The American winter Dream

{“labels”:[],”rewrite”:{“with_front”:true}}

THE AMERICAN winter DREAM

EXPLORING THE SKI STATE OF OREGON

“Oregon has it all” zal een local tijdens een trip door deze Amerikaanse staat je zeker een keer vertellen. Oh ja? Dat zullen we dan nog wel eens zien, dachten wij. En dus cruiseten we met een eigen auto door de staat die aan de kust ingeklemd ligt tussen de Californië en Washington. Skiën op een vulkaan, lunchen in het hotel uit ‘The Shining’ en op verschillende plekken nachtskiën. De roadtrip eindigde op het strand voor een paar afsluitende surfsessies.

Tot tien uur in de avond kun je hier los op de berg waar de steilste run van Oregon te vinden is: Bill’s Gold

“E r is zoveel geschiedenis hier, ik weet niet eens waar ik moet beginnen.” John Burton marketing manager van Mount Hood Timberline Lodge veert op als hij ons mag rondleiden in zijn hotel. Het is ook niet de minste plek. De Timberline Lodge ligt op bijna 2000 meter hoogte (6000 feet) op de wereldberoemde Mount Hood. De iconische vorm van het gebouw was het toneel voor de film The Shining, waarin Jack Nicholson doordraait. “Alleen de buitenkant van het hotel is gebruikt voor de film. Dat vinden wij eigenlijk wel jammer, want de binnenkant is ook schitterend en net zo iconisch.” Achter de deur met een groot houtsnijwerk van een indianenhoofd ligt onder andere een gigantische open haard als middelpunt, gedetailleerd houtsnijwerk in de trappen en muren, en er is een klein museum waar de stoel van President Roosevelt nog staat. Hij was het immers die door de The New Deal tijdens de Depressie in 1937 de bouw van dit hotel mogelijk maakte. “Geen kamer is hetzelfde. Deze plek geeft je het gevoel alsof je in een grote woonkamer zit. Bij de open haard zitten mensen in pyjama de krant te lezen naast gasten die hun skiboots aantrekken.” Het gebouw is een National Historic Landmark sinds 1977 en een prachtige start van onze roadtrip door Oregon. De berg heeft maar liefst vier skigebieden waarvan Timberline de meest mellow en familievriendelijk is.

VLIEGEN OP SEATTLE OF PORTLAND MET ICELANDAIR

Wij vlogen met Icelandair op Seattle en huurden daar een auto voor de rest van onze roadtrip. Icelandair biedt rechtstreekse vluchten van en naar IJsland en verbindt Amsterdam en Brussel vanuit hub Keflavik International Airport met ruim twintig bestemmingen in Noord-Amerika. Icelandair is sinds 1937 actief en vierde in 2017 haar 80ste verjaardag. Al sinds de jaren ‘60 kun je alles uit je reis halen met de Icelandair Stopover. Alle passagiers van Icelandair kunnen zonder toeslag op de ticketprijs gebruik maken van de mogelijkheid om een stopover te maken in IJsland op doorreis naar een Transatlantische bestemming.

www.icelandair.com/nl-nl/vluchten/stopover/
En check de social media van Icelandair via
@Icelandair #MyStopover #Icelandair

Night Skiing

Wij skiën in drie van de vier gebieden van Mount Hood. In Meadows, de meest uitdagende van de drie, hebben we pech met het weer. De dag verwaait en verregent. Ons drukke programma laat het niet toe een dag te wachten, maar gelukkig kun je in Amerika in heel veel gebieden nachtskiën. Skibowl, de cocky brother van de Resortfamilie Hood is zo’n plek die beroemd is geworden vanwege het nachtskiën. Tot tien uur in de avond kun je hier los op de berg waar de steilste run van Oregon te vinden is: Bill’s Gold.

