Home » Magazine Artikels » Frankrijk Artikels » Paradiski: Uitstekend wintersporthuwelijk tussen Les Arcs en La Plagne print deze pagina

Paradiski: Uitstekend wintersporthuwelijk tussen Les Arcs en La Plagne

Enkele jaren geleden zijn twee superskigebieden met elkaar verbonden. Les Arcs en La Plagne. Een reuzegondel met twee verdiepingen brengt in één keer tweehonderd wintersporters de vallei over. De overkoepelende naam luidt Paradiski. Met 230 pistes, samen goed voor 425 km skiplezier, heeft Paradiski zich meteen in de top drie genesteld van ’s werelds grootste skidomeinen.

Uitverkocht

Ook het prestigieuze wintersportdorp Arc 1950 is nu helemaal klaar. De kopers zijn over elkaar heen gestruikeld om één of meer luxe appartementen te bemachtigen. Prijskaartje minstens driehonderdduizend euro. Elke nieuwe residentie was binnen een dag uitverkocht. Samen met nog andere bekende skistations, zoals Val Thorens en Courchevel, ligt Paradiski aan de rand van het Nationaal Park van de Vanoise. Ook daar blije gezichten. De met uitsterven bedreigde steenbok is gered. Wij gaan er langlaufen en zien op afstand een groepje gemzen nog net op tijd een razende lawine ontwijken.

Groter dan Amerika

In Arc 1950 loop ik de Amerikaanse journalist Jeff tegen het lijf. Hij schrijft voor het populaire vrijetijdsmagazine Travel & Leasure. Oplage één miljoen, meldt hij direct. En wat vindt hij van Paradiski, wil ik natuurlijk weten. “Ongelooflijk”, zegt hij. “In Amerika denken wij altijd dat bij ons alles groter is, maar zo’n enorm skigebied hebben wij niet. Ik dacht dat twee dagen wel genoeg was om het gebied goed te verkennen, maar daarin heb ik mij lelijk vergist”. Dat heeft hij zeker. Van Champagny-en-Vanoise aan de rand van het skigebied van La Plagne heeft hij nog nooit gehoord. Terwijl daar al mensen woonden ver voor onze jaartelling. Het dorp, een verzameling van een tiental gehuchten (nu tegen elkaar aangeplakt), is nog genoemd naar de Romeinse grootgrondbezitter Campanus. Zoals in zo veel van deze bergdorpen heeft de tijd er niet stil gestaan. Zeker niet toen in 1971 de skilift kwam. Het dorp ligt op 1250 meter, de gondellift brengt je in nauwelijks tien minuten op de piste van La Plagne. Twee liften verder bekijk je het berglandschap al vanaf 2700 meter.

Gepost door kurt op Thursday, 3 June 2010

Nieuwsbrief ontvangen ?