Home » Oostenrijk » Skidorp Schladming print deze pagina
icon skigebied Schladming

Skidorp Schladming (Oostenrijk)

Algemene info

Ten zuidoosten van Salzburg bevindt zich het Oostenrijkse dorp Schladming waar je de wintersport op tal van manieren kan beleven. Zo kan je lessen volgen in de verscheidene skischolen, maar evengoed gewoon zelf op de pisten het beste van jezelf laten zien of evengoed naar een skiwedstrijd gaan kijken in deze gemeente. Als je toch even je buik vol hebt van die kilometers sneeuw, kan je nog altijd iets gaan drinken en een stevig nachtje doorzakken in de plaatselijke discotheek. Maar je kan er ook met het gezin opuit trekken en via de wandelpaden deze overweldigende omgeving van naderbij ontdekken.

Lees het Highlifeplus-artikel over Schladming

Schladming & Dachstein blijven verbazen

Skigebied

Dachstein-Tauern Region

Hoogteligging dorp

750 m

Aantal km piste

183 km in skigebied Dachstein-Tauern Region

sleeplift stoellift gondel cabinelift kabelspoorbaan
55 109 19 52 23 7 3 0

Toeristische informatie

Tel: 0043-3687-2277722

E-mail: office@schladming.at

Website: www.schladming-rohrmoos.com

Nuttige adressen

Voor extra vragen kan je de toeristische dienst van Oostenrijk bereiken op het nummer: 078/16.60.18 of mailen naar: vakantie@austria.info    

Skischolen

In Schladming kan een beginner of een gevorderde nog steeds nieuwe technieken blijven aanleren als ze eens langsgaan in een van de drie skischolen of de snowboardschool. Daar krijgen beginnende snowboarders voor 48 euro per dag een begeleiding van 2,5 uur in groep. Skiërs kunnen in de overige drie scholen dan weer groepslessen volgen voor 51 euro per dag. Een halve dag komt echter neer op 46 euro en als je liever onmiddellijk een persoonlijke cursus wil volgen, ga dan eens langs in de privéschool Monte Krah. Daar komen de lessen immers neer op 180 euro per dag en voor elke persoon die zich aan deze cursus toevoegt, moet je nog eens een supplement van 20 euro betalen.

Kinderinfo

Kinderen kunnen in de snowboard- en privéschool niet terecht om wat vaardigheden te leren beheersen, maar in de andere twee scholen is er wel ruimte genoeg voor hen. Zo kunnen ze vanaf drie jaar met Hopsi op pad gaan om op de oefenweide hun eerste keer de sneeuwmat te betreden. Het allerbelangrijkste is dat de kinderen zich op deze plek amuseren en op de tweede plaats komt pas de wintersport. Op een ludieke wijze komen ze immers in contact met skiën en sneeuw, waardoor ze de technieken snel genoeg oppikken. Bovendien is er niet allelen Hopsi, maar begroet Bobo de pinguïn je eveneens wanneer je in Schladming als kind komt skiën. In de twee scholen stemmen de tarieven overeen. Een volledige dag op de pisten komt neer op 51 euro, met een middagmaal komt daar nog eens 10 euro bij.

Activiteiten

Als je ook op een passieve manier van wintersport kan genieten, zal je in Schladming niet gauw teleurgesteld worden. Hier worden namelijk verschillende wereldbekerwedstrijden gehouden waar de top het beste van zichzelf laat zien. Maar je kan evenwel een rit met de paardenslee maken doorheen het prachtige landschap, een namiddagje shoppen of aan tobogganing doen. Verder is deze plek niet alleen een leuke winterbestemming, maar kan je tijdens de zomermaanden hier ook de natuur ontdekken, fietsen, golfen of een rit met de Segway maken.

