Andorra

Dit kleine vorstendom ligt in het hart van de Pyreneeën, innig omhelsd door de Europese grootmachten Frankrijk en Spanje. Het zeer bergachtige landschap leent zich uitstekend voor skifanaten en wandelaars. Een klein, maar fijn alternatief voor wie de Alpen links laat liggen. Dat er belastingvrij geshopt kan worden, is natuurlijk ook mooi meegenomen.

Algemene info
Skigebieden
Skidorpen
Wintersport

Lange tijd moest Andorra onderdoen voor wintersportland nummer één Frankrijk. Tegenwoordig weten steeds meer wintersporters de uitstekende geprepareerde skipistes en kwaliteitsvolle accommodaties te vinden. Naast skiën en snowboarden kan je in Andorra ook andere winteractiviteiten beoefenen zoals sneeuwschoenentochten, skibikes, hondensledes en sneeuwmotoren. Voor langlaufers zijn de accommodaties eerder beperkt.

Skigebieden

De skigebieden in Andorra zijn op één hand te tellen. Nochtans ligt in het prinsdom het grootste en hoogste skigebied van de Pyreneeën. De meeste wintersportactiviteit is te vinden in twee valleien: Grandvalira en Vallnord. Beide regio’s beschikken over zeer moderne kabelbanen en sneeuwkanonnen zodat winterse sneeuwpret steeds verzekerd is. Voeg hierbij nog de pistes van La Rabassa en Le Parador Canaro, en de zeer goede skischolen en dan weet je dat je als wintersporter niet op je honger moet blijven rusten.

Link naar skigebieden
Skidorpen

Steen en hout primeren in het straatbeeld van de Andorrese bergdorpen. Sommige zijn slechts een zakdoek groot, maar toch vind je er als cultuurliefhebber steeds enkele verborgen parels van Romaanse kunst.

Link naar skidorpen
Overnachten

Ruim 25 000 bedden heeft Andorra ter beschikking voor haar wintersporters. Je hebt de keuze uit ongeveer 320 adressen, gaande van hotels en apartementen tot vakantiehuizen en pensions in elke prijscategorie. Bij nieuwbouw wordt steeds meer de kaart van luxe getrokken.

Onderweg

Andorra beschikt over geen treinstations of openbare luchthavens. Met het vliegtuig zijn Barcelona en Toulouse de dichtste bestemmingen. Van daaruit vertrekken er regelmatig bussen. Met de wagen is Andorra ook goed te bereiken.

Gastronomie

Niet zonder reden wordt Andorra het land van de paddenstoelen genoemd. Ook vis duikt regelmatig op in de gerechten die geserveerd worden in de plaatselijke restaurants of borda. Daarnaast vinden er regelmatig gastronomische evenementen plaats.

Cultuur

Liefhebbers van zowel Romaanse als hedendaagse kunst blijven niet op hun honger zitten. De traditie van de parfumhandel is in Andorra ook zeer levendig. De muzikale traditie van het land van de Pyreneeën wordt voortgezet in diverse optredens.

  • Sorteren

  • Land

  • Status

  • Skigebieden

  • Skidorpen

  • Sneeuwconditie