Met de wagen op wintersport

MET DE WAGEN OP WINTERSPORT

DO’S-AND-DON’ TS

Door de sneeuw rijden is iets waar we in de Lage Landen niet echt aan gewend zijn. Bij de minste sneeuwval staan we in de file. Toch hoeft je tocht naar de bergen geen helse rit te worden. Met deze do’s-and-don’ts kom je veilig op je bestemming.

DO’ S

Stippel je route op voorhand uit

Apps zoals Waze en Google Maps zijn prima navigatiesystemen. Toch is het slim om je reisweg voor te bereiden voor je vertrekt. Let onderweg goed op de borden en hou een alternatieve route in je achterhoofd voor wanneer de weersomstandigheden omslaan.

Neem voldoende ruitenwisservloeistof mee

Een vuile voorruit belemmert je zicht. Neem dus zeker voldoende ruitenwisservloeistof mee, liefst eentje die goed tegen de kou kan. Schaf dan ook meteen een ontdooispray aan, het krabben gaat eens zo snel.

Leg een ijskrabber en sneeuwborstel in je wagen

Dat brengt ons bij de volgende do: een ijskrabber en sneeuwborstel mag je absoluut niet vergeten. Niet alleen kan je hoge boetes krijgen als je de auto niet volledig sneeuwvrij maakt (ook het dak), het is gewoon levensgevaarlijk.

Check vooraf het oliepeil en de bandenspanning

Kijk je bandenspanning en oliepeil na voor je vertrekt. Dit kan je zelf doen aan een tankstation. Ben je hier niet zo handig in? Vraag dan even bij de garage of ze je helpen.

Winterbanden

In veel Europese landen zijn winterbanden verplicht. Rij je toch zonder winterbanden? Dan kan je in Italië, Oostenrijk en Duitsland een flinke boete krijgen. Daarnaast word je ook aansprakelijk gehouden voor schade wanneer je niet met winterbanden rijdt. Je autoverzekering dekt dan helemaal geen kosten. Tip: kies voor winterbanden waar een sneeuwvlokje op staat. In Duitsland worden winterbanden die na 31 december 2017 zijn geproduceerd, alleen erkend wanneer ze een sneeuwvlokje hebben. M+S (mud + snow) is niet voldoende.

Leg je sneeuwkettingen niet te ver weg

Als het plots hevig begint te sneeuwen, wil je niet eerst de hele auto uitladen voordat je de sneeuwkettingen gevonden hebt. Leg ze daarom op een plek waar je goed aan kunt. Ben je onderweg niet zeker of sneeuwkettingen verplicht zijn? Let dan goed op de borden en tegenliggers. Hebben zij sneeuwkettingen aan? Zoek dan meteen parking om je kettingen op te leggen. Verder zijn een handdoek, handschoenen en een matje erg handig om je kleren en handen proper te houden.

Hou voldoende afstand

Bij sneeuw en gladde wegen is het belangrijk om goed te anticiperen. Hou wat extra afstand, dan kan je op tijd reageren als iemand voor je plotseling remt of slipt. Ligt er sneeuw? Geef dan niet te veel gas, stuur beheerst en rem niet te bruusk.

Op je motor afremmen als je bergaf gaat

Als je in de bergen naar beneden moet, is het beter voor je wagen om op de motor af te remmen. Op die manier oververhit je de remmen niet. Moet je plots hard remmen, schrik dan niet van de ABS die de remkracht laat afnemen wanneer je wielen dreigen te blokkeren. Druk bij een noodstop je koppeling en rem tegelijk in. Probeer nooit zelf pompend te remmen maar laat dit over aan de ABS.

Check vooraf of alle verplicht mee te nemen items in de auto aanwezig zijn

Als je met de auto op wintersport gaat, dan zijn er een aantal items die je verplicht mee moet nemen. Denk bijvoorbeeld aan de gevarendriehoek, brandblusser, verbanddoos en veiligheidshesjes.

Neem wat fleecedekentjes mee

In de file of bij pech kan het door winterse omstandigheden erg koud worden in de wagen. Leg daarom voor alle personen minimum een fleecedekentje in de auto. Dan blijft iedereen lekker warm.

DON'TS

Te lang wachten met tanken

Als je door de sneeuw rijdt, verbruik je meer brandstof dan normaal. Wacht onderweg dus niet te lang met tanken en neem eventueel een volle jerrycan mee. Als je een dieselwagen hebt, is het een goed idee om in de bergen te tanken. De prijzen zijn er misschien iets hoger dan bij ons, maar je hebt er overal winterdiesel die ook bij stevige mintemperaturen goed blijft.

Te snel opschakelen

Snel opschakelen is een goede gewoonte op onze vlakke wegen, maar in de bergen ligt dat anders. Daar is het beter voor de wagen dat je minder snel schakelt. Je wagen moet duidelijk voelbaar versnellen wanneer je gas geeft. Doet de wagen dat niet? Dan rij je in een te hoge versnelling. Rij je met een automaat, dan helpt het om de wagen in sportmodus te zetten.

Je gas loslaten als je slipt

Veel mensen hebben de neiging om hun gaspedaal los te laten wanneer ze slippen. Maar omdat de wagen dan abrupt afremt op de motor, zal je hierdoor nog feller slippen. Beter is het om eerst de koppeling in te drukken en dan pas het gas los te laten. Remmen hou je pas voor wanneer je wielen weer draaien. Nog een tip: kijk waar je heen wilt en niet naar het gevaar. Als je blik op een boom of berm gericht is, is de kans groot dat je daar terechtkomt.

Je vignet vergeten

In Oostenrijk en Zwitserland heb je een vignet nodig op de snelweg. Dit vignet plak je op de voorruit van je auto. Je kan het vignet aan de grens kopen of vooraf bestellen bij VAB of Touring in België en ANWB in Nederland. Oostenrijkse en Zwitserse huurauto’s zijn al van zo een vignet voorzien.

VOORRANG OP EEN SMALLE BERGWEG

Op een smalle bergweg zijn de voorrangsregels heel eenvoudig. Omhooggaand verkeer heeft in principe altijd voorrang op wagens die naar beneden gaan. Het is voor de dalende auto namelijk veel eenvoudiger om de andere voor te laten gaan, want stijgend verkeer komt lastiger weer op gang.

Ontdek de charme van Adelboden

In Berner Oberland ligt Adelboden, een van de makkelijkst bereikbare skigebieden vanuit Vlaanderen. Vanaf Brussel rijd je in iets meer...
Lees meer

Graubünden

Waar de winters in de Alpen de afgelopen jaren steeds vaker te warm zijn en sneeuw niet altijd een garantie...
Lees meer

Historische luxehotels

Als de muren van deze weelderige luxehotels konden spreken, dan zouden ze onvermoeibaar vertellen over hun glorieuze verleden. In de...
Lees meer

De mentelity games

Van 17 tot 23 maart 2024 worden in het Zwitserse Saas-Grund voor de vierde keer de Mentelity Games gehouden. Een...
Lees meer

Wie het schoentje past …

Deze schoen past. Deze schoen past perfect. Deze schoen past jou perfect. Deze schoen past enkel jou perfect. Deze schoen...
Lees meer