Home » Frankrijk » Skidorp Megève print deze pagina
icon skigebied Megève

Skidorp Megève (Frankrijk)

Algemene info

Megève photo, copyright:

Megève is beroemd en berucht als het oudste en tevens ook duurste wintersportdorp van heel Frankrijk. Maar je krijgt gelukkig wel waar voor je geld. Het resort is een prachtig gerestaureerd dorp dat bovendien geheel autovrij is. De kerk dateert zelfs uit het jaar 1085 en het mag duidelijk blijken dat de mensen hier met bosjes heen reizen om te genieten van het goede leven, het geld te laten rollen in de mondaine winkels en hun hart op te halen aan de magnifieke natuur waarin de plek zich situeert. In de directe omgeving bevinden zich drie uitgestrekte skigebieden met overwegend blauwe en rode pistes. Mannen hoeven hier dus gelukkig niet hele dagen achter hun vrouw aan te lopen met in iedere hand meerdere winkeltassen. De sportfanaten laten zich helemaal gaan in het uitgebreide en gevarieerde aanbod dat Megève kent. 

Lees het Highlifeplus-artikel over Megève

Vliegen over de pistes van Megève

Skigebied

Evasion Mont-Blanc

Hoogteligging dorp

1113 m

Aantal km piste

445 km in skigebied Evasion Mont-Blanc

sleeplift stoellift gondel cabinelift kabelspoorbaan
152 160 51 41 28 9 0 0

Toeristische informatie

Megève Tourisme
Tel. 0033-4-50212728
megeve@megeve.com
www.megeve.com

Skischolen

Vier degelijke skischolen die maar liefst 450 profs tewerkstellen, verspreid over de pistes en de verschillende oefenweides. Het sportinstituut mag dan ook niet onderdoen voor het shoppingaspect van het vakantieoord. Les volgen in het Nederlands is geen enkel probleem en gebeurt ook niet verplicht in groepsverband. Het moet wel even op voorhand aangevraagd worden natuurlijk. De cursussen duren vijf dagen, 13 uur en kosten gemiddeld 150 euro. Wat nog een schappelijke prijs is, vergeleken met de prijsklasses van andere voorzieningen in Megève.

Kinderinfo

De kinderopvang en skikinderopvang gaat in voor jongelingen vanaf één jaar oud. Ouders tellen per dag 50 euro neer voor de goede zorgen, exclusief lunch. Verder is er nog een babylift en een lopende bandlift aanwezig in het resort.

Sport & Fitness

Sporten kun je hier door te skiën, langlaufen, wandelen, snowboarden, zwemmen, fitnessen, curlen, rodelen, paragliden, tennissen, schaatsen, hondensleeën, snowraften, paardrijden en tochten maken met de sneeuwscooter. 

Après-ski, uitgaan en nachtleven

Een après-ski zoals geen ander! Met wat geluk spot je hier ook wat bekende gezichten in één van de 100 eetgelegenheden, 17 bars, pianobar, drie cafés, drie tearooms, enkele wijnbars, vijf disco's, drie bioscoopcomplexen, vijf dancings, het casino, de concertzaal, en ga zo maar door. 

Afstand tot Brussel

906 km

Dichtstbijzijnde luchthaven

Genève op 70 km afstand (met busverbinding)

Dichtstbijzijnde treinstation

Sallanches op 13 km afstand (met busverbinding)

excerpt of article here.

Weersinfo

Hotels/huurobjecten

Naam Sterren

Les Fermes de Marie

4 sterren

Les Roches Fleuries

4 sterren

Vliegen over de pistes van Megève

Vanaf de pistes van Megève straalt een topper je tegemoet: de Mont Blanc, die als een zachtaardige witte bolhoed bovenop het omringende bergmassief ligt. In een rondvlucht met een vierpersoonsvliegtuigje scheer je vlak over enkele adembenemende gletsjers en kan je bijna je neus drukken tegen deze beroemde berg. Dit mondaine skioord heeft echter nog veel meer te bieden, zowel op als naast de piste.

