Home » Magazine Artikels » Oostenrijk Artikels » Obertauern – Eerder, hoger en meer print deze pagina

Obertauern – Eerder, hoger en meer

Obertauern - skieën

Dat is wat de toeristische dienst van Obertauern, de sneeuwkom bij uitstek in de deelstaat Salzburg, belooft. De unieke ligging op een hoogte van 1740m vlakbij de Radstädter Tauernpass vormt de basis van een sneeuwgarantie die al decennialang standhoudt met onafgebroken wintersportmogelijkheden van medio november tot na Pasen.

In tegenstelling tot de meeste skidorpen in Oostenrijk, die een lange en rijke traditie kennen, werd “Obertauern” hier gebouwd omwille van de perfecte wintersportcondities. De eerste wintersporters kwamen te voet toe net na de eerste wereldoorlog, hun bagage volgde per slee. De echte ontwikkeling startte pas in 1948 toen de Seekarhauslift hier de eerste skiërs omhoog trok. Later in 1963 had het gebied de eerste pistenbully van Oostenrijk. Toen in 1965 de Beatles hier neerstreken voor de opnames van hun tweede film “Help” kreeg het dorp haar internationale wintersportreputatie. Nu hoef je, vanwege deze bekendheid, niet te vrezen voor een overvol skigebied want om één of andere reden is dit (nog) niet het geval. Wachttijden aan de liften zijn er nauwelijks. In de après-skigelegenheden, die er veelvuldig aanwezig zijn, is het aangenaam druk en nog op en top Oostenrijks qua sfeer. Misschien is het de afstand, die vanuit België en Nederland wat verder is dan naar de concurrerende gebieden bijvoorbeeld Voralberg of Tirol, dat maakt dat Obertauern voor ons nog een vrijwel onontdekte super-wintersportbestemming is.

90% Ski in & Ski out

Het dorp, gelegen op 1740m, doet qua indeling een beetje den-ken aan de vorm van een fietswiel waarbij de as als dorpskern fungeert en de pistes als spaken eromheen zijn gevlochten. Rond de as liggen ook de hotels en gastenverblijven die quasi allen ski-in & ski-out zijn. Zo ski je per dag zeker een uurtje langer en hoef je niet te sjouwen met je materiaal. Wil je graag nog wat extra uren op de latten staan dan kan je elke woensdag de Gamsleitenbahn I, de Achenrainbahn en de Zehnerkarbahn op vanaf 08u30. Vers geprepareerde pistes glooien in de eerste zonnestralen van de dag. Een unieke beleving zelfs als je geen vroege vogel bent.

Obertauern - Avond skieën

Wil je er echt alles uithalen, kan je ook nog op maandag of donderdag vanaf de Edelweissbahn omhoog voor het avondskiën vanaf 19u tot 22u. De verlichte piste, van om en bij 1500m lang, voert je terug tot aan de Lürzer Alm waar je dan de après-ski kan inzetten. Ga je in Obertauern boeken, overweeg dan zeker eens een hotel in het skigebied zelf zoals het hotel Seekarhaus. Eens de pistes gesloten zit je dan midden in winterwonderland waar de kinderen verder kunnen ravotten in de sneeuw. Nippend aan een glaasje Grüner Veltliner kan je vanuit je ligzetel dan nog een oogje in het zeil houden.

Nummer 1 op gebied van natuurlijke sneeuwzekerheid

De wolken voeren in deze regio de ijskristallen zowel vanuit het noorden als vanuit het zuiden aan. Ze botsen hier tegen het langgerekte bergmassief en laten massa’s poedersneeuw vallen. Dit microklimaat verklaart waarom men in Obertauern de seizoensopening meestal al half november kan inplannen wat meestal alleen geldt voor de hoger gelegen gletsjergebieden. De Oostenrijkers omschrijven Obertauern als de sneeuwkom van de Alpen met een gemiddelde van 884cm sneeuw per jaar. Als we een gemiddelde van de laatste 30 jaar nemen voor wat betreft de maximale sneeuwhoogte per jaar staat Obertauern op de eerste plaats met 264cm sneeuw gevolgd door Zürs (Arlberg) met 197cm. Met deze gegevens zal het je niet verwonderen dat dit ook een uitgelezen freeride spot is met een ruime keuze aan trajecten en mogelijkheden. De freeride checkpoints gelegen bij de bergstations van de Hochalmbahn en de Kringsalmbahn verschaffen je de laatste informatie rond het lawinegevaar en of de oost-, noord-, zuid- of westhelling de beste condities heeft op dat moment. Maar het is ook een plek waar de pistes, door de droge poedersneeuw, er zelden ijzig bijliggen. Voor beginnende skiërs zijn bijvoorbeeld de hellingen in de buurt van de Hundskogelbahn een zegen, terwijl de meer gevorderden skiërs zich kunnen uitleven op en rond de Zehnerkar of de Seekarspitze.

