergrestaurant waar er een kaasfondue voor ons geserveerd staat. Aan de lange, gemoedelijke tafels vormen zich snel groepjes van acht personen van verschillende nationaliteiten. Vooraleer we met de slee geleid door slechts enkele lichtjes aan de rand van de pistes naar beneden zullen glijden, krijgen we nog wat instructies van de gids. Onderweg razen de waaghalzen uit de groep ons voorbij en zie ik even verder enkele van hen vanuit de diepte terug omhoog klauteren richting piste, gelukkig zonder veel erg. Toch ben ik opgelucht wanneer ik heelhuids aankom in Vorsass voor een welverdiende glühwein op het terras van het bergrestaurant. Eens terug in het hotel ben ik weer een ervaring rijker, enkele blauwe plekken inbegrepen.

Victoria Jungfrau Grand Hotel & Spa

In het centrum is de Högeweg het shoppingmekka van de stad. In deze straat nestelde zich ook 140 jaar geleden het Victoria Jungfrau Hotel. Deze voormalige dokterspraktijk onderging in de daarop volgende jaren vele verbouwingen en bleef zo aan de top van Europa’s meest gerenommeerde hotels. Tegenwoordig is nestelen misschien niet het juiste woord meer, want dit Grand Hotel herbergt maar liefst 212 kamers. Ondanks zijn omvang voelt dit hotel uit de belle époque warm en knus aan.

Een koepel uit glas en staal brengt licht in de inkomhal en vormt als het ware het kruispunt tussen de verschillende restaurants en zalen. Via een centrale lift biedt het toegang tot de diverse kamers op de vier verdiepingen. Deze hebben alle comfort, met als absolute topper de Tower Suite, een penthouse van maar liefst 246 m². Vanuit deze suite heb je zicht op de Jungfrau, de beide meren en het centrale plein van Interlaken waar continu parapenters landen en hun parachutes opvouwen, klaar voor een nieuwe sprong.

Wellness & ESPA

In het wellnesscomplex met een oppervlakte van maar liefst 5500 m² vinden we centraal het zwembad, geïnspireerd op de Romeinse badcultuur, omringd door Turkse baden, sauna’s en binnen- en buitenspa’s. Het mag terecht beschouwd worden als één van de mooiste ter wereld. Ben je nog meer op privacy gesteld, dan kan je terecht in de privéspa voor twee personen.

In een vertrek met sauna, stoombad, zwembad en relaxhoek kom je als koppel helemaal tot rust. In het exclusieve ESPA vloeien westerse behandelingen en oosterse therapieën naadloos in elkaar over. Probeer alvast de massage met authentieke Zwitserse kruiden, afgerond met een hapje in de spa-bar.

La Terasse, haute cuisine door chefkok Mike Wehrle

Na het aperitief samen met de vriendelijke general manager Hans-Rudolf Ruetti begeven we ons naar het diner in het gelauwerde La Terasse. Het restaurant brengt al onze zintuigen in extase. Het zilveren bestek en de kristallen luchters fonkelen in het kaarslicht. Sommige gerechten zijn verfijnd met een vleugje oosterse invloed en worden geserveerd met de grootste zorg. Een pianist zet de kers op de taart met klassieke muziek. We sluiten de avond gezellig af met een digestiefje in de bar.

De trein naar de hemel: Jungfraujoch

‘s Morgens nemen we in Interlaken-Ost de trein naar Lauterbrunnen. Daar stappen we over richting Wengen. Hier kom je als het ware in een sprookje terecht waar skiërs en wandelaars kriskras over de spoorwegsporen lopen hun weg zoekend naar de juiste trein. Wij nemen de tandradbaan naar Kleine Scheidegg.

