Finland

Finland is een sneeuwzekere wintersportbestemming die nog niet door het grote publiek ontdekt is. De winterlandschappen zijn adembenemend, de afdalingen zijn gering. Toch is het land uitermate geschikt voor langlaufers, snowboarders en families met kinderen. Wapen je wel voldoende tegen de soms zeer lage temperaturen.

Algemene info
Skigebieden
Skidorpen
Wintersport

In vergelijking met de andere Europese skibestemmingen, begint het wintersportseizoen in Finland in februari en loopt het vaak door tot in de prille zomer. De meeste skigebieden zijn klein en bieden weinig uitdaging voor ervaren skiërs. Kiezen voor langlaufen in het uitgestrekte landschap is dan ook de meest natuurlijke beslissing. Rijden op een sneeuwscooter of je laten voorttrekken door husky’s zijn ook een aanrader.

Skigebieden

Alle Scandinavische landen munten uit in een uitgebreid netwerk voor langlaufers en tal van funparks voor snowboarders. Beginners en families met kinderen loven dan weer de gemakkelijke afdalingen en het vaak zeer overzichtelijke wintersportgebied.

Link naar skigebieden
Skidorpen

De Finse skidorpen bieden alles wat een wintersporter verlangt: tal van hotels, enkele winkels en café’s en vaak ook uitgaansgelegenheid en indoorsport- en wellnessfaciliteiten. De nadruk ligt daarbij meer op comfort dan op beleving.

Link naar skidorpen
Overnachten

De Finse wintersportgebieden tellen veel hotels die zich in de goede middenklasse situeren. Dikwijls worden er tal van spel- en ontspanningsmogelijkheden voor kinderen aangeboden. En natuurlijk is steeds een sauna in de buurt.

Onderweg

Wie met de wagen naar Finland gaat, zal ter plekke een grote bewegingsvrijheid ervaren. Pas wel overal op voor overstekend wild en rijd steeds met de dimlichten aan. Ook de trein of het vliegtuig brengen je snel op je bestemming.

Gastronomie

Visliefhebbers en mensen met een eenvoudige smaak en grote eetlust zitten hier goed. Typisch Fins is het roggebrood. Bergrestaurants zijn schaars omdat het merendeel van de wintersportgebieden in de buurt van een dorp of stad ligt.

Cultuur

Finland staat bekend om zijn fijn design en pareltjes van moderne architectuur. Als wintersporter kan je natuurlijk niet voorbij het feit dat je dicht in de buurt van de kerstman bent. Die heeft een vaste woonplaats in het dorp Rovaniemi in Lapland. Naast cultuur neemt de betoverende natuur in Finland iedereen op sleeptouw.

  • Sorteren

  • Land

  • Status

  • Skigebieden

  • Skidorpen

  • Sneeuwconditie