Home » Frankrijk » Skidorp Tignes print deze pagina
icon skigebied Tignes

Skidorp Tignes (Frankrijk)

Algemene info

Tignes photo, copyright:

In 1952 vluchtten de inwoners van Tignes ternauwernood naar hoger gelegen gebied door de overstroming van het stuwmeer. Ze vestigden zich aan de oevers van het nieuwe meer en tot op de dag van vandaag vind je daar nog steeds de vriendelijke, gastvrije gezichten terug van de oorspronkelijke bevolking. Tegenwoordig bestaat het vakantiedorp Tignes uit vier delen. Onderaan de stuwdam aan een idyllisch meertje ligt Les Brévières, met daarboven Les Boisses. De overige twee plaatsjes zijn relatief modern en mondain. Zo bieden Le Lac en Val Claret enkele interessante chique boetieks. Dit oord heeft samen met het Val d'Isère zich ontwikkeld tot één van de beste skigebieden ter wereld.

Lees het Highlifeplus-artikel over Tignes

Tignes: skiën, elke dag van het jaar

Skigebied

Espace Killy

Hoogteligging dorp

1550 m

Aantal km piste

286 km in skigebied Espace Killy

sleeplift stoellift gondel cabinelift kabelspoorbaan
198 75 25 41 45 10 0 2

Toeristische informatie

Tignes Accueil Lac-de-Tignes
Tel. 0033-479-400440
Information@tignes.net
www.tignes.net

Skischolen

Acht skischolen met uitgebreide oefenweides aanwezig. Lessen in het Nederlands zijn geen enkel probleem. De cursussen kosten gemiddeld 140 euro en duren allemaal vijf dagen. 

Kinderinfo

Skikinderopvang en kinderopvang vanaf 36 maanden voorzien, goede zorgen voor uw bengel van 8 uur per dag voor 56 euro inclusief lunch, 44 euro exclusief lunch.

Sport & Fitness

Gasten kunnen hier naar hartenlust skiën, snowboarden, langlaufen, wandelen, snowraften, hondensleeën, paardrijden, parapenten, paragliden, zwemmen, rodelen, curlen, tennissen, squashen, fitnessen, enzovoorts.

Après-ski, uitgaan en nachtleven

Er zijn hier ruim 72 restaurants, 61 bars, 4 tearooms, 1 wijnbar, 1 pub, 4 disco's, 1 bioscoop en een concertzaal gevestigd ter relaxatie en entertainment voor de gasten naast de piste.

Afstand tot Brussel

977 km

Dichtstbijzijnde luchthaven

Genève

Dichtstbijzijnde treinstation

Bourg-St. Maurice

excerpt of article here.

Weersinfo

Tignes: skiën, elke dag van het jaar

"Tignes bevond zich oorspronkelijk niet op deze plaats", opent Stéphanie Aillet, van de toeristische dienst van de gemeente. "Het lag vroeger in de vallei van de Isère, maar met de bouw van een dam zou het onder water lopen, dus is de kerk 1000 meter hoger geplaatst, aan het natuurlijke meer van Tignes, waar het skistation later werd gebouwd. De rest van het dorp is in 1952 onder water gelopen, maar elke tien jaar wordt het meer Lac du Chevril voor onderhoud leeggepompt en dan komen de restanten van het oorspronkelijke dorp terug even boven water", vervolgt ze.

Gelukkig bleven de bewoners niet bij de pakken zitten, want al vanaf 1960 werd Tignes met het nabijgelegen Val d’Isère verbonden. Het laagste punt bevindt zich in Tignes les Brévières op 1550 meter hoogte, en het hoogste zo maar even 1900 meter hoger: de gletsjer La Grande Motte op 3456 meter hoogte met zijn eeuwige sneeuw. Het hoogtepunt voor skiërs en snowboaders is ongetwijfeld de afdaling van La Grande Motte. Dat kan dus zowel in de winter als in de zomer ’s ochtends. Een leuk extra uitstapje is een ijsgrot van 200 meter lang die zich onder de gletsjer La Grande Motte bevindt. Vijf beeldhouwers hebben er allerlei kunstwerken uitgehouwen in het ijs. Wijzelf stonden versteld van een dinosaurus van zes meter hoog en tien meter lang ... die zo maar even zes ton weegt.