Megève is van oudsher ‘Highlife’. Barones Noémie de Rothschild heeft het wintersportoord in 1921 op de kaart gezet. Of beter gezegd haar Noorse skileraar die zij opdracht had gegeven om een wintersportdorp te zoeken als een mooi alternatief voor het Zwitserse St. Moritz. Een hotel was toen gauw gebouwd. Het overzichtelijke kringetje van goede Europese families had er weer een vakantieadresje bij. Ongetwijfeld door hun aanwezigheid verwelkomde Megève al in 1933 de eerste cabinelift van Frankrijk. In de jaren zestig en zeventig zaten de Jean-Paul Belmondo’s en de Brigitte Bardot’s van die tijd vaak in Megève. Dat is enigszins veranderd. Wie nu gezien wil worden, trekt in de sneeuwmaanden eerder naar oorden zoals Courchevel. Megève daarentegen houdt ervan om discreet te blijven. Namen van bekende gasten worden niet gauw prijs gegeven. Meer dan: “er komen hier veel topondernemers en ceo’s” krijg je niet te horen. De enige naam die Daniel van de toeristische dienst wil noemen is die van president Nicolas Sarkozy: “Afgelopen winter is hij een paar dagen met zijn vrouw Carla geweest”, vertelt hij. Over zijn ski-prestaties kan hij weinig zeggen. Volgens hem heeft hij met zijn veiligheidsmensen enkel gelanglauft. Sarkozy kwam hier trouwens vroeger ook al, toen hij nog niet zo bekend was. Nu verbleven ze in Les Fermes de Marie, destijds boekte hij vaak een kamer in Le Fer à Cheval. In beide gevallen gaat het om sfeervolle tophotels met een mooi wellnessaanbod waar je voor een standaardkamer tussen de drie- en vierhonderd euro per nacht betaalt. Het gangbare tarief in Megève voor deze hotelcategorie.

Hoge namen zijn verbonden aan het Domaine du Mont d’Arbois in Megève. Dit project van de familie de Rothschild kon in zijn vroege jaren zelfs rekenen op de geldelijke steun van Koning Albert I. (linkerpagina bovenaan)

Negentigduizend per week

Megève kenmerkt zich door zijn stijlvolle accommodaties (met een authentiek karakter), waarbij een stijve sfeer gelukkig volledig ontbreekt. Naast de ‘cosy’ inrichtingen (hout, warme kleuren, open haard) valt vooral de persoonlijke service op. In mijn hotel Le Manège, gunstig gelegen bij het grotendeels verkeersvrije centrum met tal van winkeltjes en een tiental kunstgaleries, heb ik vanaf dag één bij de receptie nooit mijn kamernummer hoeven te zeggen. Met een vriendelijk gebaar kreeg ik de sleutel meteen in de hand gedrukt. Bijzonder indrukwekkend zijn de super-de-luxechalets die je kunt huren met hotelservice. Chalet des Fermes (vijf slaapkamers) bood zich vorige winter aan voor 18- tot 30-duizend euro per week. Een koopje vergeleken met Chalet des Sens (ook vijf slaapkamers) waar de teller pas begon op 40- en eindigde op 90-duizend euro. Dat zijn natuurlijk wel chalets waar je tien keer ‘u’ tegen zegt. In de verkoop van die droomchalets zit wel de klad.

Eigen vakantiebed Megève telt 3800 inwoners en 43 000 toeristische bedden, waarvan slechts 12 000 in commerciële accommodaties. Het wintersportdorp is dus populair bij mensen die niet graag hebben dat een vreemde in hun bed slaapt.

Dat krijg ik te horen van een makelaar die mij toevertrouwt dat vooral de Engelse markt volledig in elkaar is gezakt. “Het verkopen van een chalet van zes miljoen euro kostte mij voor de crisis losbarstte geen enkele moeite”, klaagt hij. “Die tijd is voorlopig voorbij.” Overigens is ook de familie de Rothschild nog steeds nauw verbonden met dit wintersportoord met onder andere Chalet Relais et Châteaux du Mont d’Arbois en La Ferme du Golf. Het laatste eigendom bevindt zich vlakbij de 18-holes golfbaan die daar al in 1924 is gekomen op initiatief van de toenmalige baron de Rothschild.

