Alles wat je moet weten!

ALLES WAN JE MOET WETEN!

WINTERSPORT MET JE ELEKTRISCHE AUTO

Veel mensen vinden het spannend: de eerste keer op wintersport met je elektrische auto. Gelukkig is het aantal laadstations de laatste jaren explosief gestegen in Europa, maar houd er rekening mee dat in grote delen van de Alpen het aantal snellaadstations nog altijd beperkt is. Ook neemt de actieradius van je EV af bij lagere temperaturen. Met deze adviezen per land en tips voor de rit haal je je skioord zeer waarschijnlijk zonder laadstress.

In de afgelopen jaren is het aantal laadpalen en snellaadstations in de Europese Unie meer dan vertienvoudigd. Vooral in West-Europa en Scandinavië zijn lange ritten geen probleem meer, zeker als je auto gevoed wordt door een CCS-aansluiting, inmiddels de standaard in EV-land (EV: elektrisch voertuig of electric vehicle). Daarbij is ook de gemiddelde actieradius van elektrische auto’s flink toegenomen, 400 kilometer ‘range’ of meer is absoluut geen uitzondering. De beruchte ‘laadfiles’ richting de Alpen op de doorgaande routes behoren dan ook grotendeels tot het verleden. Toch zijn er zeker nog verschillen per land. Dit moet je weten over de populaire Alpenlanden.

FRANKRIJK

STEEDS BETER UITGERUST VOOR EV’S

Frankrijk heeft in de afgelopen jaren aanzienlijke vooruitgang geboekt wat betreft laadinfrastructuur. Zo is vooral de Route du Soleil – die je ook deels neemt naar veel Franse skigebieden – tientallen snelladers rijker. Daarnaast heeft Tesla een flink aantal Superchargers opengesteld voor ‘gastladers’. Zo is de ooit beruchte Noord-Franse ‘laadwoestijn’ tussen Nancy en Dijon nu verleden tijd. Helaas zijn de Franse Alpen nog steeds een uitdaging voor EV’s, vooral voor hooggelegen skigebieden zoals Tignes, Les Deux Alpes en Val Thorens. Een goede planning is nodig voor dit deel van de reis, zodat je niet halverwege een bergpas voor verrassingen komt te staan.

DUITSLAND

IDEAAL ‘ELEKTRISCH’ DOORREISLAND

Duitsland is een van de beste doorreislanden voor elektrische voertuigen. Het land beschikt over een uitstekend netwerk van snellaadstations, zo zal je op de snelwegen richting Bazel en München geen laadproblemen ondervinden. Bijna alle grote aanbieders zoals EnBW, Ionity, Eon en natuurlijk Tesla Superchargers zijn aanwezig. Ga je naar Oostenrijk (of verder) dan is het verstandig om bij een Raststätte voor de grens je accu zo vol mogelijk te laden. Vaak haal je je skigebied dan op diezelfde volle accu.

ZWITSERLAND

DROOM VOOR EV-RIJDERS

Zwitserland is een droombestemming voor de EV-rijder. Bijna elk tankstation langs de snelweg biedt snelladers. Vaak zelfs van meerdere aanbieders, bijvoorbeeld Ionity en de lokale aanbieder GoFast. Ook verzorgingsplaatsen zonder tankstation bieden vaak één of meerdere snelladers direct aan de snelweg: de afstand tussen twee snellaadstations is zelden meer dan vijftig kilometer. Tenminste, aan de snelweg. Buiten de snelweg en in de skigebieden zijn laadstations nog wat dunner gezaaid. Anderzijds: weinig skistations liggen meer dan 50 km van een snelweg. Laad dus nog een keer voor je de autostrade verlaat. Dan hoef je op bestemming waarschijnlijk geen laadpaal meer te zoeken.

OOSTENRIJK

LAADINFRASTRUCTUUR SCHIET NOG TEKORT

Oostenrijk is een geliefde wintersportbestemming, maar de laadinfrastructuur loopt hier nog wat achter. Snellaadstations zijn zeldzaam, zowel langs de snelweg als erbuiten, vooral in Tirol en Vorarlberg. Een slimme strategie is om in Duitsland te laden voor je Oostenrijk binnenrijdt. Ook hier bevinden veel skigebieden zich relatief dichtbij de snelweg, zelden hoef je meer dan dertig kilometer te rijden van de Autobahn naar je bestemming. Grootste ‘bottleneck’ in Oostenrijk is de Brennerpas. Direct aan de Brenner is het aantal snelladers zeer beperkt – met kans op wachtrijen op drukke dagen.

ITALIË

NOG ALTIJD EEN UITDAGING

Italië is de grootste (Alpen-)uitdaging voor EV-rijders, vooral in de bergen. Snellaadstations zijn hier schaars, zowel langs de snelweg als erbuiten. Laad zeker je accu vol in Duitsland, Zwitserland of Oostenrijk voor je de Italiaanse grens oversteekt. Extra uitdaging is dat veel Italiaanse skigebieden ver van de snelweg liggen. Populaire plekken zoals Cortina d’Ampezzo of Madonna di Campiglio vereisen soms een pittige klim vanuit de dalen, sommige skioorden liggen wel 100 kilometer van de dichtstbijzijnde snellader. Voorbeeld: in de Italiaanse Alpen vind je slechts drie Ionity-stations. Een goed geplande laadstrategie is dan cruciaal, liefst met een ‘plan B’.