IJsduiken, schaatsen, hondensleeën

"De gemeente Tignes bestaat uit vijf dorpjes: Tignes-les-Brévières onderaan de stuwdam, Le Lavachet, Les Boisses, Tignes le Lac aan de ene en Val Claret aan de andere kant van het meer," weet Stéphanie Aillet. Het skiseizoen in Tignes duurt extreem lang: van eind september tot begin mei. Dat is heel wat langer dan in het skigebied Espace Killy, want daar kan er geskied en gesnowboard worden van begin september tot begin mei. In Tignes zijn er in de winter twee miljoen overnachtingen en 1,5 miljoen skidagen.

Ijsduiken in Tignes. In het meer kunnen waaghalzen deze "sport" beoefenen.

Zo’n tachtig percent van de klanten komt om te skiën, snowboarden of een andere sport te beoefenen. Maar wat zijn nu die andere sporten? En wat doen die twintig percent anderen dan? "Tignes biedt een hele waaier aan mogelijkheden, weet Stéphanie Aillet. Laten we beginnen met het meest spectaculaire. In het meer van Tignes, op 2100 meter hoogte, kan je gedurende de wintermaanden onder het ijs duiken. Een unieke ervaring, zowel voor gevorderde als occasionele duikers. Je kan dat niet alleen overdag doen (vanaf 70 euro per duik) maar ook ’s nachts (vanaf 90 euro per duik). En het is niet eens zo moeilijk, al moet je wel eerst de stress overwinnen. Daarna volg je gewoon de begeleider en de hulpkoord en komt meteen in een totaal andere wereld terecht. Licht valt binnen door het ijs en geeft het heldere bergmeer een prachtige azuurblauwe kleur. Je duikt hier met een droogpak en een zogenaamd volgelaatsmasker, dus echt koud wordt het nooit. Aan de andere kant van het ijs, in de bovenwaterwereld dus, kan je op het ijs ondermeer iedere namiddag schaatsen. Nog een fantastische ervaring waarbij je je in het hoge noorden waant, is een rit met een hondenslee. Een meute Huskies of andere honden die van de kou houden trekken je slee over het meer van Tignes. Je kan ook gaan voor ‘the real thing’: een expeditie in het bos met de hondenslee ...

Relax ... met chocolade

Wil je eens even niet buiten sporten en op en top relaxen, dan moet je zeker naar Le Lagon trekken in het hartje van Tignes. Dat is een paradijs voor waterratten, fitness- en wellnessliefhebbers. Je vindt er ondermeer een 25 meterzwembad, een waterval, een kinderbadje, een bad met stromingen en drie glijbanen van dertig meter lang. Voor de jongeren is het amusement dus alvast verzekerd. Voor de iets minder jongeren is genieten eveneens verzekerd, met een wellnessruimte vol hamams, sauna’s, spa’s en verschillende themadouches. Voorts kan je er ook fitnessen of allerlei lessen volgen, zoals aquafitness, aquacardio, en duiken met flessen.

Voor elk wat wils dus. Wij waren er alvast enkele uren zoet en keerden totaal relaxed terug. En dit genieten hoeft helemaal niet duur te zijn: je kan voor 13 euro een hele dag zwemmen en 1,5 uur spenderen in de wellnessruimte. Dé ervaring der ervaringen in Le Lagon is ongetwijfeld de chocoladetherapie: een scrub met chocolade of een chocoladepakking die je in de zevende hemel brengt. En dat zonder een calorie ... Als je ’s avonds nog - of terug - genoeg energie hebt om een stapje in de koude wereld te zetten, moet je zeker eens op donderdagavond gaan dineren met zicht op de gletsjer La Grande Motte. Je vertrekt met een sneeuwscooter of de lift en je ski’s richting het restaurant ‘Panoramic’ dat op 3000 meter hoogte ligt. Je dineert daar heerlijk en nadien ski je de helling af met een fakkel in de hand of laat je je naar beneden glijden met een slee. Als je graag nog een stapje in de wereld zet, is onze aanrader in Val Claret de Grizzly’s Bar: een heel gezellige plek voor après-ski. Met een grote openhaard, dierenhuiden en ijsberen waan je je hier meteen in Canada. Maar je bent dus nog steeds in het Franse Tignes dat elkeen, sportieveling of genieter, perfect in de watten weet te leggen.

Tekst: Hans Sterkendries   Fotografie: Hans Sterkendries, Office de Tourisme Tignes, Mathieu Batiste

Foutje gespot ? Laat het ons weten.


Nieuwsbrief ontvangen ?