Home » Magazine Artikels » Frankrijk Artikels » Les Deux Alpes – Tien redenen print deze pagina

Les Deux Alpes – Tien redenen

Al jaren lang razend populair: het Franse hoogtestation Les Deux Alpes. Wij namen ook weer eens een kijkje. En wisten gelijk waarom zoveel wintersporters zo graag afreizen naar De Twee Alpen.

01//Voor de beginner in het gezelschap

Gebruik van een vijftal liften in het dal is gratis. Beginners hoeven dus geen dure liftpassen te kopen die ze toch niet gebruiken. (De gratis liften zijn trouwens ook ideaal voor de eerste opwarmmiddag.) Later in de week kunnen ook beginnende skiërs helemaal naar boven. Want typerend voor Les Deux Alpes: hoe hoger je komt, hoe makkelijker de pistes. Zelfs een totale beginner kan aan het eind van de week de lift pakken naar 3568 meter – en terugskiën naar het dorp over louter groene en blauwe pistes. Zeker sinds eind 2015 de blauwe Jandri piste werd geopend: een ‘slow ski zone’ waar je geen snelheidsduivels tegenkomt.

LES DEUX ALPES Chalet la Toura

02//Voor techno op de piste

Voor de beste après-ski van Frankrijk ga je naar de Panobar, een restaurant met megaterras op 2600 meter hoogte. En niet om Anton aus Tirol voor de tienduizendste keer te horen, maar om te dansen op heel goede dancemuziek. Verzorgd door DJ’s van wereldklasse. De beats zijn zo aanstekelijk dat ook de piste vóór het terras regelmatig transformeert tot een swingende massa. Inclusief hele gezinnen die housen op de ski’s. Dat er na de Panobar nog een flink eind naar beneden moet worden geskied, vergeten sommige mensen na enkele biertjes.

03//Voor het dorp

Oké, Les Deux Alpes zal de verkiezing voor het mooiste bergdorp nooit winnen. Een oude dorpskern hoef je er niet te zoeken. Want die is er niet. Vroeger was hier helemaal niets zelfs, alleen een paar zomerschuren van boeren uit nabijgelegen villages. Pas na WO II bedacht men dat dit de perfecte plek is voor een skioord. Waarop Les Deux Alpes in enkele decennia uit de grond werd gestampt. Daar zat niet echt een idee achter, lijkt het, als je het architectonische rommeltje eens goed beschouwt. Maar de ligging is indrukwekkend, tussen rotsige bergpieken waan je je ergens in de Rocky Mountains. En je vindt er alles, of je nu een kebabzaak, snowboardwinkel, supermarkt of fonduerestaurant zoekt. Bovendien ligt het grootste deel van de accommodatie vlakbij of aan de piste. Conclusie: gemak: 8, ligging: 9, charme: 4. Gemiddeld ruim voldoende.

LES DEUX ALPES dorp

04//Voor het skigebied

Bovendien, niemand komt hier voor de architectuur. Want de ware attractie ligt een stukje hoger. Laat je niet misleiden door de blik vanuit het dorp op de ietwat miezerige dalpistes. Eén stoeltjeslift of eitje is voldoende om te belanden in de uitgestrekte sneeuwhemel van Les Deux Alpes. Met 225 km piste verdeeld over meer dan honderd afdalingen. Vrijwel allemaal boven de boomgrens, zodat je talloze interessante offpiste-doorsteekjes kunt maken. Lokale specialiteit zijn canyonachtige pistes: natuurlijke halfpipes waarin je diepe carvebochten kunt snijden. Dan zijn er ook nog de fenomenale, razendsnelle gletsjerpistes.

