Loïc isliker freerider/filmmaker

{“labels”:[],”rewrite”:{“with_front”:true}}

LOÏC ISLIKER FREERIDER/FILMMAKER

Loïc Isliker is een veelbelovende freerider, al twee keer Nederlands kampioen bij de senioren, maar ook een skifilmmaker met perspectief. “Ik heb veel liever de druk van een cameraploeg dan van juryleden.”

Bij voorkeur hadden we elkaar gesproken in de skilift of tijdens een skitour omhoog. Het liefst hadden we een verhaal gemaakt over diepe poederafdalingen in het Šargebergte van Noord-Macedonië, de Karpaten of andere bergketen. Maar door corona is het nog onduidelijk wanneer deze exotische bergketens weer toegankelijk zijn. Een heel goed alternatief voor een gesprek over passies, wintersport en skifilms maken op afgelegen plekken, is het EYE-filmmuseum in Amsterdam. Niet zo afgelegen, maar wel hoog en wit, het lijkt op een berg en cinematografie staat er centraal. Een betere match met Loïc Isliker, 23-jarige freerider uit Amsterdam en skifilmmaker is momenteel niet mogelijk.

Dapter

“Alaska.” Het antwoord van de boomlange, ietwat slungelige Loïc is simpel en veelzeggend. “Elke skiliefhebber kent beelden van skiërs en boarders die op onwaarschijnlijk steile hellingen naar beneden suizen.” Beroemd zijn deze afdalingen door lange verticale sneeuwribbels waardoor het lijkt alsof de helling tientallen ruggengraten heeft. “Spines noemen ze dat. En daar kwamen we voor. Poederafdalingen over spines waar elke freerider van droomt.” Samen met Nederlandse freeriders Paul de Groot en Sebastiaan Vreeken reisde Loïc in 2019 naar Haines in Alaska om een film te maken. Om er te komen werden al drie vliegtuigen genomen. Het weer gooide echter roet in het eten en Loïc kon z’n script aanpassen. Ze moesten letterlijk Adapten. In twee weken slechts twee dagen zonneschijn en dus maar twee dagen waarop de helikopter of een vliegtuigje de lucht in kon. “Heel erg jammer, maar ook wel interessant. Daardoor werd de film persoonlijker, want de de film ging nu ook over hoe we ons hebben aangepast aan de lifestyle die ze daar hebben.” En uiteindelijk, op de dag dat de zon wel tevoorschijn kwam, op de wereldberoemde ‘Sexy Spines’, hebben we de runs van ons leven geskied!

Enorm landingsgestel

Loïc groeide op in Haarlem, maar doordat zijn ouders een huis hebben in Verbier skiet hij al twintig winters elke vakantie. “Ik was tot m’n zestiende een park rat, deed vooral springen en jibben in het funpark, lage broeken, achterover hangen, dat werk. Totdat m’n vader zei dat ik mezelf een hele slechte skistijl had aangeleerd. Ik ging terug op les, in de poeder, dat wel. En daar ontdekte ik dat je bij het freeriden ook vette jumps kon maken.” Die lessen hebben zich uitbetaald. Hij won al twee keer het Nederlands Kampioenschap Freeriden en deed mee aan de junior Freeride World Tour. Een mooie toekomst als freerider behoort tot de mogelijkheden, maar zijn andere passie is filmen. “Ik wil eigenlijk geen wedstrijden skiën, ik word veel te zenuwachtig bij de startgate en geniet er dan helemaal niet van. Ik maak liever grote skifilms, op grote bergen. Maar … ik heb nog lang niet genoeg ervaring om bij de grote filmbureaus aan te kunnen kloppen. Uit de lage landen komen helpt dan ook niet echt. Dus dan is het wel mooi dat ik samen met jongens als Paul de Groot films kan maken, zodat hopelijk een groot bureau als Teton Gravity Research of Sherpas Cinema het ooit met me ziet zitten.” De Groot is in ieder geval erg te spreken over de kwaliteiten van Loïc en waarschijnlijk ook blij dat iemand zijn tempo op de berg kan volgen. “Loïc heeft ongekend veel talent, daarbij echt liefde voor de sport en de drive om beter te worden. Hij skiet op souplesse, maar daardoor niet minder hard. Het is onwaarschijnlijk dat zo’n lange gozer zo’n lichaamsbesef heeft. Met dat enorme landingsgestel landt hij echt alles!” Daarmee doelt hij waarschijnlijk op de vele backflips die Loïc lanceert. Afgelopen winter voegde hij daar een dubbele backflip aan toe, een onwaarschijnlijk moeilijke jump.

PASPOORT LOÏC ISLIKER

Half Zwitsers van zijn vaders kant en half Nederlands door zijn moeder. Groeide op in Haarlem, woont in Amsterdam en studeerde Digital Filmmaking. Loïc is een beginnend filmmaker met passie voor wintersport. Hij maakte al een paar producties zoals ‘Ride with You’, ‘Meesin Around’ en zijn grootste project tot nu toe, ‘Dapter,’ dat zich afspeelt in Haines Alaska. Alle films werden vertoond op het Dutch Freeride Film Festival in Tuschinski in Amsterdam. Dapter is te bekijken op Youtube. Loïc deed als skiër mee aan de Junior Freeride World Tour en werd twee keer eerste bij het Nederlands Kampioenschap Freeriden. Zijn moeilijkste tric is een ‘double back flip.’ Loïc wordt gesponsord door Arc’teryx, Giro, Black Crows Skis, First Energy Gum, Poederbaas en Hestra.

Kirgizië en de Zwarte Zee

Door corona is plannen maken natuurlijk moeilijk. “Maar Paul is nu op weg met zijn zeilboot naar de Zwarte Zee, Turkije, Georgië en Sotsji. Daar gaan we (als de weer- en coronagoden meewerken, red) een ski- en zeilfilm maken. Maar het grootste plan voor komende winter is een tweede poging voor Kirgizië. We willen daar heel graag de berg- en skicultuur vastleggen. Ik heb vorige winter nieuwe camera-gear gekocht, waaronder een 6k full frame cinema camera, maar niet kunnen gebruiken voor het echte werk. Daar is het dus wel tijd voor!” 

Tweevoudig wereldkampioen snowboarden Seppe Smits

We ontmoeten de bekendste Belgische wintersporter Seppe Smits op een van die vele bloedhete dagen afgelopen zomer. Hij revalideert nog...
Lees meer

Girls just wanna have fun

Waar een dagje zonder veel sneeuw in Noorwegen wel niet toe kan leiden. Er lag minder sneeuw dan we hoopten...
Lees meer

The American winter Dream

“Oregon has it all” zal een local tijdens een trip door deze Amerikaanse staat je zeker een keer vertellen. Oh...
Lees meer

Big mountain skiën in Whitefish, Montana

De sneeuw is beter, de namen van de pistes leuker en de ervaring onvergetelijker. Maar het grootste voordeel van skiën...
Lees meer

Salt lake city, thanks for the memories

Salt Lake City. Drie woorden die in deze combinatie een skiërshart sneller doen kloppen. Noteer deze bestemming in je agenda...
Lees meer