PORTLAND

DE BEER CAPITAL VAN OREGON

De craft bierliefhebber in Oregon heeft ongelooflijk veel te doen tijdens een reis. Want er zijn maar liefst 281 craft bier brouwerijen in de staat. Portland, slechts een uur rijden van Mount Hood, spant de kroon. Daar zijn 77 alchemisten aan het werk met mout, hop, water
en – ongetwijfeld – geheime ingrediënten. Op de fiets kun je in Portland, bicycle city van de US, een drie- of viertal van deze leuke brouwerijen bezoeken. Met de Portland Brewery Trail Bike Tour van Pedal Bike Tours gaan we met gids Scotland (ja dat is zijn echte naam, hij had een ID om het te bewijzen) op pad. Hij neemt ons mee naar de Bridgeport Brewery, de oudste craft brewery van Portland waar we een eerste flight bestellen met vijf glaasjes. Scotland proost op de Laaglanders waar hij nooit “over in hoeft te zitten of ze wel kunnen fietsen.” En op Portland: “A city where people come who don’t fit in anywhere else!” Cheers!Volgens een local is Skibowl the place to be: “Good conditions, good snow, good people, cheap lift tickets en no crowds.” We geloven hem op zijn woord en duiken nog een keer het verlichte terrein in, voordat we op temperatuur komen in de ‘Warming Hut’. Er zijn bijzondere dingen die je moet weten over Amerikaanse skigebieden ten opzichte van hun Europese broeders. Om te beginnen staat meestal een grote lodge of een hotel aan de base van het skigebied waar alles gebeurt. Er is weinig bebouwing naast de pistes, vaak ook omdat het National Parks zijn. En er zijn eigenlijk geen pistes, maar runs. Die zijn wel of niet geprepareerd en het hele skigebied, de Boundary genaamd, is toegankelijk. Amerikanen zijn daarom uitermate skillful in off-piste terrein en gek genoeg dol op buckels (die hier dan weer moguls heten). Tijdens het nachtskiën overigens geen moguls. Wel ervaren we de verse, zij het ietwat natte poeder van Skibowl. Het is fantastisch om in het donker tussen de lange schaduwen die de lampen creëren je lijn te vinden. Om tien uur ’s avonds zitten we weer in de auto naar ons hotel. Morgen rijden we door naar een eenzame vulkaan en nemen we afscheid van Hood.

360° Ski

Mount Bachelor is die single vulcano, ergens in de verte geflankeerd door zijn three sisters Faith, Hope & Charity. Het is een prachtige kegel aan de horizon van de lange, rechte weg die we door de prairie nemen. Mount Bachelor is gigantisch. Een grote parkeerplaats waar grote RV’s (megagrote campers) en 4WD trucks staan. En wij, met een normale huurauto. Het weer is mooi vandaag, maar omdat de berg zo afgezonderd in het landschap staat, krijgt de vulkaan nogal wat meteorologische klappen te verduren. Er was de week voordat wij er zijn een ijsregen en alle bomen in het gebied zijn bedekt met een glimmende laag doorzichtig ijs. Een prachtig zicht. “Maar volgende week kan het weer dumpen. We zijn met de berg eigenlijk omringd door de woestijn en hebben daarom drogere sneeuw.” Reese Thedford, de marketing manager skiet met ons mee, blij dat hij op een dag als deze op de berg kan staan in plaats van achter een bureau zitten. Vol trots vertelt hij over zijn berg. “Je kunt 360 graden rond de berg naar beneden skiën en altijd bij een lift terechtkomen. Het terrein is stunning.” Ja, dat zien we snel genoeg. Op de lagergelegen heuvels veel glooiend terrein met her en der plukjes bomen die overgaan in bos. Ga je ver weg van de belangrijkste liften dan komen er mooie groomers (geprepareerde pistes) tussen de bomen. En als de lift naar de top open is dan zijn er brede vlaktes met uitdagende runs alle kanten op.” Naast een fantastisch skigebied heeft de regio ook tal van andere outdoor mogelijkheden. Het stadje Bend – “300 zondagen per jaar”- is zo’n typische plek dat in alles sport ademt. Ik hoop hier ooit ook eens een zomer op de rivieren, over trails en natuurlijk op dé berg door te brengen.

