Home » Magazine Artikels » Zwitserland artikels » Geniet zoll frei in Samnaun & Klosters print deze pagina

Geniet zoll frei in Samnaun & Klosters

Parfum, alcohol, cosmetica of skimaterieel inslaan voor een zacht prijsje? In Samnaun en Klosters, in het uiterste oosten van Zwitserland, is het mogelijk. Daar worden namelijk geen belastingen geheven en dat is goed voor de locals maar ook voor de toeristen. Buiten shoppingparadijs heeft Samnaun nog heel wat andere troeven.

Op de weg van Vinadi naar Samnaun breekt het zweet ons uit. Onze chauffeur Heinrich daarentegen verpinkt niet en rijdt zijn bus behoedzaam over de bochtige en extreem smalle wegen. In de tunnels komt het werkelijk aan op enkele centimeters, maar de chauffeur is erg geoefend en brengt ons veilig in Samnaun. “Kijk, dat is wat er gebeurt als je net iets minder geconcentreerd bent”, lacht hij en hij laat een schram zien op zijn bus, de enige weliswaar. Tot het begin van de 20ste eeuw kon je alleen in Samnaun geraken via het Oostenrijkse Boden.

Daarom besliste de Zwitserse overheid om van de vallei een belastingvrij gebied te maken. En hoewel er ondertussen een weg loopt over Zwitsers grondgebied, is Samnaun nog steeds vrijgesteld van belastingen. Goed nieuws voor de valleibewoners maar ook voor de vele skiërs uit de wijde omgeving. Van heinde en ver trekken toeristen naar hier om parfum, alcohol, cosmetica of skimateriaal in te kopen. De gemeente Samnaun, gelegen in het kanton Graubünden, bestaat uit vijf bergdorpen: Compatsch, Laret, Plan, Ravaisch en Samnaun Dorf. Overal zie je winkels met in het groot het opschrift ‘zoll frei’ erop.

Gepost door highlifeplus op Tuesday, 16 March 2010

Nieuwsbrief ontvangen ?