Samen redden we de wintersport!

{“labels”:[],”rewrite”:{“with_front”:true}}

SAMEN REDDEN WE DE WINTERSPORT!

DOSSIER DUURZAAMHEID

Er is iets op til in de ski-industrie. De impact van de klimaatverandering laat zich in berggebieden over heel de wereld voelen. Veel te warme winters en smeltende gletsjers worden een steeds nijpender probleem. Kijk maar naar Chacaltaya in de Boliviaanse Andes. Dit was ooit een bruisend skigebied met acht sneeuwzekere maanden per jaar. Ondertussen is het alweer 10 jaar gelden dat de laatste skiër er een piste af ging. Een lot dat ook onze geliefde Alpen te wachten staat?

Niet alleen de Alpen, maar wintersportgebieden over heel de wereld voelen de gevolgen van de klimaatsveranderingen

Misschien vind je het moeilijk om je de Alpen zonder witte toppen voor te stellen, maar deze realiteit is dichterbij dan je denkt. Klimaatwetenschappers vrezen voor de toekomst van de wintersport als de wereldwijde temperaturen blijven stijgen. In België onderneemt naar schatting jaarlijks 11% van de bevolking de uittocht naar de Alpen voor een weekje wintersport. Dat komt neer op een ecologische voetafdruk van zo’n 1,26 miljoen personen.

Niet alleen de Alpen, maar wintersportgebieden over heel de wereld voelen de gevolgen van de klimaatsveranderingen. Dat blijkt uit een recente Canadese studie die uitwijst dat er in negen van de 21 locaties waar ooit de Olympische Winterspelen hebben plaatsgevonden, tegen 2050 niet meer voldoende sneeuw zal zijn om de spelen opnieuw te organiseren.

Als we het Russische Sochi dat in 2014 de gastheer was voor de winterspelen onder de loep nemen, dan zien we dat dit gebied tussen 1981 en 2010 iedere winter 100% kans had op een sneeuwdiepte van minstens 30 cm. Tegen 2041 heeft dit gebied nog slechts 5% kans hierop, ook wanneer er wordt gebruikgemaakt van sneeuwkanonnen.

Zelfs als we de wereldwijde CO2-uitstoot kunnen verlagen, wordt verwacht dat er in de toekomst in Sochi, het Franse Grenoble en Chamonix, en het Duitse Garmisch-Partenkirchen geen Olympische Winterspelen meer kunnen doorgaan. Andere locaties die hetzelfde lot zullen ondergaan zijn o.a. Vancouver in Canada, Squaw Valley in de VS, Sarajevo in Bosnië, Oslo in Noorwegen en Innsbruck in Oostenrijk.

De meeste skigebieden zijn zich bewust het probleem en proberen de verminderde sneeuwval goed te maken met sneeuwkanonnen. En hoewel deze artificiële sneeuw nuttig is om het skiseizoen te verlengen, zorgt overmatig gebruik ook voor een negatieve impact op het klimaat. Sneeuwkanonnen gebruiken grote hoeveelheden water en energie om sneeuw te maken. Tot circa 10 liter per seconde. Daarnaast worden er chemicaliën gebruikt om de structuur van de sneeuw te creëren. Als je alles bij elkaar optelt dan vormt kunstsneeuw een groter risico voor het milieu dan dat deze techniek het broeikaseffect vermindert.

De sneeuw beschermen

Duurzame alternatieven zijn vaak verrassend, innoverend en eenvoudig te gebruiken

Alternatieve manieren om kunstsneeuw te maken zoals vacuümvriezen, verbruiken aanzienlijk minder energie en zorgen voor een sprankje hoop. De sleutel tot het redden van de skigebieden ligt echter bij groene energie, het verminderen van methaangas en het toepassen van een duurzame levensstijl. Om dit op grote schaal waar te maken, is een globale aanpak nodig. Dit wil echter niet zeggen dat je als individu moet wachten op deze globale aanpak. Door zelf je verantwoordelijkheid te nemen en nu al duurzamer te gaan leven, kan je niet alleen het verschil maken voor de toekomst van de wintersport. Ook zaken zoals overstromingen, hittegolven, extreme stormen en voedseltekorten zullen in de toekomst onvermijdelijk vaker voorkomen wanneer we niets doen.