Sport & Fitness

Schladming maakt deel uit van de Dachstein-Tauern Region en daardoor kan je als wintersporter in deze regio je te goed doen aan talloze afdalingen. Met een pistenetwerk van 183 kilometer zal je je immers niet gauw vervelen en dat geldt zowel voor de beginners als de vergevorderden. Snowboarders kunnen daarnaast van nog enkele privileges genieten en hun talenten showen op een van de zes funparken, twee quarterpipes en vier halfpipes. Verder hebben de langlaufers hier werkelijk alles wat ze zich maar kunnen wensen met niet minder dan 350 kilometer aan loipen.

Après-ski, uitgaan en nachtleven

Als je graag eens een stapje in de wereld zet tijdens je wintervakantie dan zal je in Schladming gemakkelijk aan je trekken komen. In deze Oostenrijkse gemeente zal je je immers niet gauw vervelen. Vanaf 's middags kan je terecht in de skihutten, de après-ski kan je bovendien verder zetten tot in de vroege avond. Tussendoor kan je nog eens iets gaan eten in een van de tientallen restaurants om uiteindelijk te eindigen in de plaatselijke discotheek. Het nachtleven heeft in dit skidorp werkelijk heel wat voor je in petto, want er zijn niet alleen cafés, maar ook bars, pubs, een wijnbar en een pianobar waar je een geweldige tijd kan doorbrengen.

Afstand tot Brussel

1007 km

Dichtstbijzijnde luchthaven

Salzburg

Dichtstbijzijnde treinstation

Schladming

excerpt of article here.

Weersinfo

Schladming & Dachstein blijven verbazen

In het centrum van de Dachstein-Tauernregio ligt de Oostenrijkse ‘skihoofdstad’ Schladming im Ennstal te schitteren als een grote, ruwe diamant. Niet onontdekt, want jaarlijks skiën, snowboarden of langlaufen duizenden `enthousiaste wintersporters langs de omliggende berghellingen naar het dal waar hen steeds een warm onthaal wacht.

Favoriete bestemming

Zowel ’s zomers als ’s winters is Oostenrijk mijn favoriete bestemming. Gebeten door de bergmicrobe belaad ik tijdens de vakantiemaanden mijn auto met skilatten en –laarzen, of plaats ik mijn vertrouwde wandelschoenen in de koffer. Mijn honger naar sportieve snelheid en sensatie stil ik op de latten. Mijn drang naar stille waters en natuurlijk schoon blus ik langs smalle wandelpaden te midden van de groene alpenweides. Tientallen locaties heb ik reeds bezocht, maar de regio Schladming-Dachstein bekoort me nog steeds het meest.

Stralend en blinkend

Als uitvalsbasis kies ik het relax- en wellnesshotel Pichlmayr-gut in het kleine dorpje Pichl. Een groot bord langs de kant duidt me de weg naar het hoger gelegen knalgele hotelcomplex. Dit is een stad op zich. Al 890 jaar bestaat dit hotel. Dat wil zeggen dat er al een hotel stond ten tijde van de Guldensporenslag, de reformatie en contrareformatie, de Franse revolutie en dat het de woelige Wereldoorlogen ook heeft doorstaan. Dit hotel met naam en faam ligt nu in handen van de familie Steiner. Een beetje onder de indruk parkeer ik mijn wagen in een van de ondergrondse garages die via een ondergronds gangenstelsel met de centrale receptie en de andere gebouwen van het hotel verbonden is. Daar krijg ik een kaartje met de weg naar de Landhaussuite. De ruime kamer met tweepersoonsbed, twee balkons, een kacheltje in het midden en daarnaast een panoramische spa met veranderende kleurenhemel beantwoordt volledig aan mijn verwachtingen. Even opfrissen en ik ben klaar voor het avondmaal in het restaurant op het gelijkvloers. Enkel biologische producten van gecontroleerde landbouw worden in de keuken toegelaten. Dat loont, want de gerechten hebben een eerlijke en oprechte smaak. De volgende ochtend word ik verwacht op de massagetafel voor een peeling met zeezout. Nadien wordt mijn huid met gearomatiseerde oliën ingesmeerd en mag ik me een half uurtje onderdompelen in een spa met verschillende geurende oliën. Stralend en blinkend keer ik nadien naar mijn kamer terug waar ik nog even nageniet op mijn bed. Deze en de volgende dagen kunnen niet meer stuk.

