Winteractiviteiten in Noord-IJsland

{“labels”:[],”rewrite”:{“with_front”:true}}

WINTERACTIVITEITEN IN NOORD-IJSLAND

IJsland is dé winterbesteming voor reizigers die meer willen dan alleen maar skiën of snowboarden. Noord-IJsland is de grootste provincie van het land en rijk aan natuurverschijnselen die een bezoek, ook in de winter, waard zijn. We doen een kleine greep uit een groot aanbod. Badderen in een hotspring, wandelen in een ijsgrot en slapen in een yurt. En natuurlijk kijken we ook naar de grootste bewoners van de zee, die al langer weten dat Noord-IJsland een heerlijke bestemming is. 

IJskoud onder de grond

Zoals België haar grotten heeft met stalactieten en stalagmieten, zo heeft Noord-IJsland Lofthellir, een ijsgrot met duizenden jaren oude ijspegels. Midden in de ruige vulkaanvelden bij Lake Myvatn zit een gat in de grond waar de ingang van de grot zich bevindt. Tientallen ijspegels en natuurlijke sculpturen groeien en krimpen jaarlijks aan het plafond en op de acht meter dikke ijsvloer van de grot. Tijdens de tocht wordt uitgebreid ingegaan op het ontstaan van de grot en ijspegels. De tour bouwt langzaam op tot het hoogtepunt waarbij de lampen uitgaan en er een klein concertje wordt gespeeld op een dikke ijspegel. In de grot is het ongeveer nul graden en om binnen te komen moet je een kleine beetje kruipen. Eenmaal in de grot kun je gewoon lopen.

Website: www.geotravel.is
Instagram: Geotravel.is
Prijs per persoon: 19.900 ISK

Reizen naar Noord-IJsland

Met Icelandair vlieg je vanuit Brussel of Amsterdam naar Reykjavik en vanaf daar met Airiceland verbinding naar Akureyri.
Website: www.icelandair.com en www.airicelandconnect.com.
Huurauto: een huurauto vind je via www.holdur.is
Slapen: In Akureyri www.keahotels.is en in Myvatn www.myvatn.is

Geothermal azuurblauw water

De Blue Lagoon in de buurt van Reykjavik is wereldberoemd, maar eigenlijk ligt heel IJsland vol met deze openlucht-natuurbaden. De Noord-IJslandse versie is Myvatn Nature Baths. Op de route door lavavelden ernaartoe zie je al tal van kleinere pluimpjes stoom uit de grond komen. Eenmaal binnen blijkt een groot bad gevuld met geothermal azuurblauw water dat vanuit een diepte van 2.500 meter is opgepompt. De temperatuur van het water is teruggebracht naar 36 tot 40 graden. Je kunt er in de winter terecht tot tien uur avonds en in de zomer zelfs tot middernacht. Bij de badmeester kun je een biertje bestellen – “I am a Beer Guard, life Guard and bartender in one” – en in het aangesloten Kvika cafe kun je wat eten bestellen.

Website: www.myvatnnaturebaths.is
Instagram: Myvatnnaturebaths
Prijs: vanaf 4.500 ISK voor Volwassenen en
1.800 ISK voor tieners (13-15), kinderen t/m 12 jaar gratis.

Slapen in een yurt

Een land als IJsland heeft veel bijzondere slaaplocaties. Naast een vulkaan, op een klif, in een boot of op een oude boerderij. Maar dankzij Nederlander Erwin van der Werve en zijn IJslandse vrouw Thóra kun je nu ook overnachten in een yurt. Met uitzicht op Akureyri en de besneeuwde bergen waar het skigebied ligt, staat een prachtige witte yurt op een heuvel. Het interieur bestaat uit Mongoolse meubelen, tapijten en een klein keukentje voor koffie en thee. Traditioneel staat in het midden van de tent een open haard om het ronde ‘tenthuisje’ te verwarmen. Erwin en Thóra weten hoe het is om in een yurt te slapen, want ze wonen er zelf – het hele jaar door – in één met hun twee kinderen Ylva en Logi. Nu staat er één yurt te huur op de heuvel, maar dat worden er straks meer. Elke yurt krijgt zijn of haar unieke plek en privacy. Voor een zeer bijzondere overnachting (of meerdere) boek je deze plek op je rondreis door IJsland. Zomer en winter.

Website: www.northiceland.is/en/what-to-see-do/service/
iceland-yurt en www.icelandyurt.is
Instagram: NoordijslandwintersportIcelandyurt
Prijs: 25 000 ISK per nacht voor 2 personen

Giganten van de zee

Een trip naar IJsland zonder een walvis te hebben gezien, is niet compleet. De fjorden van de noordzijde van het eiland zijn een veel bezochte plek van deze Gentle Giants. Hauganes Whale Watching is de oudste whale watching organisatie van het eiland en heeft een slaagpercentage van 99,5 %. Je start in het kleine dorpje Hauganes met het aantrekken van een dik pak dat tevens als reddingsvest fungeert. Daarna gaat de houten boot het Eyjafjördur fjord in, op zoek naar humpback whales, dolfijnen, minky whales, harbor porpoises en misschien orca’s. Hauganes biedt twee soorten vaarten aan, met of zonder vissen en bij de laatste hebben de gasten aan het einde van de tocht de kans om een lijn uit te gooien. De ene na de andere dikke Atlantic Cod wordt uit het water gehesen en direct gefileerd. Je kunt de vis meenemen en thuis klaarmaken, iets dat de meeste gasten aan boord goed bevalt. Zij eten vanavond in hun self catered chalet of camper verse vis.

Website: www.whales.is
Instagram: Whalwatchinghauganes
Prijs: Volwassenen 9 990 ISK en 7-15 jaar 4 995 ISK

Noord-IJsland

Noord-IJsland is de grootste provincie van IJsland en heeft tal van activiteiten in zowel de winter als de zomer. Het voordeel van de winter is zeker dat het een stuk minder druk is bij de attracties. In Akureyri, de vierde stad van IJsland wonen iets meer dan 18.000 mensen, nog geen 10% van de gehele IJslandse bevolking. Het stadje heeft net als de Hallgrímskirkja in Reykjavik een bijzonder ontworpen kerk en er zijn tal van restaurants en hotels.

Website: www.northiceland.is/en en www.skiiceland.is 
Instagram: NorthIceland.
Laat je inspireren via de #Northiceland

Vliegen met Vikingen

Thor glijdt voor ons uit naar beneden. Wij volgen onze privégids op een meter of dertig. Aan de gehele linkerkant...
Lees meer