Natuurlijk moeten we ons niet blindstaren op doemsdag-
scenario’s of onszelf een schuldgevoel aanpraten. Daar is niemand mee geholpen. Wel is het tijd voor actie. Begrijp ons niet verkeerd, duurzaam op wintersport vertrekken is daarom niet minder leuk. Van culinaire toprestaurants die seizoensgebonden en vegetarische gerechten op tafel toveren, tot designer-
skikleding die uit gerecycleerde materialen bestaat. Duurzame alternatieven zijn vaak verrassend, innoverend en eenvoudig te gebruiken. Bij HighlifePlus hopen we onze ruimdenkende lezersgemeenschap een duwtje in de rug te geven om duurzamere skiërs en snowboarders te worden.

12 TIPS

OM DUURZAAM OP WINTERSPORT TE VERTREKKEN

Text box item sample content

TIP 1

VERPLAATS JE GROENER

We weten allemaal dat reizen niet erg duurzaam is. Maar als je niet in een berg– of sneeuwzeker gebied woont, moet jij je nu eenmaal verplaatsen voor wintersport. De auto en het vliegtuig zijn het meest belastend voor het milieu. Een duurzamer alternatief is de bus of de trein. Er zijn tal van opties, denk aan de Thalys, Alpen Express, Flixbus of Winterliner. Vaak vertrekt een bus of trein in de avond. Zo kun jij onderweg lekker slapen en arriveer je de volgende ochtend uitgerust op je bestemming. Bovendien ben je met een hogesnelheidstrein sneller op locatie dan met de auto. Je hebt geen last van files, slecht weer en bespaart ook nog eens op winterbanden, sneeuwkettingen, tol en benzine. Ga je toch met de auto? Laat die dan eens aangekomen staan bij je hotel en kies voor een alternatief zoals de skibus. Vaak kost een ritje je helemaal niets. Een andere optie is om voor een ski-in/ski-out hotel te kiezen dat zich op wandelafstand van de liften bevindt.

TIP 2

REIS MINDER VAAK MAAR LANGER

Kies liever voor één langere wintersportvakantie dan een winterseizoen vol shortski’s. Laten we eerlijk zijn, als je voor drie dagen naar de Alpen trekt, brengt dat heel wat reisstress met zich mee. Bovendien is de tijd die je op de piste kunt doorbrengen nauwelijks genoeg om je echt te ontspannen. Met een lange wintersportvakantie beperk je het aantal verplaatsingen, beperk je je eigen CO2-impact enorm en je geef je jezelf ook even de kans om echt te genieten van de andere omgeving.

TIP 3

OFFSET JE VLUCHT!

Kan je niet anders dan je te verplaatsen met het vliegtuig? Denk er dan eens serieus over na om je vlucht te offsetten. Via climatecare.org kan je de CO2-uitstoot van je lucht reduceren door geld te doneren aan projecten die actief CO2 uit de lucht halen. Deze website heeft een handige Carbon Calculator waarin je de gegevens van je vlucht kunt invullen. Deze tool berekent dan hoeveel ton CO2 jij met deze vlucht uitstoot en hoeveel het kost om deze uitstoot te reduceren. Vlieg je bv. van Brussel naar Oslo met twee personen in economyclass? Dan komt dat neer op een uitstoot van 0,69 ton CO2, oftewel zo’n 6,86 euro die je dan kan doneren aan een van de CO2-reducerende projecten.