Van het bed op de latten

Natuurlijk ben ik niet alleen naar hier gekomen om me dagelijks van kop tot teen te laten verwennen. De verse sneeuw lonkt. De lokroep van de bergen heeft me in haar macht. In deze regio worden immers jaarlijks tal van internationale wedstrijden gehouden. Dit is dan ook het Mekka voor de wintersporter. In 2005-2006 stond de Schladming-Dachsteinregio zelfs in de top drie van familieskioorden in Oostenrijk.

De vier grootste skigebieden van Stiermarken zijn er met elkaar verbonden: Hauser-Kaibling, Planai, Hochwurzen en Reiteralm. Het is ook niet voor niets dat het devies van het in de buurt gelegen vakantiedorp Rohrmoos ‘van het bed op de latten’ is. Ook de immens populaire Dachsteingletsjer met jaarrond sneeuwzekerheid behoort tot de absolute top. Bij goed weer heb je op een hoogte van 2700 meter vanaf de Dachstein Sky Walk, die pal boven de afgrond hangt, een adembenemend zicht op de omringende bergen en het lagergelegen dal. Zorg er dan wel voor dat je deze gletsjer bij mooi weer in je planning opneemt. Daarnaast is langlaufen of loipen – in tegenstelling tot de omringende landen – hier geen ondergeschoven kind. Deze streek heeft de groeiende populariteit voor het langlaufen tijdig onderkend en haast alle skigebieden beschikken er over een uitgebreid langlaufnetwerk.

Verbluffende bibliotheek

Wanneer je in de Schladming-Dachsteinregio op bezoek bent, moet je ook een bezoek brengen aan de benediktijnerbibliotheek van Admont. Deze stad ligt op ongeveer 70 kilometer van Schladming, in de richting van Liezen. Eens aangekomen in Admont kan je er niet naast kijken dat de bibliotheek na vele jaren van restauratie haar deuren voor het grote publiek weer geopend heeft. Grote borden tonen een prachtig versierde zaal met marmeren mozaïekvloer en rijkelijk met goud versierde boekenkasten, maar de werkelijkheid tart alle verbeelding. Met 70 meter lang, 14 meter breed en haast 12 meter hoog is dit de grootste en ook de mooiste kloosterbibliotheek ter wereld. Van zodra de hoge eikenhouten deuren zich openen, weet je niet waar eerst te kijken.

De fresco’s in barokstijl van de hand van Bartolomeo Altomonte (1701–1783) zijn verbluffend en tonen tientallen taferelen uit de Bijbel. Nochtans had het hier heel anders kunnen uitzien want in 1865 verwoestte een brand bijna het gehele klooster. Als bij wonder bleef de bibliotheek van de vlammen gespaard. Zo komt het dat de monniken nog steeds in het bezit zijn van o.a. 1400 manuscripten en meer dan 900 gedrukte boeken die stammen uit de periode voor 1530. Natuurlijk worden deze niet in de bibliotheek, maar veilig in een boekendepot bewaard. Dit achtste wereldwonder moet je zien om te geloven. Gelukkig staan er enkele banken om het geheel in alle rust en sereniteit te kunnen overschouwen. Misschien kom je zo tot de vraag hoe men de boeken op de bovenverdieping kan bereiken. Een gids toont ons hoe in enkele nissen, achter valse boekenkaften, een aantal deuren verborgen gaan. Daarachter schuilen ook nog enkele ramen die niet vanuit de bibliotheek zichtbaar zijn. Bij al deze pracht zouden we nog haast vergeten te vertellen dat er in het complex ook een kunsthistorisch en een natuurhistorisch museum huizen. Oostenrijk blijft verbazen en we hebben nog lang niet alles ontdekt.

Tekst: Dirk Robyns   Fotografie: Österreich Werbung, Trumler, Region Schladming-Dachstein, Steiermark tourismus

Foutje gespot ? Laat het ons weten.


Nieuwsbrief ontvangen ?