Altijd in de bergen vier verhalen van winternomaden

{“labels”:[],”rewrite”:{“with_front”:true}}

ALTIJD IN DE BERGEN VIER VERHALEN VAN WINTERNOMADEN

Sommige mensen laten zich door niets tegenhouden om in de besneeuwde bergen te zijn. Echte winternomaden vormen hun leven naar de bergen, verdienen er de kost of creëren een situatie die ervoor zorgt dat ze wel in de bergen moeten zijn. HighlifePlus interviewde een aantal van deze bijzondere winternomaden. Twee freestyle skiërs met een missie om onbekende toppen te bedwingen (en visueel vast te leggen), een gezin met kleine kinderen in een camper op zoek naar een nieuw thuis, een koppel met een rijdend winterhostel en een dame die ervoor zorgt dat echt iedereen kan gaan skiën, beperking of niet.

Enkele reis naar het koude noorden Met een schoolbus van de Franse Alpen naar de Zweedse heuvels

Jérôme de Troostembergh (27 jaar uit Vlaams-Brabant) en Olivia Quarles (25 jaar uit Waals-Brabant) hebben wellicht de mooiste winter van hun leven gehad. Hun Instagrampagina is om van te smikkelen, zo inspirerend. Met een Amerikaanse schoolbus reden ze vanuit nazomers Portugal naar de winter in Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Zweden.

Toen Jérôme en Olivia een tot hostel omgebouwde Amerikaanse gele schoolbus kochten van Valerie en Tim Boffe (zie de Nomads Family verderop in dit artikel) hadden ze niet kunnen bevroeden dat de reiswereld even later stil zou komen te liggen. Echter bleek dat hierdoor het tweetal een uniek jaar voor de boeg zou hebben, waarin corona nauwelijks negatieve impact had op hun reiswensen. Sterker nog, het was overal een stuk rustiger, zo niet verlaten. In Portugal werd nog vooral gesurft en gevlogen met de parapente rond de rotsige kustlijn van de Algarve, maar toen de winter naderde trok het sportieve stel naar de Franse, Zwitserse en Oostenrijkse Alpen. Beiden zijn multi-sporters en in de winter actief als snowboarders, skiërs,
kiteboarders en kiteskiërs. Ze toeren de meeste hoogte-
meters zelf omhoog. “We zijn redelijk autonoom. Er zijn geen gidsen mee, doen zelf de lawinevoorbereidingen en scouten het terrein.” Elke dag de berg op is al fantastisch, elke dag midden in een witte wereld wakker worden is surreëel. Of zoals Jérôme het omschrijft: “Natuur, natuur, natuur. Alles is wit. De takken zijn aan het plooien van de sneeuw en verder is alles wit.” Het mooiste dat ze zagen was het noorderlicht. Op Instagram staat een foto waarin ze, gewikkeld in een dikke slaapzak op het dakterras (ja, de bus heeft een dakterras!), foto’s maken van het groene natuurschoon.

Problemen met de kou had het tweetal, dat onderweg geregeld vrienden ontving voor een verblijf en één week ook met betalende gasten rondreed, bijna niet. Jérôme is industrieel ingenieur en zorgt er met zijn technische kennis voor dat de bus draaiende blijft. Ook al ging de bus van plus 30 graden naar min 17. Tegen de kou had Jérôme meerdere diesel-
kachels in de bus geplaatst en de gezellige houtkachel maakte natuurlijk ook overuren. “Maar ondanks dat vroor het soms in de bus en hadden we geen water. Dus moesten we ijs breken in een klein beekje om daar water te gaan halen.” En ondanks dat op sommige foto’s lijkt alsof de bus muurvast staat in een dikke laag sneeuw, zaten ze nooit echt vast. “De banden zijn dik en robuust, die rollen gewoon. Natuurlijk moesten we sneeuwscheppen om de weg voor de bus vrij te maken, maar dat was geen probleem.”

