Home » Magazine Artikels » Italië Artikels » Cortina d’Ampezzo Parel van de Dolomieten print deze pagina

Cortina d’Ampezzo Parel van de Dolomieten

Meer informatie : Skidorp Cortina d'Ampezzo |

Een filmster, staatshoofd of jetsetter tegen het lijf skiën kan ondermeer in Chamonix en Sankt Moritz. Maar ook Italië heeft zijn mondaine skioord waar het schone volk zich graag vertoont. Wij gingen sterren spotten in Cortina d’Ampezzo, in de Dolomieten.

Decor voor verschillende films

“Al in 1825 verschijnt de eerste beroemde bezoeker in Cortina d’Ampezzo: keizer Francesco II. Sindsdien wordt het skioord steeds bekender, vooral bij meer begoede wintersporters. Na de Olympische Winterspelen in 1956 verwerft Cortina definitief een plaats tussen de mondaine wintersportgebieden”, vat onze gids de geschiedenis heel kort samen. Nu binden ondermeer Sarah Ferguson, Sylvester Stallone, het Zweedse koningshuis en Roger Moore er de ski’s wel eens aan. We begrijpen meteen waarom vooral rijkere skifanaten naar Cortina komen: in het levendige centrum wisselen dure en exclusieve winkels elkaar af met chique kunstgalerijen. Het zicht vanop de vele terrassen is adembenemend: het plaatsje wordt immers haast volledig omgeven door de Dolomieten. Het ideale filmdecor, lijkt het wel. En dat vindt ook Hollywood. The Pink Panther (1963) werd hier opgenomen, net als Cliffhanger (1993). James Bond kwam langs in For Your Eyes Only (1981) en jaren later volgde Bridget Jones in The Edge of Reason (2004).

Grootste skigebied ter wereld

De Dolomieten, meer bepaald het skigebied Dolomiti Superski telt niet minder dan 1200 kilometer piste; bijgevolg zijn de Dolomieten een van de grootste skigebieden ter wereld. Cortina d’Ampezzo zelf, dat deelt uitmaakt van Dolomiti Superski heeft 140 kilometer afwisselende pistes en biedt zowel voor de beginnende als de gevorderde skiër genoeg variatie. Voor snowboarders is er een snowpark en een half-pipe aangelegd en er zijn volop off-piste mogelijkheden. Voor gevorderden biedt Cortina de Vertigine Bianca, één van de steilste en technisch moeilijkste zwarte pistes. De afdaling gaat van Rifugio Duca d’Aosta (2098 m) naar Baita Piè Tofana (1668 m). Een andere heel spectaculaire afdaling is degene die begint vanaf het buiten Cortina gelegen rotsmassief de Lagazuoi naar Armentarola met een verval van meer dan 1000 meter. Voor langlaufers is Cortina ook erg interessant: het ligt aan de 200 kilometer lange vierlandenloipe. Voor de jonge skiërs zijn er zes skischolen waar Engelstalige leraren aanwezig zijn en zij kunnen ook gaan genieten in het Adrenalin park en het Junior park.

Gepost door kurt op Friday, 4 June 2010

Nieuwsbrief ontvangen ?