In les deux alpes geen bontjassen of boetieks van onbetaalbare horlogemerken , dit is een no-nonsense skioord

05//Voor dat witte spul

Les Deux Alpes is namelijk een gletsjerskigebied. De Glacier de Mantel en Glacier de la Girose blazen hun koele adem over de omliggende hellingen. Combineer dat met de extreem hoge ligging (pistes tot bijna 3600 meter) en tientallen sneeuwkanonnen: dan begrijp je dat sneeuwzekerheid geen reden tot zorg is. Ook hartje zomer draaien de skiliften op de gletsjer. Dit is zelfs het grootste zomerskigebied van Europa. Imposante plek om te skiën ook, die gletsjer. Met dank aan het 360-graden panorama waan je je op het dak van de wereld, echt waar.

06//Voor La Grave

Tenminste, als je van een uitdaging houdt. La Grave is namelijk het meest extreme skigebiedje van Frankrijk. Een naam die ook door de wildste freeriders met ontzag wordt uitgesproken. (‘Domaine mystique’ zeggen de Fransen). Vanuit Les Deux Alpes kun je er komen door helemaal naar de top van de gletsjer te gaan. Vervolgens sleept een pistebully je het laatste stukje naar La Grave: een skigebied met precies één skilift, 1800 meter hoogteverschil en nul pistes. Wel zijn er talloze afdalingsmogelijkheden over een steile bergwand en door een bos, allemaal ongeprepareerd. Anders gezegd: alleen doen met gids.

LES DEUX ALPES - Boarden op Glacier du Mantel

07//Voor de volle maan

Wat Les Deux Alpes mist aan charme, wordt gecompenseerd door een ruim aanbod aan activiteiten. Zo is de thermiek van de omliggende bergvallei perfect geschikt voor parapenters. Je kunt er ook sneeuwscooteren, sneeuwschoenwandelen, schaatsen, sleeën, ijsklimmen en de gletsjer verkennen per pistebully. Wij tippen: plan je trip tijdens volle maan. Want dan kun je mee met een Soirée Pleine Lune. Dan ski je eerst op de gletsjer tijdens zonsondergang en zie je de Alpen in slaap sukkelen. Na een feestelijke maaltijd in een pisterestaurant begint het echte spektakel. Dan ski je in het schijnsel van de volle maan helemaal terug naar het dal. Over onverlichte pistes, maar tijdens een heldere nacht in dit vrijwel boomloze gebied zie je bijna net zo veel als overdag. Bijzonder!

08//Voor een non-stop afdaling

Van de top van de gletsjer kun je non-stop skiën naar buurdorp Mont de Lans op 1300 meter hoogte. De statistieken: 2100 meter hoogteverschil en 16,5 kilometer glijden. Het is zelfs de langste geprepareerde non-stop afdaling van de Alpen. Bonustip: plak er gelijk een lunch aan vast in Mont de Lans, in tegenstelling tot Les Deux Alpes wél een authentiek boerendorp.

09// Voor de freestyler

Gaan er freestylers mee? Dan is Les Deux Alpes een prima keus. Breng ze naar Toura en je zult ze de rest van de vakantie niet meer zien. Want de pistes van Toura staan propvol schansen, glijbuizen en halfpipes in alle maten en voor alle niveaus. Er is ook een ‘family park’ waar je met het hele gezin naar beneden kunt. De jumps en slides op deze piste zijn zo klein dat zelfs de allerkleinsten ze heelhuids kunnen bedwingen.

LES DEUX ALPES - Even een stukje offpiste meepikken

10// Voor Je portemonnee

Dit alles krijg je voor een prima prijs. In Les Deux Alpes geen bontjassen of boetieks van onbetaalbare horlogemerken, dit is een no-nonsense skioord. Waar je spotgoedkope busreizen naartoe kunt maken en voor een schijntje een verblijf huurt. De appartementen in oudere complexen lijken vaak ontworpen voor tuinkabouters. Maar steeds meer nieuwe complexen bieden chalets van normaal formaat. Prijsvoorbeeld: wij konden al 8 dagen boeken in een gloednieuw appartementencomplex pál aan de piste voor 200 euro,- p.p.. Inclusief skipas.

Gepost door highlifeplus op Wednesday, 1 February 2017

Nieuwsbrief ontvangen ?