Home » Zwitserland » Skidorp Lenk print deze pagina
icon skigebied Lenk

Skidorp Lenk (Zwitserland)

Algemene info

Lenk photo, copyright:

In een brede kom, helemaal achteraan in het Simmental gelegen, bevindt zich het skidorp Lenk. Het decor van het Wildstrubelmassief dat hier één van de mooiste dalafsluitingen van de Alpen vormt, is perfect voor het veelzijdige wandel- en wintersportparadijs in het natuurschoon van het Berner Oberland. De plaats Lenk draagt met trots het kwaliteitskenmerk "Gezinnen welkom", wat Zwitserse vakantieoorden onderscheidt voor hun kinderprogramma vol afwisseling. Maar het toeristische begin van dit bergdorp gaat reeds terug tot de zwavelbronnen, die bij reuma en aandoeningen aan de luchtwegen moesten helpen. Buiten de familievriendelijke houding kent Lenk dus ook een therapeutisch en genezend aspect als kenmerk. De dag van vandaag genieten gasten in het warmwaterbad van het Lenkerhof Alpine Resort van de weldadige werking van het water. 

Lees het Highlifeplus-artikel over Lenk

Lenk toont klasse in een subliem kader

Skigebied

Adelboden-Frutigen-Lenk

Hoogteligging dorp

1068 m

Aantal km piste

185 km in skigebied Adelboden-Frutigen-Lenk

sleeplift stoellift gondel cabinelift kabelspoorbaan
79 85 21 23 9 11 0 0

Toeristische informatie

Lenk-Simmental Tourismus AG

Rawilstrasse 3
3775 Lenk i.S.
Tel. +41 (0)33 736 35 35
Info@lenk-simmental.ch

Skischolen

Er zijn twee skischolen aanwezig die 80 leraren tewerkstellen. Ook is er een oefenweide beschikbaar. De alpinecursus duurt vijf dagen, evenals de snowboardcursus. Beide kosten 110 euro. 

Kinderinfo

Voor de kroost is er een kinderopvang en een skikinderopvang voorzien. Ook is er een kinderkaroussel, een babylift en een lopende bandlift geïnstalleerd. Aan het onthaal van de toeristische dienst kunnen ouders een lijst inkijken met mogelijke babysits en crèches in de buurt. 

Activiteiten

Highlights onder de activiteiten zijn: de tocht naar de Simmebron en Simmewaterval, het traject naar de Iffigwaterval, het bezoek en de sessie in het warmwaterbad in Hotel Lenkerhof Alpine Resort, het spoor naar het bergstation Leiterli boven Lenk, de wandeling naar de Obersimmentaler Hausweg en de tocht over de panoramaspoorlijn Montreux-Berner Oberland-Bahnen of MOB.

Evenementen

Natuurlijk de kerstboomverbranding om mee te beginnen! Jaarlijks is dit event in begin januari een ontmoetingsplaats voor lokale bevolking en gasten bij een punch of een glas glühwein. In februari vindt de Internationale wedstrijd met sledehonden plaats: tegen de honderd spannen, komende uit de hele wereld, nemen deel aan de traditie rijke wedstrijdweekends in deze maand. In de zomermaand juli wordt de Stockhorn-halve marathon gehouden: een loopparcours van Oberwil in het Simmental via Weissenburgbad, rond de Oberstockensee, de Stockhorn op. De Lenker Jazzdagen vinden diezelfde maand ook plaats. Het is het grootste New Orleans Jazzfestival van de Alpen dat ruim tien dagen duurt en gerenommeerde jazzbands bij elkaar brengt voor een gezellige openluchtsfeer. In augustus wordt de zogenaamde Zomeruniversiteit op poten gezet: wetenschappers van de Universiteit Bern houden spannende lezingen en leiden veelzijdige excursies in het Simmental. Erg educatief en amusant dus. Diezelfde periode wordt ook een intensieve, twee weken durende academie met bekende muziekdocenten en dagelijks openbare concerten gehouden. Namelijk de Internationale Muzikale Zomeracademie Lenk. In September situeert zich de bekende Alpafdaling St.Stephan waarbij zorgvuldig opgetooide dieren door tal van bezoekers worden verwelkomd in het dal. Eind oktober wordt er nog een forum voor muziek en beweging georganiseerd: ritme, dans en spel voor jong en oud!