TIP 4

KIES VOOR EEN DUURZAME BESTEMMING

De verantwoordelijkheid voor een schoner milieu ligt uiteraard ook bij de bestemming zelf. Gelukkig staat het beschermen van de natuur op veel plekken hoog op de agenda. Zo worden er in Zwitserland en Oostenrijk bomen bij geplant om lawines te voorkomen en CO2 te verminderen. In het Zwitserse Tenna werken de skiliften op zonne-
energie. Saas Fee gebruikt elektrische shuttlebussen om wintersporters te vervoeren en hernieuwbare waterkracht om de liften aan te drijven. En ook in Val Thorens rijdt een elektrische pendelbus. Bovendien zijn er steeds meer autovrije skigebieden, waaronder het Zwitserse Bettmeralp/Riederalp. Dat is milieuvriendelijker én een stuk veiliger. Naast de bestemming is ook het beleid van je accommodatie belangrijk. In steeds meer skigebieden vind je eco-hotels en accommodaties met een duurzaam karakter. Op Bookdifferent.com boek je alleen hotels met een erkend eco-label.

TIP 5

GA BUITEN HET HOOGSEIZOEN

Wintersport heeft impact op flora en fauna. Dat is een feit. Volgens Paul Peeters van The Centre for Sustainable Tourism & Transport van de NHTV is een Alpenbos of -weide net zo kwetsbaar als koraalrif. Het helpt als niet iedereen op hetzelfde moment, dus in het hoogseizoen, op wintersport gaat. Door de spreiding worden het milieu en de locatie gelijkmatiger belast. Overigens heeft het laagseizoen nog meer voordelen. Het is logischerwijs rustig op de bestemming én de weg. Daarnaast betaal je buiten het hoogseizoen een stuk minder voor je wintersportvakantie. Ben je niet gebonden aan schoolvakanties? Dan kun je deze duurzame tip eenvoudig toepassen!

TIP 6

KIES VOOR AFWISSELING

Natuurlijk wil je tijdens je wintersportvakantie zoveel mogelijk skiën of snowboarden. Maar je doet er goed aan om ook eens te kiezen voor langlaufen, fietsen of wandelen. Dat is minder belastend voor de omgeving en omdat je het wat rustiger aan doet, kan je veel meer van het wonderschone landschap genieten. Met diverse wandelroutes is Zwitserland een wandelbestemming bij uitstek. Veel paden zijn breed en verhard, dus vaak heb je geen speciale sneeuwschoenen nodig. Daarnaast is Duitsland een prachtig land om al wandelend te ontdekken. Het is bovendien dichter bij huis en dat zorgt weer voor minder uitstoot.

TIP 7

KIES VOOR NATUURLIJKE SNEEUWZEKERHEID

Garantie op een goed pak, verse sneeuw is toch wel een must bij het kiezen van je wintersportbestemming. Hoe hoger het skigebied, hoe meer kans natuurlijk. Ook als je buiten het hoogseizoen gaat. Maar hoe zit het met lagergelegen skigebieden? Door de opwarming van de aarde is er nu al zo’n 20 procent minder sneeuw in gebieden onder de 1.200 meter. Deze problematiek wordt vaak opgelost met sneeuwkanonnen en opgespoten sneeuw. Uitstekend voor wintersporters, minder fijn voor het milieu. Kies daarom voor wintersportgebieden met natuurlijke sneeuw zoals het Zwitserse Disentis-Sedrun en Les Menuires in Frankrijk. Of met een gletsjer zoals het Oostenrijkse Kaprun.

