Vliegen met Vikingen

{“labels”:[],”rewrite”:{“with_front”:true}}

VLIEGEN MET VIKINGEN

Thor glijdt voor ons uit naar beneden. Wij volgen onze privégids op een meter of dertig. Aan de gehele linkerkant van deze afdaling kijken we uit op de zee van het Eyjafjörđur. Rechts de machtige witte pieken van het Troll Peninsula, onderdeel van de hoogste bergen van IJsland. De ene poederbocht na de andere volgt. Beneden staat een zilveren helikopter op ons te wachten. Maar liefs dertien keer dropt piloot Davide ons vandaag weer bovenop evenveel verschillende toppen. Dit is de beste skidag van mijn leven. By far.

Dat precies op deze afgelegen plek in Noord-IJsland een bedrijf is gevestigd dat zich volledig bezig houdt met
off-piste skiën op en rond gletsjers kan geen toeval zijn. De naam van de vallei waar Klængshóll, de heli ski lodge staat is Ski-Valley. Niet omdat hier altijd geskied werd, maar omdat de eerste bewoner van de vallei Ski heette. Het duurde nog zeker twaalf generaties voordat de zoon van schapenboeren en afstammeling van de eerste generatie Vikingen die op IJsland terechtkwamen, Arctic Heli zou oprichten. Zijn naam? Jökull Bergmann. Jökull is het IJslandse woord voor gletsjer en met zo’n tweede naam was het lot bezegeld. Jökull werd de eerste – en is nog steeds de enige – IJslandse internationaal erkende berggids van het eiland bij de Poolcirkel.

Safety instructie

Ook al is het op dag één niet het weer dat we hadden gehoopt – veel bewolkter kan niet – toch hangt er een bijzondere en prettige sfeer in de Lodge. Natuurlijk is iedereen hier om heel bijzondere dingen te doen, maar ook de staf voelt als een hechte familie. Jökull “We vinden het erg belangrijk dat iedereen weet dat elk persoon even belangrijk is voor de operatie. De piloot, de kok, de gids, maar ook de jongens van het skimateriaal. Er is hier geen hiërarchie.” En ondanks dat de sfeer dus heel erg losjes is, zijn er wel duidelijke afspraken en regels. Heli skiën (off-piste skiën in het algemeen) is niet geheel zonder risico’s. We krijgen van het bedrijf allemaal een uitgebreide safety instructie. “Dat kan mooi nu,” zegt gids Thor. “Want straks is het strakblauw en dan willen we de lucht in.” Eerst krijgen we instructie bij de helikopter zelf. Waar mogen we staan, zitten, hoe moeten we bewegen, welke signalen gebruiken we. Dit gaat heel precies en grapjes worden niet geaccepteerd (of gemaakt). Bij de veiligheidsinstructie voor het materiaal dat we bij ons dragen is de sfeer iets losser, maar nog steeds serieus. We leren hoe we elkaar kunnen vinden en opgraven in het geval dat er een lawine zou zijn. We zijn immers in de verre backcountry van een al even ver afgelegen boerderij. Er is geen reddingsdienst voor handen, dus in een noodgeval zijn we op elkaar aangewezen. Voor sommigen is het de eerste keer dat ze een pieper, schep, sonde, radio en lawineairbag dragen.

HOW TO GET THERE?

Icelandair en Airicelandconnect

Onze redacteur vloog met Icelandair naar Reykjavik en vanaf daar door naar Akureyri met Airicelandconnect. Op deze manier kan een bezoek aan Reykjavik ook goed in je reis worden geïntegreerd en daarnaast kan jouw bezoek aan IJsland gezien worden als een stopover. Als je namelijk een ticket koopt voor één van de twintig Noord-Amerikaanse bestemmingen is de stopover in IJsland gratis. Vanaf Brussel en Amsterdam vliegt Icelandair dagelijks op Reykjavik.

Meer info op social media via @icelandair @airicerlandconnect en via de hashtag #stopover

www.icelanair.com en www.airicelandconnect.com

Gear up

Als we naar buiten lopen weten we niet wat we zien. Het is ineens helder. Thor had gelijk. De beschermkappen worden van de motor van de heli’s gehaald en wij krijgen de opdracht om over een half uur klaar te staan met al onze gear. Arctic Heli kan uit zo’n vierduizend km2 terrein kiezen met bergtoppen tot 1500 meter hoogte. De eerste blikken vanuit de heli op dit land ontnemen je de adem. Als dan even later de heli is vertrokken en je met z’n vijven in de stilte op een top staat kun je weer ademhalen en even laten bezinken waar je staat. Superlatieven komen te kort om dit landschap te beschrijven. Dat wij hier mogen spelen is een voorrecht. Thor klikt zijn ski’s onder en kiest vandaag en morgen de ene na de andere maagdelijke run. De sneeuw is zacht, ook al ligt het er al een tijdje. Niets, geen corn of ijs, dit voelt veel meer als poeder. IJsland had vorige winter niet zo veel sneeuw, maar daar is, op de lengte van de runs na, niks van te merken.