Sport & Fitness

Sporten doe je in Lenk op de ski- en snoboardpistes, langlaufloipen, rodelbaan, curlingbaan, wandelpaden, ijsbaan en in het zwembad of paraglide gebied. Ontspanning gaat door in de sauna, het fitnesscentrum, het solarium, het thermaal bad of het massagecenter. 

Après-ski, uitgaan en nachtleven

Er heerst een gevestigde waarde aan après-ski hier in Lenk. Je kan gaan genieten in de dertig restaurants, vier bars, pianobar, café, tea room, wijnbar of pub om daarna al je zorgen te vergeten in de bioscoop, dancing of disco. En wat zou een vakantiedorp voorstellen zonder bibliotheek, volksmuseum en kunstgalerijen natuurlijk. 

Afstand tot Brussel

741 km

Dichtstbijzijnde luchthaven

Zürich op 180 km afstand (met busdienst)

excerpt of article here.

Weersinfo

Lenk toont klasse in een subliem kader

Als hoogste gemeente in het Zwitserse Simmental koestert Lenk zich tegen de flanken van het Wildstrubelmassief. Vanuit de verte word ik al begroet door de hoge witte bergtoppen. Hoe dichter ik nader, hoe meer het omringende natuurschoon me naar de keel grijpt. Je zou er haast stil van worden.


Hoewel Zwitserland net buiten de top drie van favoriete wintersportbestemmingen valt, is er absoluut geen reden om dit sneeuwzekere land als wintersporter te mijden. Gepakt en gezakt, met de skilatten hongerend naar sneeuw, wordt mijn wagen ditmaal als een magneet aangetrokken door Lenk, een dorpje 80 km onder de hoofdstad Bern. In Zweisimmen twijfel ik nog even om af te slaan richting Gstaad, een prachtige route trouwens, maar ik vervolg mijn weg langs de flanken van het Wildstrubelmassief door het al even adembenemende Simmental. Deze vallei op zo’n 1100 meter hoogte is zo onbeschrijfelijk mooi dat ik me moet inhouden om niet om de haverklap te stoppen langs de weg. Het massief vormt er één van de mooiste dalafsluitingen van de Alpen en is door zijn diverse uitlopers het perfecte landschap voor allerlei winter- en zomersporten. Misschien is deze regio aan de voet van de Wildstrubel wel het meest veelzijdige wandelgebied van Zwitserland. Meer dan 140 kilometer bereide winterwandel- en sneeuwschoenpaden liggen als een kanten vlechtwerk over de besneeuwde weiden en bossen van Lenk en Adelboden, met in de vallei de zachtruisende Simme. Deze rivier vindt haar oorsprong in de witschuimende ‘Sieben Brünnen’ (zeven bronnen) die aan de andere kant van het massief, op de Rezlialp, ontspringen uit de gletsjer van de Plaine Morte in Crans Montana. Samen met het water van het Wildhornmassief voeden ze de imposante Iffig- en Simmewatervallen. Maar ook als skigebied heeft Lenk alle troeven. De huisberg Betelberg die boven het dorp ligt te schitteren, is vooral geliefd bij kinderen en beginnende skiërs. Het gebied rond de Metschstand/Hahnenmoos biedt met een gevarieerd aanbod van pistes, langlaufloipes en authentieke bergchalets dan weer uitdaging aan de meer gevorderde wintersporter.

Meer dan 140 kilometer bereide winterwandel- en sneeuwschoenpaden liggen als een kanten vlechtwerk over

de besneeuwde weiden en bossen van Lenk en Adelboden.