TIP 8

HAAL HET MAXIMALE UIT JE UITRUSTING

Van je baselayer en bovenkleding tot je skibril en handschoenen, fast fashion en duurzaamheid gaan niet hand in hand. Ieder jaar belandt er een enorme hoeveelheid draagbaar en bruikbaar materiaal op de afvalhoop. Doe niet mee aan deze onnodige vervuiling en haal het meeste uit je uitrusting voordat je nieuw materiaal koopt. Dat is beter voor het milieu en je portefeuille. Kies overigens altijd voor kwaliteit. Kwaliteitsuitrusting gaat lang mee, en kan je in de meeste gevallen laten repareren. Zo ontwerpt Peak Performance zijn producten om lang mee te gaan en bieden ze een reparatieservice aan in al hun winkels, ongeacht hoe oud je kledingstuk is. Het ‘Clothes the Loop’-programma van The North Face moedigt mensen aan om ongewenste kleding en schoeisel (van welk merk en in welke staat dan ook) te recyclen in geselecteerde winkels.

TIP 9

ONDERSTEUN DUURZAME MERKEN

Heb je toch echt nieuw materiaal nodig? Kies dan voor duurzame opties. Duurzame skikleding en -materiaal staan vaak synoniem voor kwaliteit. Steeds meer merken zetten in op duurzamere productieprocessen en innovatieve, milieuvriendelijke materialen. Wat kleding betreft zijn onze favorieten o.a. Patagonia®, Holden, Picture Organic Clothing. Duurzaam skimateriaal vind je bij Lokomotiv Skis, Niche Snowboards en Grown Skis.

TIP 10

LAAT ALLEEN JE SKISPOREN ACHTER

Elk jaar komt er meer dan 8 miljoen ton (!) plastic afval in zee terecht. De plastic soep die de oceanen teistert, heeft een enorm negatief effect op zowel het leven in de zee maar ook op het land. Probeer daarom zo min mogelijk afval te produceren. Vanzelfsprekend laat je geen afval achter in de natuur. Maar ook wanneer je afval van iemand anders op de berg ziet liggen, wordt het een stuk jouw verantwoordelijkheid op dit op te rapen. Berg het op in een van de vele zakken van je skijas en gooi het later op de juiste manier weg. Alle beetjes helpen.

TIP 11

NEEM KORTERE DOUCHES

Zweten hoort bij sporten. Een douche na een lange dag op piste is essentieel voor je hygiëne, maar hou je waterverbruik binnen de perken. Een douchebeurt duurt gemiddeld 8,2 minuten en verbruikt 65 liter water. Probeer deze tijd terug te dringen tot 5 minuten, dan bespaar je al heel wat water. Gebruik ook je handdoek in het hotel een dag extra. Dat scheelt aanzienlijk in water- en energieverbruik. Verder gebruik je best geen wegwerpartikelen en éénpersoonsverpakkingen voor producten als shampoo.

TIP 12

DENK GROEN OP VAKANTIE ÉN THUIS

Na een actieve dag op de piste is er niets fijner dan thuiskomen in een behaaglijk warm chalet. Bergbewoners houden ervan om de verwarming op de hoogste stand te zetten. Maar als je er niet bent, is onnodig stoken natuurlijk zonde! Zet daarom de thermostaat laag voordat je op pad gaat en vraag bij je verblijf om dat ook te doen. Ben je er wel, ook dan kan je de thermostaat een graadje lager zetten en kiezen voor een gezellige dikke wollen trui. – Nog een energiezuinige tip tijdens je vakantie: bespaar thuis eveneens op je energieverbruik. Zet je verwarmingsketel ’s winters niet uit, maar draai de thermostaat op een lage stand. En trek de stekkers van je televisie, laptop en andere apparaten uit het stopcontact. Want ook in stand-by modus verbruiken ze energie.