Witte vingers

Elke run is raak. Ofwel prachtig vanwege de rotspartij waarlangs we skiën, dan wel vanwege het uitzicht op zee. De mooiste runs starten in een smal couloir, daar is de sneeuw net wat beter en de hellingshoek het steilst. In de eerste paar krachtige bochten vliegt de sneeuw ons om de oren. Aan het einde van het couloir wordt het meer cruisen met grotere bochten en uiteindelijk eindigen we op sneeuwuitlopers die als lange witte vingers door het bruine landschap richting de zee of een vallei reiken. Aan het einde van zo’n vinger staat de heli of een lunch klaar. Alles is deze dagen net even anders dan op een normale skitrip. We eindigen de trip in stijl. In plaats van een vlucht naar huis landen we naast de lokale brouwerij. Vanuit een vat met duizenden liters bier tapt brouwmeester Anna Gudrúnsnorradottir een glaasje Kaldi. Koud, lekker, eerlijk, IJslands. Een samenvatting van deze trip in een glas. 

SKIËN TOT DE WATERVAL

Arctic Heli verzorgt naast avonturen met de helikopter ook meerdaagse toerski programma’s. Op eigen kracht wandel je omhoog onder begeleiding van een gids. De Karlsá Lodge, een omgebouwd woonhuis aan het Eyjafjörđur, is een gezellige verblijf met sauna en hot tub in de tuin. Met gids ‘Gaddi’ mag ik een paar dagen op pad waarbij we starten in Ólafsfjörður, een plaatsje dat beroemd werd door foto’s van surfers onder noorderlicht in de documentaire ‘Under Arctic Sky’ van Chris Burkhart. Nu lopen er ook mooie golven binnen, terwijl wij stap voor stap naar boven stappen. Toeren heeft iets meditatiefs. Er is niks behalve jij en de berg die je heel langzaam op loopt. Op de top wacht de verlossing en de beloning, een afdaling in, wat mijn Amerikaanse skimaten uit de groep, fresh corn snow, noemen. Dat er aan het einde van de afdaling gestopt wordt pal boven een waterval kan ook alleen maar in IJsland.

Prijzen & programma’s

HELI SKIËN

Arctic Heli biedt verschillende pakketten aan. Omdat
het weer in IJsland nogal onvoorspelbaar is, kan
het goed zijn dat er een dag niet kan worden geskied.
Maar op dagen dat het mooi is kun je tot laat in
de avond blijven gaan. Op zogenaamde ‘down days’
bieden ze alternatieve activiteiten aan zoals whale
watching en een bezoek aan de hotsprings. Bij Arctic
Heli tellen ze de vliegtijd (veel andere bedrijven
tellen de hoogtemeters) en zit je met vier man in de
helikopter plus een eigen gids. Afhankelijk van de
sneeuwcondities zijn de runs (en vluchten) langer of
korter. Als je niet al je vliegtijd opmaakt krijg je daar
restitutie voor. Ook kan je minuten bijkopen. Dit zijn
globaal de verschillende opties:

ICELAND CLASSIC PROGRAM

 • 2, 4 of 6 dagen en 4 of 6 uur vliegtijd
 • AStar Helicopter die je deelt met
  1 of 2 andere groepen
 • Accommodatie en alle maaltijden
  bij de Klængshóll Lodge
 • Prijs vanaf 7400 euro p.p.

ICELAND PREMIUM PROGRAM

 • 4 of 6 dagen en 5 of 7 uur vliegtijd
 • AStar Helicopter die je deelt met 1 andere groep
 • Accommodatie en alle maaltijden
  bij de Klængshóll Lodge
 • Prijs vanaf 9600 euro p.p.

ICELAND PRIVATE PROGRAMS (custom)

 • Taylor made programma
 •  AStar Helicopter exclusief voor jouw groep
 • Prijs vanaf 11200 euro p.p.
 • Accommodatie en alle maaltijden
  bij de Klængshóll Lodge en Hotel Hjalteyri

TOERSKI- EN ANDERE PROGRAMMA’S

Arctic Heli heeft verschillende opties en plekken voor Toerski programma’s. Daar kun je het beste de website voor bekijken. Prijzen starten bij ongeveer 1700 euro pp voor vier dagen. Naast de standaard programma’s in Noord-IJsland zijn er ook nog variaties mogelijk in de IJslandse East – West fjords, op Groenland, in Canada, Noorwegen en Spitsbergen. Genoeg aanbod om de meest avontuurlijke skiër een paar jaar op rij te verrassen!

Alle programma-opties staan erg goed uitgelegd op de website, de gegevens in dit artikel kunnen afwijken van actuele prijzen en pakketten.

Ga voor meer info naar: www.arcticheliskiing.com

Winteractiviteiten in Noord-IJsland

IJsland is dé winterbesteming voor reizigers die meer willen dan alleen maar skiën of snowboarden. Noord-IJsland is de grootste provincie...
Lees meer