ZONDER LAADSTRESS NAAR JE SKIOORD?

11 TIPS !

Gelukkig is het Europese laadnetwerk de laatste jaren sterk verbeterd. Dat maakt de kans op ‘range anxiety’ en laadfiles stukken kleiner. Met de volgende tips kun je vrijwel zeker je bestemming ontspannen bereiken.

Plan vooraf je route
Kijk waar de ‘laadwoestijnen’ (ofwel gebieden met weinig snelladers) zich mogelijk bevinden op je route. Kijk met name naar de afstand van het laatste snellaadstation op je route tot de eindbestemming of het skidorp. Gebruik een gratis app als ANWB Onderweg of Chargemap. De auto zelf kan je ook ‘helpen’ met de planning, met name Tesla is daar goed in.

Bij lage temperaturen kan de actieradius flink afnemen
De actieradius die je auto aangeeft bij vertrek, haal je bijna nooit in de praktijk. De grootste boosdoener daarbij is de verwarming van de auto. De airco, maar ook de stoelverwarming kan flink van invloed zijn op je actieradius.

Kleed je daarom warm in de auto, zodat de verwarming wat lager kan
Neem dekens mee (thermosflessen thee zijn ook fijn) voor het geval je in een winterse monsterfile belandt. Dan kun je de verwarming tijdelijk helemaal uitzetten.

Ook met je rechtervoet kun je je range vergroten
Rond de 100 km/h zal je veel minder verbruiken dan met een gemiddelde van 130 km/h. Bovendien hoef je met lagere snelheden minder vaak af te remmen en op te trekken. Ook dat vreet aan je actieradius.

Rem zoveel mogelijk op de motor
Want dan ‘regenereer’ je energie. Veel nieuwe elektrische auto’s hebben naast een eco-modus ook een ‘e-pedal’. Dan hoef je alleen nog maar gas te geven en vrijwel nooit te remmen. Met dat ‘one pedal driving’-
systeem haal je meer kilometers uit je accu. Ook erg prettig en veilig als je bergafwaarts rijdt.

Laad liefst regelmatig op
Liever drie keer van 30% tot 80%, dan twee keer van 10% tot 90%. Dat kost je een stuk minder laadtijd. Bovendien verklein je de kans dat je een station mist (of laadpalen defect zijn) en je helemaal niet meer verder kunt …

Met een dakkoffer verbruik je meer
Gemiddeld neemt je verbruik met dakkoffer toe met zo’n 15%. Anders gezegd: je verliest 60 kilometer range als je normaal 400 kilometer met een volle accu haalt. Vermijd een dakkoffer dus als het kan. Een aerodynamischer en dus efficiënter alternatief is de zogenaamde trekhaakbagagebox, onder andere verkrijgbaar bij Thule.

Heb je nog geen elektrische auto?

Informeer dan bij aanschaf naar de mogelijkheid van een warmtepomp. Daarmee haalt de auto restwarmte
uit de accu en zo is kou veel minder van invloed op je actieradius. Onder meer de Audi E-Tron, Volvo XC40, Porsche Taycan en Renault Megane E-Tech hebben standaard een warmtepomp, evenals Tesla- modellen 3 en Y.

Arriveer je met bijna een lege accu?

Kijk na aankomst naar laadopties in of nabij je bestemming. Want vooral op vrijdag en zaterdag zal het druk zijn bij de vaak schaarse laadpalen in een skioord. In sommige skigebieden moet je ook ter plekke nog redelijk wat kilometers afleggen naar de skilift. Houd ook daar rekening mee voor je weer vertrekt.

Neem meerdere laadpassen mee, zoals Shell Recharge en Chargemap

Soms moet je ter plekke een app installeren om te kunnen laden bij een kleinere lokale aanbieder. Handig om vooraf te checken, informeer bijvoorbeeld bij je accommodatie. Vraag gelijk of daar laadpalen aanwezig zijn.

Geen Tesla?

Sinds 2022 kun je ook ‘gast-laden’ bij Tesla Superchargers in vele Europese landen, inclusief de populairste Alpenlanden. Daarvoor gebruik je de Tesla- app: vul je creditcardgegevens in en vervolgens zie je welke stations er op je route opengesteld zijn voor ‘gasten’.

Tekst: Ruben van der Laan

Veel meer dan alleen zon !

Ontelbaar veel pistes, freeride-mogelijkheden alom en heerlijk eten in Portes de Soleil
Lees meer

De top 10 meest ijzingwekkende afdalingen!

Gitzwart van kleuraanduiding en fenomenaal van uitzicht. Ga tijdens je volgende wintersportvakantie dan voor de adrenalinekick van je leven op...
Lees meer

Op de falalala-latten met kerst

Sfeervolle verlichting, verweerde houten chalets en schilderachtige hellingen … Nergens heerst het kerstgevoel meer dan in de bergen. Ben je...
Lees meer

Toerskiën: elf antwoorden

Toerskiën is de meest pure vorm van wintersport. Ver weg van de skiliften en de drukte. Alleen jij, je medeskiërs...
Lees meer

Van Aosta tot Zug 7 geheimplekken

Het zijn plekken die je zeker niet in elke brochure of website tegenkomt. Plekken waar je geen massa’s hoeft te...
Lees meer