Van hieruit gaat het rechtstreeks door een in de rotsen uitgehouwen tunnel naar een eerste stopplaats op 2865 meter hoogte. Je hebt er ondermeer uitzicht over de Grinderwaldvallei en het Thunermeer. Op 3160 meter houden we voor een tweede maal halt en kijken verwonderd naar het Eismeer, een landschap van rotsformaties en gletsjerijs. Eens boven op de Jungfraujoch (3454 m) beseffen we des te meer dat dit een bijna onmogelijke opdracht moet geweest zijn voor de bouwers van destijds. Tussen 1896 en 1912 werd er dag en nacht gewerkt aan dit technologische wonder onder het kritisch oog van Adolf Guyer-Zeller. Deze spoorwegpionier stierf helaas net voor de opening van de tunnel. Vanaf de uitkijkpost waar ondermeer een weerstation en een restaurant gevestigd zijn, zien we de Jungfraujoch, de grootste ijsmassa van Europa (22 km lang) die zich net onder de top van de Jungfrau (4158 m) bevindt. Geen wonder dat het gebied Jungfrau-Aletsch-Bietschhorn sinds 2001 een plaats kreeg op de Unesco werelderfgoedlijst. Het gebied begint aan de voet van de Mönch, Eiger en Jungfrau en herbergt diverse zeldzame plant- en diersoorten zoals de alpensteenbok en de lammergier.
Onder leiding van Stefan, een ervaren berggids van het locale Alpin Center, skiën we via de gletsjer ‘op een bedje van lentesneeuw’ naar beneden. Een unieke ervaring die je blijkbaar ook te voet of met de slee kan doen. Van hieruit vertrekt er ook een prachtige wandeling van ongeveer 45 minuten naar de bergchalet The Cottage.

Mürren – Schilthorn: De oefenpiste van een voormalig wereldkampioen

Vandaag treden we in de voetsporen van secret agent James Bond. We haasten ons naar onze afspraak aan de voet van de Stechelberg met Urs Räber, een voormalig wereldkampioen afdaling. Tijdens de rit richting Schilthorn schetst hij ons zijn sportieve loopbaan die liep van 1979 tot 1985. In 1984 won hij de wereldbeker afdaling. De meer dan sympathieke Urs wijst naar de zwarte piste onder ons die we straks in zijn kielzog zullen trotseren. Onder een stralende zon kijken we vanaf het platform op de top van de Schilthorn naar meer de dan 200 pieken waaronder de Mont Blanc, de Jungfrau, de Eiger en de Mönch. Zelfs het Zwarte Woud en de Jura zijn op zonnige dagen van hieruit te zien. Binnen bevindt zich het om zijn as wentelende restaurant Piz Gloria waarvan de naam bedacht werd door Ian Flemming (schrijver van de eerste James Bondverhalen) voor de kaskraker On Her Majesty’s Secret Service. In het restaurant, dat elk uur volledig om zijn as draait, geniet je al smullend van al het omringende natuurschoon. Naast het restaurant, met zicht op de Jungfrau, vertrekt jaarlijks de Inferno Ski Race, een wedstrijd voor amateur-skiërs die voor het eerst gehouden werd in 1928. Nog steeds is deze wedstrijd razend populair, met maximum 1800 deelnemers en even veel wachtenden op de lijst. (www.inferno-muerren.ch).
Tijd voor het volgende hoogtepunt van deze dag. Skiënd dalen we af in het spoor van Urs op de piste Inferno Black, gevolgd door een hemelse buckle piste. Af en toe houden we halt om instructies van deze topskiër te krijgen en even op adem te komen. Na deze technische training waar we nog lang aan terug zullen denken, gaat het via het parcours van de wedstrijd verder richting Mürren. Ondertussen wordt de minste fout opgemerkt en gecorrigeerd door de ‘master’ himself.
Onder het oog van andere skiërs dalen we het laatste stuk af tegen een waanzinnige snelheid tot we in Mürren uitgeput maar voldaan en met een ongelooflijke bewondering afscheid nemen. We spreken af dat we zeker nog eens langskomen in Hotel Schönbühl, gelegen in Wilderswil dat door hem wordt uitgebaat en waar je als gast met een beetje geluk Urs kan overtuigen om samen te gaan skiën. Het bezoek aan dit pittoreske houten chaletdorp kunnen we ondanks onze vermoeidheid niet weerstaan. Met zijn 1650 meter is Mürren trouwens het hoogst gelegen bergdorp van de streek. We kuieren door het geïsoleerde dorpje en drinken iets op het terras van Hotel Alpenruh met een prachtig uitzicht over de vallei. In het centrum kan je ook nog de lift nemen naar de Allmendhubel op 1907 meter hoogte, een prachtige uitvalsbasis voor een wandeling in de streek of voor een lunch op het zonneterras.