ECO - ACCOMMODATIES

‘Eco’ is een populair woord dat al snel in de marketing van bedrijven en hotels wordt opgenomen. Hoe kan je er dus zeker van zijn of een verblijf echt duurzaam is of gewoon meesurft op het huidige marketingsucces? Greenwashing is het fenomeen waarbij een bedrijf meer geld uitgeeft aan de reclame rond zijn duurzame praktijken, dan aan de duurzame praktijken zelf. En helaas komt dit vaak voor in de toeristische sector. Als je accommodatie een ecolabel heeft, is dat een goed teken. Momenteel bestaan er echter zo’n 200 ecolabels in de toeristische sector. Sommige labels horen bij specifieke landen, andere voldoen aan strenge internationale normen. Door deze verscheidenheid is het niet altijd duidelijk waar een ecolabel voor staat, waardoor er een groot niveauverschil kan zijn tussen eco-hotel A en eco-hotel B. Om verwarring te voorkomen hebben we bij HighlifePlus een selectie gemaakt van accommodaties die echt duurzaam zijn. In combinatie met de nodige luxe en comfort natuurlijk.

HOTEL CHETZERON

CRANS-MONTANA, ZWITSERLAND

De locatie, het duurzame ontwerp en de toewijding aan het milieu maken van Hotel Chetzeron een uniek en innovatief concept. Zonnepanelen verwarmen het water, elektriciteit komt van lokale leveranciers en het gebouw bestaat uit duurzame materialen.

www.chetzeron.ch

CERVO MOUNTAIN RESORT

ZERMATT, ZWITSERLAND

CERVO Mountain Resort, een groen hotel in het autovrije Zermatt. Naast een prachtig uitzicht op de Matterhorn staan ecologische en sociale verantwoordelijkheid centraal in het hotel. Zo maakt het hotel gebruik van een natuurlijke productie van warm water en verwarmingsenergie.

www.cervo.swiss

ROCKRESORT

LAAX, ZWITSERLAND

Het Rockresort in Laax is al twee keer bekroond met de World Ski Award for Best Green Hotel. Hier koken ze met seizoensgebonden en regionale producten en verwelkomen ze naast hotelgasten ook bedreigde insecten in speciaal gecreëerde insectenhotels.

www.rocksresort.com

VALSANA HOTEL

AROSA, ZWITSERLAND

Een andere winnaar van de Worlds Ski Award for Best Green Hotel is het Valsana Hotel in Arosa. Dit hotel is volledig CO2-neutraal en doet er alles aan om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen. Ze compenseren hun CO2-uitstoot door te investeren in natuurbeschermingsprojecten zoals het herstellen van lokaal hoogveen en de bescherming van berggorilla’s in Rwanda.

www.valsana.ch

KIDE HOTEL BY ISO-SYÖTE

SYÖTE, FINLAND

Het KIDE Hotel by Iso-Syöte ligt bij de poolcirkel, en wil er alles aan doen om de prachtige arctische natuur te beschermen. Het hotel wordt geothermisch verwarmd, er wordt 32% meer water bespaard door het gebruik van innovatieve douches, kranen en andere badkamerbenodigdheden. En het hotel produceert 75% minder afval door gebruik te maken van hervulbare toiletartikelen.

www.isosyote.fi/en/kide-hotel-iso-syote

NATURHOTEL LEITLHOF

SAN CANDIDO, ITALIË

Naturhotel Leitlhof streeft voor schoonheid en natuur. Ze gebruiken de beste lokale producten om gasten een luxueus verblijf aan te bieden. Maar da’s nog niet alles, Naturhotel Leitlhof wekt z’n eigen stroom en warmte op waardoor het een van de enige zelfvoorzienende hotels in Europa is.

www.leitlhof.com

HOTEL MONDSCHEIN

ARLBERG, OOSTENRIJK

Als sinds de oprichting van Hotel Mondschein, 280 jaar geleden maakt duurzaamheid een groot deel uit van het hotelbeleid. De ecologische voetafdruk van de hotelgasten die hier verblijven is 80% kleiner dan die van een conventioneel viersterrenhotel. Je CO2-uitstoot bedraagt hier namelijk slechts 9,13 kg CO2 per persoon per nacht. Het gemiddelde in Oostenrijk ligt op ongeveer 50 kg CO2. Bovendien werkt dit hotel samen met de universiteit van Vorarlberg. Samen ontwikkelden ze een energiemonitor die de energiebesparing zichtbaar maakt voor de hotelgasten.

www.mondschein.com

Eco musthaves

1. Zonnecreme van Badger Balm

Badger Balm is een Amerikaans bedrijf dat producten maakt voor mens en planeet. Ze streven ernaar om ecologisch verantwoord te zijn en gebruiken alleen biologische plantenextracten, oliën, bijenwas en mineralen om de meest effectieve, veilige en ecologische producten te maken.

