Geef er een lap op!

{“labels”:[],”rewrite”:{“with_front”:true}}

GEEF ER EEN LAP OP! 8 DINGEN OM TE DOEN IN LAPLAND

Weinig andere winterse bestemmingen spreken zo tot de verbeelding als Lapland. Lapland is de meest noordelijke provincie van Finland en natuurlijk het meest bekend als de woonplaats van de Kerstman. Maar Lapland heeft veel meer te bieden dan een bezoek aan Vadertje Kerst. Een adembenemend mooi landschap van besneeuwde bossen, bevroren meren en uitgestrekte toendra’s, de betoverende werveling van het noorderlicht, avontuurlijke safari’s op een sneeuwscooter … In het land van de Sami, het van oorsprong nomadische volk uit Lapland, is er zoveel te beleven. Ideaal voor wie eens iets anders zoekt dan schnaps und schnee.

JAGEN OP HET NOORDERLICHT

Het noorderlicht, oftewel aurora borealis, is een natuurfenomeen dat verschijnt wanneer er plasmawolken uitbarsten op de zon die geladen deeltjes doorheen het heelal slingeren. De energie die daarbij vrijkomt, vormt het poollicht. De magnetische velden van de aarde zorgen ervoor dat de deeltjes afbuigen naar de noord- en zuidpool. Wil jij je kansen op dit schouwspel vergoten? Dan is er een breed scala aan tours die je brengen naar wildernisgebieden zonder kunstmatige lichtbronnen om het noorderlicht op z’n mooiste te ervaren. Denk daarbij aan avondlijke sneeuwscootersafari’s of begeleide sneeuwschoenexcursies, fotografie-workshops of een overnachting in een afgelegen blokhut of iglo met glazen plafond, waar je vanuit de warmte van je bed naar de nachtelijke hemel kunt staren. Gespecialiseerde gidsen nemen je mee naar de meest noorderlichtzekere plekjes. Niemand blijft onberoerd bij zoveel natuurkracht.

www.beyondarctic.com

MET DE HUSKY’S OP PAD

Een ritje met de huskyslee is de traditionele manier om de besneeuwde toendra te doorkruisen. Vier tot acht honden trekken je slee door een dramatisch landschap. Dit is een snelle en opwindende manier van reizen, maar verwacht geen rust en stilte, want honden blaffen vaak opgewonden terwijl ze rennen. Vaak kan je de hondenslee combineren met een reeks andere activiteiten. Ook meerdaagse tochten zijn mogelijk. Je hoeft echt geen hondenliefhebber te zijn om dit de max te vinden. De husky’s zijn super afgericht en gewoon om met bezoekers om te gaan. Bovendien krijg je altijd een degelijk woordje uitleg over de do’s & don’ts.

www.arcticadventure.fi

IJSRIJDEN

Je nieuwsgierigheid naar ‘icedriving’ werd misschien al geprikkeld tijdens het laatste seizoen van Down The Road, waarbij Dieter Coppens en de zijnen zich aan een race waagden op een glad ijsparcours. In Lapland zijn er tal van ijzige racecircuits waarbij professionele coureurs je technieken aanleren om de wagen onder controle te houden terwijl je snelheid en bochten maakt op het ijs. Naast ijsrijden kan je ook (iets veiliger) gaan ijskarten met spijkerbanden. Het dragen van warme kleding en een veiligheidsuitrusting zijn daarbij een must.

www.lapland-ice-driving.com

IJSVISSEN OP KOUDE MEREN

IJsvissen is een leuke activiteit die je tot diep in de mooiste delen van Lapland brengt. Eens op het meer, maak je gebruik van een speciale boor om een klein gat te maken in het ijs. Dat gat maak je groter met een zaagje. Een diameter van ongeveer 20 cm zorgt ervoor dat het gat niet te snel dichtvriest. Het is overigens geen uitzondering dat het ijs dikker is dan 1 meter, waardoor je het al flink warm zult hebben na deze klus. Gelukkig kan je daarna je vislijn met lokaas in het water laten zakken en op adem komen terwijl je wacht tot je beet hebt. Let wel op, eens je stopt met bewegen kan het op de bevroren meren ijskoud zijn. En een vuurtje stoken, is geen optie. De meeste tourbedrijven voorzien echter een ijsvisoveral, thermische kleding en een ijsboor om het ijsvissen veilig te laten verlopen. Een gebruikelijke vangst bestaat uit baars, snoek, kwabaal, witvis en zelfs arctische trekzalm. Wie zich op dun ijs beleeft, loopt gevaar. Ga dus altijd met een getrainde gids op pad. Begeleide tripjes bevatten vaak een heerlijke wildernislunch, bereid boven een vuur.

www.wildaboutlapland.com

UIT IN UTSJOKI

In het noorden van Lapland ligt het dorpje Utsjoki. In dit dorp probeert het Sami-volk zo veel mogelijk te leven volgens de originele cultuur en rituelen. Je kan ergens een parallel trekken met Bokrijk, maar dan op z’n Laps, en met zo’n 1.200 echte inwoners. Sami is een trots volk dat zijn oude cultuur hoog in het vaandel draagt. Ze leven er op het ritme van 8 seizoenen waarbij elk seizoen zoals we het kennen, wordt opgedeeld in een vroege en diepe periode. Zo heb je bv. de vroege winter, de diepe winter en de vroege lente. En je maakt er kennis met eeuwenoude rituelen.

www.exploreutsjoki.fi

IJSPALEIS IN KEMI

Aan de noordkant van de Botnische Golf, in het noordelijke deel van de Oostzee, ligt het kuststadje Kemi. Hier bevind je je slechts op 90 minuten van de poolcirkel en vind je het grootste ijspaleis ter wereld. Kemi is de poort naar het laatste grote wildernisgebied van Europa. Het Kemi SnowCastle kijkt uit over de bevroren kustlijn als een wit wereldwonder. Elk jaar bouwen lokale bewoners het gigantische ijspaleis uit zoutwaterijs en sneeuw. Het resultaat is een gigantisch bouwwerk van twee hectaren groot met muren van vijf meter dikte. Je kan hier overnachten maar je vindt er ook een sneeuwrestaurant, een ijsbar, een sneeuwkapel en een kunstgalerij. Verblijf je er niet? Dan kan je een rondleidingen boeken door de met ijspegels vergulde zalen en feeërieke verlichting. Een aanrader!

www.experience365.fi/snowcastle

DE KERSTMAN TOCH BEZOEKEN?