Tegenslagen met de bus waren er dus bijna niet, maar een plek vinden voor het 12 meter lange gevaarte is niet altijd even makkelijk. “Dat begint heel moeilijk te worden in de Alpen. Er zijn te veel Vanlifers die proberen een plek te vinden en dus worden overal borden geplaatst dat het niet meer mag. Af en toe kwam de politie wel checken, maar als we dan uitlegden dat we niet simpel een andere plek konden vinden waren ze vaak supervriendelijk en erg geïnteresseerd in de bus. “In Zweden hadden we nergens last van. Fantastisch en gemakkelijk te parkeren. Daar hebben we veel gekiteboard en gekiteskied in niemandsland. Kamperen op de berg, dieren spotten. Eén van de mooiste ervaringen van de reis. Eigenlijk wilden we nog naar Noorwegen maar dat zat potdicht.” Niet zo gek dus dat Jérôme en Olivia voor juni 2022 een reis naar Noorwegen op de planning hebben staan. Deze winter is het nog onzeker of de sneeuw wordt opgezocht, want thuis in België zijn ze een Tiny House aan het bouwen en dat vergt natuurlijk ook wat aandacht. 

Volgen?
@ Busmearound_th /// www.busmearound.be

Op zoek naar verborgen hellingen De mooiste verrassingen liggen vaak om de hoek

HighlifePlus interviewde freeriders en filmmakers Loïc Isliker (23, uit Haarlem) en Paul de Groot (32, uit Moergestel) in de afgelopen twee edities. Ze hadden grote plannen die vorige winter in duigen vielen, maar de jonge avonturiers veerden snel op en bedachten een nieuw plan: Hidden Faces

Gezegend met een uitvalsbasis in de Zwitserse Alpen van Wallis werd gezocht naar uitdagende lijnen in buurt. Op hun YouTubekanaal “Hidden Faces” lag de focus op video’s van elke keer één speciaal geselecteerde verborgen esthetische bergwand (de face). “Naast dat we de berg beklimmen en naar beneden skiën, geven we de kijker inzicht in hoe we dit doen en wat hier allemaal bij komt kijken.” Paul en Loïc zijn beiden gepassioneerde skiërs, die hun heil zoeken in content creëren over deze passie. Hidden Faces laat zien dat een pandemie niet in de weg hoeft te zitten en zo stonden ze afgelopen winter zelfs méér in de sneeuw dan ooit én maakten ze geweldige nieuwe ervaringen mee. “Hidden Faces heeft ervoor gezorgd dat we stappen hebben gemaakt als skiërs, maar ook als filmmakers. Er was nauwelijks reistijd, het project was dichtbij, compact en daardoor maakten we heel veel meters.” De hoogtepunten van deze “reis” zijn makkelijk op te noemen. Loïc: “Een lang en steil couloir op Les Dents du Midi Samenl. Dit was zeker een van de meest intense dingen die ik heb gedaan op ski’s. Super hardcore klim omhoog met vervolgens een belachelijk steile afdaling.” En Paul? “Makkelijk, het leren van een double backflip!”

Al passen de heren qua mentaliteit en ski-skills erg goed bij elkaar, toch zijn er enkele grappige en serieuze uitdagingen geweest. “Ik ben bijna twee meter en neem te grote stappen waardoor Paul mijn spoor niet kan volgen. Dat komt in episode twee terug in de film.” Een serieus leermoment voor Paul is het onderschatten van de exit onderaan de berg. “We zochten online en ter plaatse goed uit hoe de klim en de afdaling waren, echter het laatste ogenschijnlijk makkelijke stukje terug naar de bewoonde wereld viel nog wel eens vies tegen.” Komende winter gaan ze door met Hidden Faces. “We hebben de smaak te pakken en willen het beter en groter aanpakken komend seizoen. Oude plannen afstoffen en dus ook naar andere landen gaan dan alleen Zwitserland.” En ze hebben ook nog een teaser, want om en nabij de publicatie van deze HighlifePlus-editie brengen Paul en Loïc nog een film uit in samenwerking met de Region Dents du Midi. “In deze film is te zien hoe wij twee couloirs van de legendarische Les Dents du Midi op één dag skiën. Deze film zal op filmfestivals vertoond worden en uiteindelijk ook op het Hidden Faces-YouTubekanaal. 