Obertauern - Nummer 1 voor natuurlijke sneeuwzekerheid

Op de legendarische piste Gamsleiten 2 is het de beurt aan de cracks, zeker als het gaat om de spectaculaire diepsneeuwvarianten zoals de noordelijke steile Gamsleiten-route die je halfweg via een rots-engte steil terug naar beneden loodst. Wat ook zeker op je programma moet staan is de “Super Seven” route. Een bewegwijzerde tocht voor de meer ervaren skiër naar de zeven hoogste toppen van het gebied met prachtige vergezichten als bonus. Het omvat de Zehnerkarbahn, Hundskogelbahn, Panoramabahn, Gamsleitenbahn 2, Plattenkarbahn, Schaidbergbahn en de Seekareckbahn. Een ander hoogtepunt is de makkelijkere “Tauerrunde”, deze kan je net als de “Super Seven” met de klok mee (rode bordjes) of tegen de klok in (blauwe bordjes) skiën. Ski vanaf deze route ook zeker eens naar een paar naast gelegen pistes of naar een gezellige berghut, de duidelijke wegwijzers brengen je probleemloos terug.

Avontuurlijke skitochten in Obertauern?

Obertauern heeft het imago van een super skigebied met uitstekend geprepareerde pistes en bovendien een hotspot voor alle activiteiten buiten en na het skiën. Is een plek als Obertauern dan überhaupt een optie voor toerskiërs die weinig op hebben van gladgestreken pistes en zich liever buiten de gebaande paden wagen? Absoluut! Als je op het internet “Obertauern toerskiën” ingeeft vind je tientallen skitochten die je vanuit Obertauern zelf of met Obertauern als uitvalsbasis in de wijde omgeving kan ondernemen. Daarmee is de meest sneeuwzekere wintersportplaats van Oostenrijk een geliefd oord bij mensen die graag hun eigen spoor door de sneeuw willen trekken. Bij skitochten gaat het er anders aan toe dan op de pistes. Een goede uitrusting en een energiezuinige manier van skiën zijn hier van essentieel belang. Je moet de sneeuw aanvoelen en respect hebben voor de kracht van Moeder Natuur om jezelf niet in gevaar te brengen. Op de Gnadenalm in Obertauern kan je als beginnend toerskiër dit allemaal onder de knie krijgen tijdens een instructietocht die wordt verzorgd door de Atomic Mountain Academy. Acht voorlichtingsborden bieden je verhelderende informatie over planning, uitrusting, gedrag en skitechniek. Vervolgens ga je met de juiste uitrusting op pad vanaf de Gnadenalm door bossen en over open terrein naar de idyllisch gelegen Tauernkarleitenalm.

Obertauern - Krampuslauf

Op de Tauernkarleitenalm kan je kiezen om via het open terrein of door het bos terug af te dalen. Beide keuzes bieden je een adembenemend uitzicht op het indrukwekkende berglandschap van Obertauern. Ook voor meer gevorderde toerskiërs is de Gnadenalm sowieso een goed vertrekpunt. De twee uur durende tocht naar de Südwiener-Hütte wordt tot de klassiekers onder de skitochten gerekend. Vanaf de Südwiener-Hütte kunnen fanatieke toerskiërs ook nog de 2066m hoge Spirzinger besteigen. Daarnaast zijn er nog twee andere tochten die tot de ‘must do’s’ voor toerskiërs behoren: de tocht die van de Taurachbrücke via de Gastalm naar de 2361m hoge top van de Große Kesselspitze leidt, en de tocht naar de bijna net zo hoge Zehnerkarspitze. Deze laatste start bij het dalstation van de Zehnerkarbahn en loopt langs de piste naar het berg-station. Vanaf het bergstation gaat de tocht verder langs de Gamsspitzl naar de top van de Zehnerkarspitze (2382m)

Gepost door highlifeplus op Tuesday, 31 January 2017

Nieuwsbrief ontvangen ?