Sleeën met fonkelende sterren

Vanaf het treinstation in Interlaken vertrekt de pendelbus naar Beatenberg. Blijkbaar zijn we niet de enigen die in Beatenberg de trip via de kabelbaan naar de Niederhorn willen nemen. In de duisternis nadert de gondel haar doel en zien we het licht van het bergrestaurant waar er een kaasfondue voor ons geserveerd staat. Aan de lange, gemoedelijke tafels vormen zich snel groepjes van acht personen van verschillende nationaliteiten. Vooraleer we met de slee geleid door slechts enkele lichtjes aan de rand van de pistes naar beneden zullen glijden, krijgen we nog wat instructies van de gids. Onderweg razen de waaghalzen uit de groep ons voorbij en zie ik even verder enkele van hen vanuit de diepte terug omhoog klauteren richting piste, gelukkig zonder veel erg. Toch ben ik opgelucht wanneer ik heelhuids aankom in Vorsass voor een welverdiende glühwein op het terras van het bergrestaurant. Eens terug in het hotel ben ik weer een ervaring rijker, enkele blauwe plekken inbegrepen.

Tekst: Kurt Dekeyzer   Fotografie: Kurt Dekeyzer, Schilthorn Cableway Ltd., Toerisme interlaken,
swiss-image.ch, jungfrau railways, victoria-jungfrau grand hotel, Lindner Grand Hotel Beau Rivage

Highlifeplus Recommended Places

Highlifeplus beoordeelt hotels, restaurants, wellnessgelegenheden, bars etc. en beloont enkele met het HighlifePlus-recommended label. Bekijk hieronder welke places recommended zijn in dit gebied.

 • Photo of Lindner Grand Hotel Beau Rivage met het restaurant L'Ambiance

  Lindner Grand Hotel Beau Rivage met het restaurant L'Ambiance

  Klassevol hotel met zicht op de Jungfrau. Vooral het restaurant viel onze smaak. Vooraleer je een kamer boekt wees dan zeker dat je er één vraagt met balkon en zicht op de Jungfrau, de andere kamers aan de achterkant zijn klein voor dit soort hotel. Aangenaam onthaal! • Photo of Restaurant Benacus

  Restaurant Benacus

  In een modern maar warm kader serveert René Schudel en zijn team verrassende gerechten met een moderne toets. Op de ruime wijnkaart staan tal van smaakvolle Zwitserse wijnen. Mooie gewelfde kelder. Wijndegustaties op aanvraag.

 • Photo of Restaurant Gourmet-Stübli

  Restaurant Gourmet-Stübli

  Verfijnde streek gastronomie door de eigenaar Chef Richard Stöckli's. Reservering via het Hotel-Restaurant Alpenblick. Een must als je in de buurt verblijft. Reserveer voor je vertrek want de plaatsen zijn beperkt.


 • Photo of Victoria-Jungfrau Grand Hotel & Spa

  Victoria-Jungfrau Grand Hotel & Spa

  Dit statige hotel in het midden van Interlaken ademt klasse uit. Van een perfect aperitief naar een hemels gerecht het kan allemaal binnen het hotel. Kamers zijn ruim en voorzien van alle comfort. In het wellnesscomplex met een oppervlakte van maar liefst 5500 m² vinden we centraal het zwembad, geïnspireerd op de Romeinse badcultuur, omringd door Turkse baden, sauna’s en binnen- en buitenspa’s. Het mag terecht beschouwd worden als één van de mooiste ter wereld. Ben je nog meer op privacy gesteld, dan kan je terecht in de privéspa voor twee personen. In een vertrek met sauna, stoombad, zwembad en relaxhoek kom je als koppel helemaal tot rust. In het exclusieve ESPA vloeien westerse behandelingen en oosterse therapieën naadloos in elkaar over. Probeer alvast de massage met authentieke Zwitserse kruiden, afgerond met een hapje in de spa-bar.


Foutje gespot ? Laat het ons weten.


Nieuwsbrief ontvangen ?