Picknickplaatsen

“Ons dure imago is niet geheel correct”, zegt een hotelier tegen mij. En hij heeft gelijk. Megève straalt klasse uit, de gast heeft een ruime keuze uit suites boven de duizend euro per nacht, maar tegelijkertijd zijn er zeer betaalbare tweesterrenhotels en chambre d’hôtes waar de prijzen per kamer variëren tussen de 50 en 150 euro. Hetzelfde geldt voor de restaurants. Zo serveren ze in Table du Trappeur, dat deel uitmaakt van het viersterrenhotel Chalet St. Georges, een uitstekend driegangenmenu voor 25 euro. Bijzonder sympathiek zijn de picknickplaatsen op de piste. Op de pisteplattegrond staan ze zelfs vermeld. Dat kom je zelden tegen. Ook dat is een vorm van klasse. Maar om Megève echt te beleven is het natuurlijk wel zo aangenaam om op de piste te gaan lunchen bij bijvoorbeeld Le Babotch. Met de menukaart brengt de dienster gelijk een gevlochten zonnehoed mee om je te beschermen tegen de felle zonnestralen. Stralend is ook de salade, bijgestaan door een witte wijn van de Savoie. Dat is genieten.
In het dorp wachten ze ook niet op de après-skiërs. Rond de middag lopen de terrasjes daar eveneens vol. Op de Place de l’Église zie je links en rechts mensen smullen van oesters, tussendoor nippend van een bruisende wijn. Op de hoek bevindt zich de modezaak Allard, befaamd om zijn gedistingeerde sportieve kleding. Grootvader Armand is in de jaren dertig van de vorige eeuw nog de uitvinder geweest van de eerste strakke wedstrijdpakken voor skiërs.
Megève telt verschillende nachtclubs. Populair is de jazz-club, waar regelmatig gratis live muziek is. Ooit zal jazz wel de boventoon hebben gevoerd, maar nu staat het kleine podium open voor alle swingende genres.

Met 150 km per uur


Vliegen over de Alpen heeft menigeen al gedaan, maar vliegen tussen de Alpenruggen is een totaal andere sensatie. Vlak langs de robuuste bergwanden en over de helblauw gekleurde gletsjers. Gek genoeg maakt de Mont Blanc met zijn lieflijke besneeuwde top nog de minste indruk. Naast de piloot is er nog plaats voor drie passagiers (altijd windowseat). Een rondvlucht van een half uur kostte vorige winter 96 euro per persoon (minimaal moeten er twee personen mee). Een aanrader is ook om eens binnen te lopen bij het Bureau des Guides, waar ze je verschillende voorstellen kunnen doen met activiteiten buiten de piste van heliski tot pistewandelingen over de gletsjer.

Sappige alpenweiden

Het skigebied Evasion Mont-Blanc waartoe Megève behoort, is verdeeld over drie delen, waarvan twee met elkaar zijn verbonden met een gondel. Naar het derde, vlakbij gelegen gebied rijdt een skibus. Evasion kent zowel een uitgestrekt open gedeelte met fantastische vergezichten als afdalingen die omzoomd worden door naaldbomen. Hoewel het gebied niet opvallend hoog is, kent het wel een grote sneeuwzekerheid. Belangrijk daarbij is dat er maar weinig sneeuw hoeft te vallen (20 cm is al genoeg) om te kunnen skiën. Dat komt omdat op deze sappige alpenweiden nog steeds koeien grazen die het gras kort houden (op lang gras glijdt de sneeuw eerder weg).

Tekst: Tom Marees   Fotografie: Tom Marees, Les fermes de Marie, Ludovic Di Orio, Megève Tourisme, Nicolas Joly, Bionnassay Images,
Sébastien Volle, V. Pawlowski, N. Videment,  J.L. Chauveau, Châteaux du Mont d’Arbois, spa Le fer à cheval, Noisillier-Nuts.fr

Foutje gespot ? Laat het ons weten.


Nieuwsbrief ontvangen ?