AMERICAN SKI-SLANG

  • Boundary: in Amerika is er geen verschil tussen pistes en off-piste, alles valt binnen een grote boundary. Daarbinnen is alles veilig op afgezette stukken na en je mag vrijuit skiën, waar je maar wilt.
  • Groomed: natuurlijk zijn er binnen de boundary gedeeltes geprepareerd met machines. Deze groomed slopes zijn net zo vlak en lekker als de ‘normale’ pistes in Europa.
  • Moguls: nog zoiets waar ze in heel Noord-Amerika dol op zijn. Wij noemen ze buckels. En daar waar wij ze liever vermijden, duikt hier iedereen er met liefde over, door en langs. En nog zwierig ook.
  • Flurries: in het weerbericht zal regelmatig het woord flurries verschijnen. Heel lichte sneeuw die als stof neerdwarrelt. Flurries dus.
  • Chicken Necks kwamen we tegen op Mt. Bachelor. Door een ijsregen ontstond een veld van kleine ijsbobbels. Niet fijn om over heen te skiën, maar wel een mooi gezicht. Iemand uit de lift noemde het chicken necks, maar of dat een veel voorkomende term is betwijfel ik.
  • Gnarly: hiermee wordt iets aangeduid dat gaaf, extreem of over de top is. Het kan positief of negatief bedoeld zijn. Een gnarly run is een pittige afdaling, maar als iemand gnarly valt dan is hij er niet best aan toe. In plaats van gnarly kan ook sick worden gebruikt.
  • Brainbucket: helm
  • Whiteout: als de mist of sneeuw zo dik is dat je geen hand voor ogen ziet dan zit je in een whiteout.

Facts & Figures:

Oregon & Portland

Aantal Skigebieden Oregon: 12
Aantal bierbrouwerijen in Portland: 77
Aantal bierbrouwerijen in Oregon: 281
Money Fact: Oregon hanteert geen btw,
dus dat is gunstig voor de portemonnee
Nature Fact: Het hoogste punt van Oregon is Mt. Hood (11.239 feet), het laagste de zee, er zijn 6000 meren en er stroomt meer dan 180.000 km rivier.
Websites: TravelOregon.com & TravelPortland.com
Instagram: @traveloregon & @travelportland

Mount Hood Timberline

Aantal liften: 8
Aantal runs: 41
Peak elevation: 8540 feet
Skibaar terrein: 1415 acres
Gemiddelde jaarlijkse sneeuwval: 540 inches
Nachtskiën: nee
Website: www.timberlinelodge.com
Instagram: @timberlinelodge

Mount Hood Ski Bowl

Aantal liften: 9
Aantal runs: 69
Peak elevation: 5100 feet
Skibaar terrein: 960 acres
Gemiddelde jaarlijkse sneeuwval: 300 inch
Nachtskiën: ja
Website: www.skibowl.com
Instagram: @skibowl

Mount Hood Meadows

Aantal liften: 11
Aantal runs: 85
Peak elevation: 7305 feet
Skibaar terrein: 2150 acres
Nachtskiën: ja
Website: www.skihood.com
Instagram: @mthoodmeadows

Mount Bachelor en Bend

Aantal liften: 11
Aantal runs: 101
Peak elevation: 9065 feet
Skibaar terrein: 4300 acres
Gemiddelde jaarlijkse sneeuwval: 462 inches
Nachtskiën: ja
Website: www.mtbachelor.com en www.visitbend.com
Instagram: @mtbachelor

Mount Hoodoo

Aantal liften: 5
Aantal runs: 34
Peak elevation: 5703 feet
Skibaar terrein: 800 acres
Gemiddelde jaarlijkse sneeuwval: 450 inches
Nachtskiën: ja
Website: www.hoodoo.com
Instagram: @skihoodoo

Mountain Rebels

Vanuit Bend rijden we naar Sisters, weer zo’n typisch Amerikaans Wild West dorpje met een grid aan straten (blocks). Hier treffen we de mooiste accommodatie van de reis: Five Pine Lodge. Midden in een prachtig dennenbos slapen we in een houten blokhut. Eigenlijk willen we hier niet weg en gewoon een dag op het terras zitten. En dat kan! Want vandaag staat er weer een night skiing resort op de agenda en dus nemen we alle tijd om de laatste zonnestralen door de dennenbomen op te vangen voordat we de ski’s in de auto gooien. Ski Hoodoo blijkt het alternatieve broertje van de grote Amerikaanse skiresorts. Hier een drukte van belang, georganiseerde chaos, rebels. Grappig als tegenpool van de super gestructureerde resorts die we tot nu toe hebben gezien. Bij Hoodoo gaat het puur om de fun. En night skiing is hier hét ding. Eerst zien we de zon in de verte geel en roze ondergaan. We worden door alleraardigste rangers van de berg gesweept: “We willen je niet kwijtraken buddy!”. En als die roze lucht langzaam wordt vervangen door een zwarte hemel skiën we heerlijke uren in het donker onder flood lights. Bij de allerlaatste afdaling (we weten intussen de perfecte lijn te vinden) wordt er niet gestopt. Met lange carvebochten vliegen we naar beneden.

