Home » Magazine Artikels » Oostenrijk Artikels » Ski amadé – 760 kilometer aan “Verified Length of Runs” print deze pagina

Ski amadé – 760 kilometer aan “Verified Length of Runs”

Op een boogscheut van salzburg

Met 760 km aan gecertificeerde pistes is Ski amadé een der grootste skiregio’s ter wereld waar je met één skipas doorheen kan walsen. Het omsluit de volgende vijf gebieden: Salzburger Sportwelt, Schladming-Dachstein, Gastein, Hochkönig en het Großarltal. Er zijn trouwens heel wat skigebieden en regio’s waar men het niet zo nauw neemt met het aangeven van het aantal pistenkilometers. Dit aantal wordt soms tot 200% overdreven in de “officiële” cijfers omwille van de marketing impact ervan. Hier in Ski amadé dus niet.

Christoph Schrahe, wintersportjournalist en eigenaar van het bedrijf Montenius Consult, werkte voor de uitwerking van dit transparant en eenduidig systeem van meeting samen met de “Austrian Cable Car Association”. Resultaat: een piste-meetingssysteem dat een standaard zou moeten worden voor alle wintersportgebieden. Alleen zo krijgt de wintersporter een eerlijk cijfer wat betreft de totale lengte aan pistes in een bepaald gebied. Op de website www.pistenlaengen.com kan je alle gecertificeerde gebieden terug vinden alsook de methodiek ervan..

De 5 zintuigen op scherp

Ski amadé, geheten naar Salzburgs meest beroemde inwoner ooit, Wolfgang Amadeus Mozart, betreft een gebied met pistes in alle moeilijkheidsgraden. De 275 kilometer blauwe pistes, 390 kilometer rode pistes en 95 kilometer zwarte pistes worden gevoed door 90 stoeltjesliften, 47 gondelbanen, 81 sleepliften en 52 oefenliften. Per uur kunnen 365.000 personen tot op hoogtes van 2.700 meter worden getransporteerd. Dit geeft een gemiddelde van 75 miljoen lifttrips per jaar en meer dan 2.7 miljoen verkochte lifttickets. Meer dan 4.500 sneeuwkanonnen zorgen ervoor dat 90% van de pistes, circa 684 kilometer, ten alle tijden perfect geprepareerd kunnen worden. Dit jaar investeert Ski amadé nog eens 58 miljoen euro. Als we de investeringen vanaf 2009 tot op heden samen tellen werd er in deze periode 455 miljoen euro geïnvesteerd.

Op de 355 pistes en rond de 260 skihutten en bergrestaurants zijn er meer dan 400 Wi-Fi Access-Points geïnstalleerd om de digitale wereld van de wintersporter ten dienste te zijn. Het is bijna onmogelijk heel het gebied tijdens één wintersportvakantie te verkennen al moet worden gezegd dat de busverbindingen prima op elkaar zijn afgestemd. Maar geen nood, de verschillende dorpen aangesloten bij Ski amadé hebben allemaal hun eigenheid bewaard en zo is het leuk elk jaar vanuit een andere stek dit gebied ten gronde te leren kennen.

“Ski amadé” verwennerij in drievoud, regionale lekkernijen, Oostenrijkse wijnen op en rond de heerlijke pistes

Ski amadé - bergrestaurant

Wintersport in combinatie met gezond eten en drinken houden lichaam en geest in topvorm. Daarom wordt er in Ski Amadé, buiten het enorme aanbod aan sportfaciliteiten, al jarenlang veel waarde gehecht aan de culinaire skills van de hutten en bergrestaurants. Sinds enige tijd worden, naast het schenken van Oostenrijkse kwaliteitswijnen, hier ook specialiteiten, gemaakt van lokale producten, geserveerd. Deze gerechten herken je op de menukaart aan speciale vermelding “Via Culinaria”. Niet alleen de producent of veredelaar moet uit de regio komen, maar ook de ingrediënten zelf.

Culinaire verwennerij in Ski Amadé

Inmiddels zijn al meer dan 20 hutten en bergrestaurants in de vijf regio’s aangesloten. Het is er bijvoorbeeld genieten van ravioli met grijze kaas en een saus van tomaten en witte kool of beignets met vanillesaus gemaakt van appels uit het dal. Een kaasplankje met in het dorp gebakken boerenbrood of een Blattl Krapfn, een soort donut, geserveerd met dennenappelijs en gestoofde zwarte bessen uit het nabij gelegen bos. Het vlees voor de ‘Zwiebelrostbraten’ wordt dan weer geleverd door de lokale boeren waarbij een glas Oostenrijkse Grüner Veltliner of een Blauer Zweigelt niet mag ontbreken. Ga dus zelf op ontdekking want het is meer dan de moeite waard.

Gepost door highlifeplus op Wednesday, 1 February 2017

Nieuwsbrief ontvangen ?