Wanneer je met kinderen reist of gewoon een beetje kerstgek bent, mag je een bezoek aan de Kerstman uiteraard niet missen tijdens je Lapland-reis! De Kerstman woont in Rovaniemi, de plek waar de meeste Laplandreizen starten. Daar kan je het Efteling-achtige Santa Park bezoeken voor een namiddag vol kinderlijke verwondering. Spor-tievelingen kunnen zich in Rovaniemi aan een hele reeks activiteiten wagen zoals vissen, klimmen, wandelen, zwemmen, raften …

WAAR TE VERBLIJVEN IN LAPLAND?

Arctic Treehouse Hotel
Rovaniemi, Lapland, Finland
Het Arctic TreeHouse Hotel, gebouwd op een beboste heuvel dicht bij Rovaniemi, biedt gasten een unieke mix van luxe en comfort in het hart van de Arctische natuur. In dit hotel heerst er een grote kruis-
bestuiving tussen de lokale Lapse tradities en modern Scandinavisch design. De panoramische ramen bieden je een uitzicht op het bos en de poollucht: het noorderlicht en de middernachtzon zijn vanuit het comfort van je bed te bewonderen. Verder is er een uitzonderlijke restaurant dat culinaire hoogstandjes serveert , gemaakt met Arctische ingrediënten.
www.arctictreehousehotel.com

Apukka Resort
Rovaniemi, Lapland, Finland
Het Apukka Resort is een knusse accommodatie die avontuur uitstraalt. Gelegen op de grens tussen Rovaniemi en de outback, slaap je in knusse hutten in iglostijl. Panoramische, naar de hemelgerichte ramen trakteren je op het dansende terwijl je in je warme bed ligt. Verder heeft dit eigenzinnige resort in Lapland nog een andere accommodatie in petto: een wagen met glazen dak uitgerust met een sauna op ski’s, die voor gasten de Finse wildernis in wordt vervoerd om in totale privacy op het noorderlicht te jagen.
www.apukkaresort.fi

Kakslauttanen Arctic Resort
Kakslauttanen, Lapland, Finland
Ongetwijfeld ben je deze bloedmooie accommodatie al eens tegengekomen op Pinterest of Instagram. Het Kakslauttanen Arctic Resort bestaat uit twee afzonderlijke ‘dorpen’ van gezellige blokhutchalets, glazen en sneeuwiglo’s, hybride houten iglo’s en restaurants. Het noorderlicht is een prioriteit in dit resort. Het is alsof je in een miljoensterrenhotel verblijft.
www.kakslauttanen.fi

Javri Lodge
Saariselka, Lapland, Finland
Jávri Lodge is een boetiekhotel in het kleine dorpje Saariselkä, dat in het uiterste noorden van Finland ligt, 250 km ten noorden van de poolcirkel. Dit charmante hotel in Lapse stijl is een rustig en esthetisch verblijf met 10 prachtige kamers, een sauna en een binnenzwembad voor extra comfort. Ooit was deze blokhut het vaste winterverblijf voor de Finse president. Tegenwoordig is dit het verblijf bij uitstek voor avonturen in het aangrenzende Nationaal Park.
www.javri.fi

OP SAFARI MET DE SNEEUWSCOOTER

Een enorm netwerk van paden, dat zich honderden kilometers uitstrekt door bossen, langs bevroren meren en over hooggelegen hooglanden, maakt van Lapland de perfecte bestemming om er met een sneeuwscooter op uit te trekken. Sneeuwscooters zijn verreweg de snelste manier om te reizen door het bevroren landschap. Je hebt bovendien geen ervaring nodig om met een sneeuwscooter te rijden. Wel heb je een rijbewijs nodig en moet je ouder zijn dan 18 jaar. Op een sneeuwscooter rij je meestal met twee personen. Helmen en warme kleding zijn nodig. Je kan ook voor een begeleide toer kiezen in een konvooi achter de scooter van je gids. Laat je niet verrassen door de zwaarte van zo’n tocht. Excursies variëren in lengte van een paar uur tot een paar dagen.

www.snowmobilepark.com

SKIËN OF SNOWBOARDEN

En misschien wel de leukste activiteit van allemaal: pure wintersport! In Fins Lapland zijn er genoeg plekken waar je kunt gaan skiën of snowboarden. De pistes van Levi en Ylläs zijn onze favorieten. In Levi vind je alles wat je mag verwachten van een modern wintersportgebied. Prachtige afdalingen langs kilometers pistes halen het beste in iedere skiër of snowboarder naar boven. Daarnaast is het Finse Ylläs ook een bekend wintersportoord met moderne liften, leuke afdalingen en een reeks offpiste mogelijkheden. 

8 Things to do in Lapland

Lapland. Weinig andere streken spreken zo tot de verbeelding als de noordelijkste provincie van Finland. Een reisje naar Lapland moet...
Lees meer