Volgen?
@loicisliker en @pauldegrootfreeskier
www.loicisliker.com
Youtube: Hidden Faces

Paul wordt gesteund door Salomon, Arva snowsafety equipment, Poederbaas en Loïc door Arcteryx, Giro, Black crows en Fatmap

De hoogtepunten? Een lang en steil couloir op Les Dents du Midi Samenl. Super hardcore klim omhoog met een belachelijk steile afdaling.

Winter op wielen Met camper en kinderen overwinteren in de bergen

De Nomads Family reist al jaren rond, zelfs toen er nog geen kinderen waren. Maar nu gingen ze meer dan een jaar op pad met een camper op zoek naar een vaste woonplek. Ze pakten in de staart nog een aantal skigebieden mee en dankzij de sneeuwtoppen werd het de familie duidelijk dat hun toekomst toch echt in de bergen ligt.

Veertien maanden lang dachten de Nederlandse Valerie Cook (30) en haar Belgische vriend Tim Boffe (44) na over de plek waar ze zich willen vestigen met hun kinderen Fenna (6) en Ziggy (2). Veertien maanden zaten ze in een camper en reisden langs de Franse, Spaanse en Portugese kust waar het leven ontspannen, warm en gezellig is. Maar toen ze de winterse bergen inreden wisten ze het allebei zeker. “Het moeten toch echt de bergen worden!” Afgelopen zomer reden ze op een wellicht enkele reis door naar Zweden waar ze zich vestigden in outdoor-walhalla Øre. Zweden is overigens geen onbekende, want jarenlang reisde het koppel met hun Nomads Bus door Europa en ze waren veelvuldig in Scandinavië te vinden. Toen die karakteristieke gele bus werd verkocht aan Jérôme and Olivia (zie Busmearound in dit artikel), kochten ze een grote gezinscamper en begon de zoektocht naar een toekomst. Tim is snowboardgids en Val werkte jaren als skilerares, dus de bergen waren een logische keuze voor afgelopen winter. Maar veel was dicht totdat een sms’je binnenkwam en een serie van goede keuzes op het juiste moment ervoor zorgden dat ze de planken onder konden binden in de Spaanse Pyreneeën en Zwitserse Alpen. “Dat sms’je kwam uit Tavascan in Spanje, vlakbij Andorra. Een one lift wonder in de middel of nowhere. Het bleek een echt freeride-paradijs waar we met de camper onder die ene lift konden staan.” Maar niet de geweldige freeride condities – na de lift volgt een straffe tour naar boven, ontvouwt zich een gigantische speeltuin aan freeride mogelijkheden – wel de mensen maakten deze plek onvergetelijk. “We werden met open armen ontvangen, konden de kinderen af en toe achterlaten in de enige berghut bij de lift. Het is daar één grote familie.” Na Spanje werden de Pyreneeën ingewisseld voor de Alpen en verbleef de Nomads Family zoals ze zichzelf online noemen als influencers in Nendaz en Verbier. “Ziggy kon naar de crèche waar ik als kind al kwam, Fenna kreeg privéles en Tim en ik konden samen boarden. De camper plaatsten we achter de Schaatsbaan op een camperplaats. Voor de gebieden waar we te gast waren, hebben we online laten zien wat er mogelijk is met kinderen in de winter.” Het einde van deze wintertour was Grindelwald waar het koppel ooit als ski- en snowboardleraar werkte. “Hier konden we veel oude vrienden opzoeken en hadden we de mooiste dag van het jaar. Fenna en Ziggy waren onder de pannen bij bekenden en wij konden een hele dag op pad met een oude vriend. Lekker losgaan en gewoon rijden. Mega hard genieten. Het is heel leuk om te skiën met kinderen, maar ook zo fijn om het na veertien maanden even helemaal los te laten. Ik had nog nooit zo genoten van de bergen als die dag.” 

Volgen?
De @thenomadsfamily is te vinden via sociale media en woont intussen in Åre.