2. NZero wax

Vloeibaar of vast, de waxen van NZero zijn stuk voor stuk 100% groen, duurzaam en eenvoudig te gebruiken. Sinds 2015 zet dit bedrijf alles op alles om de bergen te beschermen tegen de schadelijke stoffen die normaal in je skiwax zitten. Ook benodigdheden zoals schrapers en borsteltjes vind je in het gamma.

3. Hervulbare waterfles

Vergeet wegwerp flessen. Matterhorn Couture is een gamma aan luxueuze, hervulbare flessen van het kwaliteitsmerk Contigo®. De mooie ontwerpen zijn even tijdloos als dat ze duurzaam zijn.

4. Vaude GreenCore rugzakken

De Green Core S-rugzak van Vaude is gemaakt van katoen, casterolie, en vilt dat afgeleid is van melkeiwit. Deze rugzak is indrukwekkend ecologisch zonder op kwaliteit, gebruiksgemak en design te besparen.

5.Poleplant skistokken

Bamboe is een zeer stevig en milieuvriendelijk materiaal waar Poleplant handig gebruik van maakt. De skistokken van Poleplant worden vervaardigd uit duurzaam gekweekte bamboe en leveren uitzonderlijke prestaties op de pistes.

6.Östra Bio RAW skibril van Spektrum

De skibrillen van het Zweedse merk Spektrum staan erom bekend milieubewust te zijn. Maar deze winter zet Spektrum nog een ecologische stap voorwaarts met de Östra Bio RAW skibril. Gemaakt met biologisch afbreekbare, gepolariseerde en gelamineerde lenzen; een technologie die ze BIOptic noemen. De lens biedt 100% uv-bescherming (UV400) en is 75% cellulose. De Östra Bio RAW gebruikt geen kleurstoffen om niet-essentiële chemicaliën in het product te vermijden. Deze zullen in het najaar van 2021 beschikbaar zijn.

7. Grown Skis

Vergeet glasvezel en carbon. Grown Skis is een bedrijf dat prestatiegerichte ski’s maakt uit een sandwichconstructie van 100% industriële hennepvezel en Paulowina-houtcomposiet. Het mooie hieraan is dat hennep een grote hoeveelheid CO2 opneemt terwijl het groeit, waardoor de CO2-balans tijdens de productie zo evenwichtig mogelijk wordt gehouden. Volgens het bedrijf verkleint deze henneptechnologie de ecologische voetafdruk van de ski’s met ongeveer 47% in vergelijking met de ski’s van andere Europese kwaliteitsmerken.

Historische luxehotels

Als de muren van deze weelderige luxehotels konden spreken, dan zouden ze onvermoeibaar vertellen over hun glorieuze verleden. In de...
Lees meer

De mentelity games

Van 17 tot 23 maart 2024 worden in het Zwitserse Saas-Grund voor de vierde keer de Mentelity Games gehouden. Een...
Lees meer

Wie het schoentje past …

Deze schoen past. Deze schoen past perfect. Deze schoen past jou perfect. Deze schoen past enkel jou perfect. Deze schoen...
Lees meer

De lat hoog gelegd!

Elk jaar verschijnen er nieuwe ski’s op de markt. En ook al worden er in principe geen ‘slechte’ ski’s gemaakt,...
Lees meer

Met de wagen op wintersport

Door de sneeuw rijden is iets waar we in de Lage Landen niet echt aan gewend zijn. Bij de minste...
Lees meer