Gezinnen picknicken op het strand en enkelingen zoals wij surfen in het ijskoude water

From ski to surf

We leveren voor de laatste keer onze ski’s in en vertrekken richting de kust voor een paar laatste dagen zand, zee en surf. Door het grote aantal skigebieden neem je het best je eigen ski’s mee op roadtrip. Zo hoef je niet telkens weer tijd te verliezen met het huren van materiaal. Van Sisters rijden we naar Newport en later Cannon Beach. Twee beach towns. De tweede toeristischer dan de eerste door de iconische rots in zee. Het water is overal koud, een dik hooded wetsuit, wetsuitschoenen en handschoenen zijn een must, ook al lijkt het door de zon en de blauwe lucht heerlijk warm. De baaien in de National Parks van Cannon zijn prachtige spots, waar wandelaars genieten van de typische Amerikaanse bossen. Gezinnen picknicken op het strand en enkelingen zoals wij surfen in het ijskoude water. Op het strand liggen grote boomstammen en aan de horizon steken scherpe rotsen uit het water. Dobberend in het koude water laat ik deze bijzondere reis nog eens aan me voorbij gaan en ik hoor mezelf “Oregon has it all” zeggen tegen een Amerikaanse surfer. 

Road Trip

Midwinter Ski & Surf NoordWest-Amerika

ROUTE 1

Seattle > Portland

Tijd – afstand 3 uur – 270 km
Accommodatie Portland: Jupiter Hotel
Wij deden Portland Brewery Trail Bike Tour
www.PedalBikeTours.com

ROUTE 2

Portland > Mount Hood & SkiBowl

Tijd – afstand 1,5 uur – 100 km
Accommodatie Mt. Hood Oregon Resort
www.mthood-resort.com
Wij deden Ski Timberline Lodge
Night skiing Mt. Hood SkiBowl
Mount Hood Meadows

ROUTE 3

Mount Hood > Bend & Mount Bachelor

Tijd – afstand 2,5 uur – 180 km
Accommodatie The Oxford Hotel Bend
www.oxfordhotelbend.com
Wij deden Ski Mt. Bachelor

ROUTE 4

Mount Bachelor > Sisters

Tijd – afstand 30 minuten – 35 km
Accommodatie Five Pine Lodge
www.fivepinelodge.com
Wij deden Night skiing Mount Hoodoo
Spa at the Shibui Spa

ROUTE 5

Hoodoo > Newport

Tijd – afstand 3 uur – 220 km
Accommodatie Hallmark Resort
www.hallmarkinns.com/newport
Wij deden Surfen met Dan van
www.ossiessurfshop.com

ROUTE 6

Newport > Cannon Beach

Tijd – afstand 2,5 uur – 175 km
Accommodatie Surfsand Resort
www.surfsand.com
Wij deden surfen met Julie van
www.cannonbeachsurflessonsandrentals.com

ROUTE 7

Cannon Beach > Seattle

Tijd – afstand 4 uur – 300 km
Accommodatie naar huis vliegen met icelandair
www.icelandair.com

Tweevoudig wereldkampioen snowboarden Seppe Smits

We ontmoeten de bekendste Belgische wintersporter Seppe Smits op een van die vele bloedhete dagen afgelopen zomer. Hij revalideert nog...
Lees meer

Loïc isliker freerider/filmmaker

Loïc Isliker is een veelbelovende freerider, al twee keer Nederlands kampioen bij de senioren, maar ook een skifilmmaker met perspectief....
Lees meer

Girls just wanna have fun

Waar een dagje zonder veel sneeuw in Noorwegen wel niet toe kan leiden. Er lag minder sneeuw dan we hoopten...
Lees meer

Big mountain skiën in Whitefish, Montana

De sneeuw is beter, de namen van de pistes leuker en de ervaring onvergetelijker. Maar het grootste voordeel van skiën...
Lees meer

Salt lake city, thanks for the memories

Salt Lake City. Drie woorden die in deze combinatie een skiërshart sneller doen kloppen. Noteer deze bestemming in je agenda...
Lees meer