Lenkerhof

De avond valt en ik haast me naar Hotel Lenkerhof waar ik de volgende dagen logeer. Mijn gastvrouw Daniela Borter en haar man Daniel komen me tegemoet in de lobby waar we aan de majestueuze open haard samen een aperitief drinken. Zij zijn de drijvende kracht achter het succes van dit hotel. Voor Daniel is het belangrijk elke gast en zijn of haar noden te kennen, vertelt hij me. Zijn vrouw zet zich in voor het ‘spa- en wellnessbereik’ en het aanwerven en ondersteunen van medewerkers. Na een leuke kennismaking en een verfrissing is het tijd om aan tafel te gaan in restaurant Spettacolo. Deze ‘arena vol spektakel’ wordt in goede banen geleid door Jan Leimbach.

Chef Jan Leimbach in het Lenkerhof Alpine Resort

Dit à-la-carterestaurant van het hotel scheert hoge culinaire toppen onder de hoede van deze nog jonge chef. De kaart telt een vijftiental gerechten en wijzigt elke avond. Als hotelgast kies je vrij uit de voor-, hoofd- en nagerechten. Wanneer ik ‘slechts’ vier gerechtjes selecteer, adviseert de maître d’hôtel me er nog enkele meer uit te kiezen, naar gewoonte van dit restaurant, zo klinkt het. Onder andere een tartaar van Simmentaler rund met aspic (Savagnin Blanc – Heida 2006), een klare bouillon van eend met sherry, noedels met wilde look en zalm (Ried Nussberg Chardonnay 2007) en een kalfshaasje met selderie en truffel (Sassi Grossi Merlot 2006) passeren de revue. Een heerlijke panna cotta van aardbeien en rabarber sluit voor mij de avond af. De halfpensionformule in dit hotel is ronduit schitterend en naargelang je appetijt laat je jezelf elke avond verwennen met een degustatiemenu van misschien wel tien gangen, zonder meerprijs.

Van waterval naar zwavelbad

De volgende morgen hangt er een lage mist in het dal en ruik ik de zwavel die dit gebied op de kaart zette. Met de sneeuwschoenen aan trek ik richting Iffig waterval. Via het natuurgebied Lenkerseeli bereik ik de Teufebode, waar ik verder wandel langs de bruisende rivier die als een appelblauwzeegroene ader door het dal stroomt. Aan de voet van het dal stuift het water na een val van 100 meter op uit een kom en vormt er een imposante regenboog die zich meet met de inmiddels staalblauwe hemel. Van hieruit, nog steeds langs het bergriviertje, stap ik verder richting Iffigenalp waar het startpunt ligt van een avontuurlijke tocht van ongeveer zeven uur naar de Wildstrubelhut.

Wie het Simmental bezoekt, kan niet voorbijgaan aan de imposante Iffigwaterval.

Na deze kloeke wandeling is het tijd voor een bezoek aan de ‘7 Sources Beauty & Spa’ in het hotel met de beroemde Balmenquelle of helende zwavelbron. Deze was 350 jaar geleden al de reden voor de bouw van dit hotel en de opkomst van de vakantieplek die Lenk nu is. Ook tijdens de recente verbouwingen diende de bron als basis voor de 2000 m² wellnessruimte, één van de grootste in Zwitserland. Ze voedt het buitenbad met zwavelrijk water, dat aangewend wordt om reuma en huidaandoeningen te verlichten. Ook stimuleert het zwavelrijke water de stofwisseling en biedt het soelaas bij ademhalingsproblemen. Na een dampend bad van 35 °C tussen pakken opgehoopte sneeuw krijgen mijn stramme spieren de hulp van een triggerpointmassage. Spierspanningen zijn dikwijls de reden tot wijdverspreide pijn en een beperkte bewegingsvrijheid van ondermeer de nek. Tijdens deze massage zoekt de therapeute de stramme aandachtspunten en dwingt ze de spieren terug in het gelid. De spa-infrastructuur herbergt ook een ijs- en zwavelgrot, diverse sauna’s en zwembaden en een professioneel fitnesscentrum waar je onder deskundige begeleiding aan je conditie kan werken. Voor de allerjongsten is er een leuke waterglijbaan in een speciaal voor hen gereserveerde ruimte.

