Zeg ja tegen jasná allround resort in oost-europa

ZEG JA TEGEN JASNÁ ALLROUND RESORT IN OOST-EUROPA

Doet de naam Jasná nog geen belletje rinkelen? Dan laten we je graag kennismaken met deze Oost-Europese schone! Want Jasná heeft niet alleen gevarieerde pistes, goede offpiste-routes, adembenemende landschappen en fijne hotels. Het is ook nog eens een zeer budgetvriendelijke skibestemming.

Als je het slim speelt, kan je hier op wintersport gaan voor een fractie van de prijs van de Alpen

Jasná is een gastvrij skigebied dat je van grootte kunt vergelijken met Courmayeur in Italië of Mürren in Zwitserland. Genesteld in de ongerepte natuur van het Lage Tatra-gebergte in Slowakije, vinden jaarlijks steeds meer buitenlandse toeristen hun weg naar daar. En dat komt niet alleen door de adembenemende afdalingen die je van de Chopok-berg kunt maken die 2024 meter boven de zeespiegel uitsteekt. In vergelijking met de meeste bestemmingen in de Alpen, biedt Jasná je een geweldige prijs-kwaliteitsverhouding. Er zijn tal van viersterrenhotels mét uitgebreide wellness-faciliteiten die reeds overnachtingen ter beschikking hebben vanaf € 60 per nacht. Bovendien vallen de prijzen van de lokale keuken bijzonder goed mee. Voor nog geen € 10 heb je vaak al een smakelijke, warme maaltijd. En ook voor de skipassen hoef je geen fortuin neer te tellen. Het resort hanteert namelijk een flexibele prijsbenadering waarbij de tarieven aangepast worden naargelang de aankoopdatum, het aantal verkochte skipassen en de resortcapaciteit. Als je het slim speelt, kan je in Jasná op wintersport gaan voor een fractie van de prijs van de Alpen.

De hellingen

Toegegeven, Jasná is met z’n 50 kilometer aan pistes geen enorm groot gebied maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de grote variatie in de afdalingen en uitgebreide offpiste-mogelijkheden. De eerste skilift werd in reeds 1949 geopend en sindsdien zijn de faciliteiten uitgegroeid tot een modern netwerk van 23 liften die de wachtrijen vlot doen verschuiven. Er is een gondel die je naar de top van de Chopokberg brengt. Daar kan je kiezen om langs de uitdagende noordkant of zonnige zuidkant naar beneden te gaan.

Voor skiërs en snowboarders die weinig tot geen ervaring hebben, zijn de blauwe piste 5 en 14, net boven het liftstation van Lúčky, breed en mild genoeg om de nodige zelfzekerheid op te bouwen. De rode pistes zijn door hun smalle bochten eerder uitdagend van aard en hebben soms zelfs dezelfde moeilijkheidsgraad als de zwarte pistes. (Semi-)gevorderde skiërs zullen aan de noordkant smullen van rode piste 1 en 11 en zwarte piste 6 en 7. Aan de zuidkant is piste 33 op een hoogte van 1000 meter, een leuke om te doen voor deze groep.

Verder zijn de toegankelijke offpiste-routes een echte meerwaarde voor iedereen die een beetje avontuurlijk is aangelegd. De freeride-zone staat duidelijk aangegeven op de pistekaart én er is zelfs een speciale Freeride Manual beschikbaar in het Engels om je op pad te helpen. Deze handleiding rangschikt de offpiste-routes van blauw naar zwart op basis van steilheid en moeilijkheidsgraad. De meest uitdagende offpiste-zone bevindt zich aan de noordkant van Chopok. Daar hebben de afdalingen veel couloirs en rotsen waardoor het erg avontuurlijk wordt. Er zijn zelfs routes die je in een hoek van 50° naar beneden loodsen, wat heel erg steil is. De offpiste-zone aan de zuidkant, is veel zachter van aard. Hier kom je voornamelijk mooie open kommen en lichtjes bebost terrein tegen. Perfect voor iedereen die een eerste poging buiten de pistes wilt wagen.

Voor je eigen veiligheid is het aangeraden om met een berggids buiten de pistes op pad te gaan. Biela Pút is een soort van freeride-centrum, met een freeride-school waar je een veiligheidsuitrusting kan huren en een berggids kunt boeken. De voorwaarde is dat je eerst een offpiste-les volgt, zodat de gids je vaardigheden kan inschatten en kan bepalen welk terrein geschikt voor je is.

Breng je graag tijd door in terreinparken? Ook dan heeft Jasná alles in huis om je freestyle-skills bij de schaven. Het DC Snowpark, gelegen in de buurt van Otupné bij piste 10, is het grootste terreinpark van Oost-Europa. Met verschillende rails, boxen en waves komen beginners, gevorderden en alles wat daar tussen zit aan hun trekken.

Wie moet er gaan?

Als vakantieland is Slowakije een stuk minder prijzig dan de Alpen, maar dat wil niet zeggen dat alleen wintersportes met een studentenbudget het hier naar hun zin hebben. Door de grote variatie in afdalingen is Jasná een echt pareltje voor (semi)-gevorderde skiërs en snowboarders. Bovendien kan Jasná ook gezinnen met kinderen bekoren. Ga bij wijze van afwisseling met de kids eens een dag naar Tatralandia bij Liptovský Mikuláš, het grootste aquapark in de regio. Hier vind je zwembaden met thermaal water, zoutwater, waterglijbanen, surf-zwembaden, een tropisch paradijs, een wellnesscomplex met 21 soorten sauna’s en stoombaden én zelfs een snorkelbad met vissen.

Skipareltjes in Oost-Europa

Misschien is je vakantie naar het buitenland afgelopen coronazomer erg prijzig uitgevallen of simpelweg niet doorgegaan? Dan is het wellicht...
Lees meer