Skiën voor iedereen Aangepast skiën voor mensen met een beperking

Zelf ging Caroline al een leven lang naar de bergen om te skiën. “Mijn ouders waren echte wintersportliefhebbers. Vanaf mijn vierde ging ik jaarlijks naar de sneeuw en vanaf middelbare school zocht ik al weken om weg te kunnen als wintersportreisbegeleider. Ik haalde mijn Anwärterdiploma, en werkte seizoenen in Canada, Oostenrijk en Nieuw-Zeeland om zoveel mogelijk te skiën.” Inmiddels heeft ze haar Landes 1, Alpin Kurs en behaalde ze haar Oostenrijkse papieren voor Adaptive ski Instructor. Ze werkte jarenlang bij de Nederlandse Ski Vereniging voor de afdeling Sportontwikkeling en creëerde haar eigen functie als coördinator aangepast sporten. 

Niet zo gek dus dat ze daarna voor zichzelf begon en UP startte. “We maken de sport mogelijk voor iedereen met een beperking. In Zell am See – Kaprun kunnen deelnemers met hun eigen familie of vrienden op vakantie en wij verzorgen de lessen/begeleiding op de piste. We bieden geen georganiseerde reis aan met volledig programma, maar kunnen eventueel wel adviseren over accommodaties en andere zaken. Onze focus ligt echt op het lesgeven en begeleiden van de deelnemers.”

Vorige winter was het aantal deelnemers vanzelfsprekend een stuk lager. “Dat was natuurlijk zonde, maar het gaf ook de kans om contacten met skischolen en andere bedrijven aan te halen, zelf te oefenen, een nieuwe leraar op te leiden als zitski-begeleider, nieuw zitski-materiaal te testen en te ontwikkelen. Zoals bijvoorbeeld het transportwagentje dat we hebben gemaakt, getest en geoptimaliseerd zodat deelnemers vanaf nu ook gemakkelijk met de gondel meekunnen zonder in en uit de zitski te moeten. Het is heel fijn dat we naast de zetel- en sleepliften nu ook de gondel als makkelijk transportmiddel kunnen gebruiken. Dit kan veel betekenen voor deze doelgroep, want je maakt meer meters en het is zoveel ontspannender, omdat stoeltjesliften meer energie vragen van deelnemer en begeleider.” Caroline zelf heeft de extra tijd ook gebruikt om haar eigen pisteskills te verbeteren.

Ze stond eigenlijk haar hele leven op brede offpiste-latten of op freeride-ski’s in het funpark. “Ik kon dus wel wat extra tijd op pisteski’s gebruiken, en specifiek op skiën achter de zitski trainen. Dan ski ik er drie meter achter en via lijnen houd ik contact met de zitski en houd ik de controle over de deelnemer. Dat was wel even wennen, vooral aan de korte ski’s die we hiervoor gebruiken. We hebben de extra tijd dus goed benut.” Nadelen aan de rust waren er ook. “Voor heel veel mensen geldt dat ze elk jaar skiën. Een jaar overslaan is weliswaar jammer maar niet heel erg. Alleen, bij onze doelgroep is uitstel soms ook echt afstel. Ik weet dat er een paar deelnemers waren die graag wilden skiën maar in het afgelopen jaar lichamelijk zo achteruit zijn gegaan dat het niet meer mogelijk is om te kunnen skiën. Dat te horen raakt me enorm en het is een extra motivatie om deze winter weer klaar te staan voor iedereen!” 

Volgen?
@ UPadaptivesports /// www.upadaptivesports.nl

Alles wat je moet weten!

Veel mensen vinden het spannend: de eerste keer op wintersport met je elektrische auto. Gelukkig is het aantal laadstations de...
Lees meer

Veel meer dan alleen zon !

Ontelbaar veel pistes, freeride-mogelijkheden alom en heerlijk eten in Portes de Soleil
Lees meer

De top 10 meest ijzingwekkende afdalingen!

Gitzwart van kleuraanduiding en fenomenaal van uitzicht. Ga tijdens je volgende wintersportvakantie dan voor de adrenalinekick van je leven op...
Lees meer

Op de falalala-latten met kerst

Sfeervolle verlichting, verweerde houten chalets en schilderachtige hellingen … Nergens heerst het kerstgevoel meer dan in de bergen. Ben je...
Lees meer

Toerskiën: elf antwoorden

Toerskiën is de meest pure vorm van wintersport. Ver weg van de skiliften en de drukte. Alleen jij, je medeskiërs...
Lees meer