Boven: Mooi gedekte tafels in het restaurant van het Lenkerhof Onder: het buitenbad vol zwavelrijk bronwater

Kilometers vreten in de sneeuw

Na de rustige dag van gisteren wordt het vandaag een skidag van formaat. Op een paar stappen van het hotel neem ik de kabellift die me dadelijk tot in het hart van het skigebied brengt. De verse sneeuw op de Betelberg maakt het de beginnende skiërs en snowboarders evenwel niet gemakkelijker. De jongste onder hen ravotten in de zachte witte dons van het kids park bovenaan de Stoss op 1634 meter. Niet verwonderlijk dat dit gebied het kwaliteitslabel ‘Gezinnen welkom’ van de Zwitserse toeristische dienst kreeg. Bovenop de Leiterli trekken wandelaars naar Steinstoss, een relatief onbekende plaats met een fantastisch alpenpanorama. Na een heerlijke koffiespecialiteit in de Lucky Luke Schneebar en een opeenvolging van poedersneeuw op en naast de piste is het gebied Metschstand en de Hahnenmoos iets verderop mijn skistek voor de rest van de dag. Door de sneeuwval tot vroeg in de ochtend is de zwarte piste (nr. 40) vanaf de Luegli gelukkig nog niet geprepareerd. Zalig zweef ik op deze mat van sneeuw via Sillerenbühl naar het pittoreske Adelboden. Bovenop de Chuenisbärgli wordt het startschot gegeven van de jaarlijkse FIS slalom- en reuzenslalomwedstrijd, een manche uit het wereldbekerparcours. Onder het oog van circa 20.000 bezoekers duiken de eerste atleten het dal in. De tijd vliegt voorbij bij het aanschouwen van deze snelheidsduivels en na de wedstrijd lokt de après-ski me naar Restaurant Zum Stall. Hier geen liters goudgele pils maar een witte streekwijn met Berner Hobelkäse als stijlvol eind van de dag. Later op de avond krijg ik het gezelschap van Eric Berset, de marketingverantwoordelijke van Lenk. We kiezen voor een reis door het culinaire repertoire van de chef en praten over de onuitputtelijke mogelijkheden van dit gebied. Met een uitstekend zesgangenmenu sluit ik mijn trip aan het gebied af, waarna ik Eric verzeker dat ik verkocht ben aan deze vakantieplek en vast van plan om met het gezin nog eens terug te komen.

Tekst: Kurt Dekeyzer Fotografie: Lenk-Simmental Tourismus AG,
Hotel Lenkerhof Alpine Resort, Paul Geiser

Highlifeplus Recommended Places

Highlifeplus beoordeelt hotels, restaurants, wellnessgelegenheden, bars etc. en beloont enkele met het HighlifePlus-recommended label. Bekijk hieronder welke places recommended zijn in dit gebied.

 • Photo of Hotel Lenkerhof Alpine Resort

  Hotel Lenkerhof Alpine Resort

  Aan de voet van de pistes van het ski- en natuurgebied van Lenk ligt dit prachtig hotel. Zowel op wellness als op culinair vlak behoord het tot de top van de wereld en is het wat ons betreft een absolute aanrader.


 • Photo of Restaurant Zum Stall

  Restaurant Zum Stall

  Gastronomisch restaurant in een verbouwde stal. Streekeigen gastronomie, perfect georchestreerd door het vriendelijke koppel Thérèse en Kari Koller. Achter glas laten diverse oude werktuigen en gebruiksvoorwerpen in een winterlandschap je kennismaken met het verleden en tradities van het Simmental. Open vanaf 16 uur voor een aparte après-ski met wijn en lekkere ‘Hobelkäse’.


 • Photo of Tipi Bar Lenk - Urs Schmid

  Tipi Bar Lenk - Urs Schmid

  Vanaf 16 uur is het feesten geblazen in deze reuzentipi met partytent. Urs Schmid en zijn team beloven je de heetste temperaturen van Lenk. Regelmatig kan je er genieten van een liveoptreden.`

  Flöschtrasse 5
  CH-3775 Lenk
  Tel. +41 (0)33 733 41 50
  www.tipibar.ch


Foutje gespot ? Laat het ons weten.


Nieuwsbrief ontvangen ?