Droomreis Edmonton & Jasper een winters sprookje in het Canadese Alberta

{“labels”:[],”rewrite”:{“with_front”:true}}

DROOMREIS EDMONTON & JASPER EEN WINTERS SPROOKJE in het Canadese Alberta

Edmonton in het Canadese Alberta verontschuldigde zich vroeger voor de winter, maar nu is het omgekeerd en viert het de koude maanden. Jasper viert de winter juist al heel lang. De meren vriezen prachtig dicht en de bergen verwelkomen winterse toeristen met open armen. Niet alleen skiërs komen hier aan hun trekken. Ook ijshockeyfans, wandelaars, noorderlichttoeristen en ijsklimmers komen niet van een koude kermis thuis.

Op voorhand was ik al erg enthousiast over de twee bestemmingen die we zouden aandoen. In Jasper was ik al eens eerder en het staat in mijn persoonlijke top vijf van gemaakte reizen. Maar Edmonton is de stad die ik alleen kende uit verhalen van mijn vader. Hij woonde in de jaren zeventig in deze grauwe oliestad. Hij ging er naar het ijshockey, wandelde ongetwijfeld ook langs de Alberta Legislature, het gerechtsgebouw, en reed op een vrachtwagen door Alberta om frisdrank in houten kratten rond te brengen. “De mooiste baan die ik ooit heb gehad: alleen op pad, dagenlang rijden langs de bergen en naar kleine dorpen.” En nu, veertig jaar later ga ik zelf ijshockey kijken in het gloednieuwe stadion Rogers Place in het Ice District, de upcoming neighbourhood van Edmonton. Hier maakt de grauwigheid plaats voor hippe restaurants en moderne woontorens. Ik neem plaats op de oude kleedkamerstoel van Oilers legende Wayne Gretzky. Buiten staat zijn iconische standbeeld met boven zijn hoofd de Stanley Cup, de trofee voor de winnaar van de National Hockey League (NHL), die de Edmonton Oilers vijf keer wisten te winnen. In het vandaag met 5.000 fans gevulde stadion kijken we naar de Oil Kings, het beloftenteam van de Oilers. Ze verliezen van de Moose Jaw Warriors met 4-3. “Deze lichting gaat het niet redden in de NHL. Als de Oilers zelf spelen is het hier volgestouwd met 18.000 bezoekers”, vertelt Len, een trotse suppoost op leeftijd die ons stiekem langs blokkades en dichte deuren helpt en alle prijzenkasten, oude shirtjes en die bewuste kleedkamerstoel laat zien. Gewoon omdat hij dan over zijn passie kan praten.

Op Fatbikes door de sneeuw

Chris Szydlowski van River Valley Adventure Co. is net als Len dol op zijn stad. Hij neemt ons op fatbikes mee door de River Valley langs de North Saskatchewan rivier. Jarenlang onontdekt door de Edmontonians zelf, maar nu een favoriete plek om te wandelen, fietsen, peddelsurfen en zelfs zwemmen. “Sinds afgelopen zomer ligt er zelfs een ‘accidental beach,’ een strand dat door bouwwerkzaamheden ineens ontstond.” Terwijl wij in een natuurgebied van 7500 ha fietsen, zie ik op iets meer dan steenworp afstand de skyline van Edmonton. Een mooi contrast.

Highway 16 naar Jasper

Over mooie contrasten gesproken… Ik weet niet of mijn vader ook ooit limonade heeft bezorgd in Jasper, maar ik hoop voor hem van wel. Na een uurtje of twee rijden over highway 16 doemen de Rocky Mountains op en zodra we Jasper National Park binnenrijden, worden we verblind door het natuurschoon. Een blauw ijsmeer met witte bergen op de achtergrond, vergezichten met duizenden dennenbomen, een roedel wapitiherten en een dikhoornschaap dat ons welkom heet.

IJskoningin

We zijn in Jasper voor het avontuur: ijsklimmen en toerskiën en als er tijd is ook nog een ochtend skiën in skigebied Marmot Basin. Rockaboo Adventures neemt ons mee de Maligne Canyon in, ook al is het vroeg in het seizoen en is de canyon nog niet helemaal bevroren. “Zodra de winter echt is begonnen kun je hier prachtige wandelingen door de canyon maken.” Nu stroomt het water nog en zekert Max van Rockaboo mij vanaf boven de Canyon in. Het ijs “is vers en heeft nog geen gebruikssporen waardoor het sterker wordt. Lukt het niet, dan sleur ik je wel weer naar boven.” En daar hang ik dan. Tientallen meters boven stromend water aan de “Queen”, een dertig meter hoge ijswaterval. Ik ben volgens Max de eerste van het seizoen die hier hangt en vanwege die eerste beklimming, blufte ik dat ik het wel kon. Ik ram mijn ijsbijlen hard in de glimmende wand. De stijgijzers schop ik met kracht ook vast. De Queen is een steile dame en laat me niet zo maar haar mantel verminken. Het is een pittig werkje, maar eenmaal boven ben ik trots als een Canadees die over zijn eigen land praat. De beloning voor een dag hard werken krijgen we van Canada zelf. In de avond zien we tienduizenden sterren, kleurt de hemel groen en danst het noorderlicht aan de horizon. Ik zou er heel veel voor over hebben om nu met mijn vader te kunnen bellen en te delen wat ik zie.

5X DOEN IN EDMONTON

1 Fietsen of wandelen in de River Valley
– www.rivervalleyadventure.com

2 Plan je reis zo dat een wedstrijd van de Edmonton
Oilers op je programma staat.
– NHL.com/oilers

3 Fusion food eten bij Baijiu in de Ice District of
probeer een tafeltje te krijgen bij het prijswinnende,
spontane en elegante Clementine.
– baijiuyeg.com en barclementine.ca

4 Poutine eten in het Franse Kwartier bij La
Bicyclette
– cafebicyclette.ca

5 Bezoekje aan bizons, elanden en Wapiti’s van Elk
Island National Park

Meer info: ExploreEdmonton.com en volg de Hashtag
#ExploreEdmonton

Praktische informatie

SNEEUWZEKERDEAL

Wij vlogen met KLM naar Edmonton. Via www.sneeuwzekerdeals.nl of .be vind je pakketten van reisorganisaties voor een complete wintersport naar Canada inclusief retourvlucht met KLM naar Edmonton met de mogelijkheid om gratis je eigen ski’s of snowboard mee te nemen, 7 hotelovernachtingen, skipas voor Marmot Basin en transfers. Vanaf €869 p.p. op basis van vier personen.

Hooked on a feeling

Gijs Hardeman schrijft al bijna acht jaar voor dit magazine skiverhalen. Meestal van avontuurlijke aard, soms een “gewoon” familieverhaal en...
Lees meer

Skiën met hart en ziel in beautiful British Columbia

Een groepje kinderen skiet gillend met grote snelheid op hun moeders af, terwijl verderop een oudere man jodelend het bos...
Lees meer