Shin bang eerste hulp bij scheenbeenpijn

{“labels”:[],”rewrite”:{“with_front”:true}}

SHIN BANG EERSTE HULP BIJ SCHEENBEENPIJN

Een shin bang, shin splint, of in het Nederlands een scheenbeenvliesontsteking, is geen pretje. Zowel beginnende als ervaren skiërs kunnen er door worden geveld. Als je pech hebt, blijft de pijn je een heel skiseizoen achtervolgen. Een shin bang is een echte nachtmerrie en kan je dus maar beter voorkomen dan genezen. De beste remedie is om je been op tijd de nodige aandacht te geven. Hoe doe je dat? We gaan even door de basics.

Wat is een scheenbeenvliesontsteking?

Het is een veel voorkomende misvatting dat huidirritatie ter hoogte van het scheenbeen een shin bang is. De huidirritatie kan pijnlijk zijn, maar komt meestal gewoon omdat je skisokken voor te veel wrijving zorgen tussen de tong van de skischoen en het onderbeen. Ook wanneer beginners of personen die al even niet meer op de latten gestaan hebben, last krijgen van pijn aan hun schenen, gaat het in de praktijk vaak niet om een echte shin bang. In dit geval moeten de skiërs gewoon nog even wennen aan de druk van hun skischoenen op hun schenen. En in tegenstelling tot bij een echte scheenbeenvliesontsteking is de pijn van korte duur. Door betere sokken te kiezen, te blijven skiën en eventueel een beschermende shin pad op je onderbeen te plakken, is dit kwaaltje snel verholpen.

Een foute techniek kan voor veel overbelasting zorgen

Bij een echte scheenbeenvliesontsteking ligt dat anders. Deze blessure is te wijten aan de trekkrachten waaraan je scheenbeen tijdens het skiën wordt onderworpen. Wanneer je bijvoorbeeld een sprong maakt en fout landt, kan het scheenbeen t.o.v. je voet naar achter worden getrokken. Als dit gebeurt, worden de spieren in je scheenbeen belast en kunnen er kleine microscheurtjes in ontstaan. Die zorgen voor een zeurende pijn en liggen aan de basis van de ontsteking. Naast een foute landing kunnen tevens te grote skischoenen de oorzaak zijn van een shin bang. Iedere keer dat je voet naar voren schuift, wordt de hoek tussen je enkel en scheenbeen groter en belast je het scheenbeen. Een scheenbeenvliesontsteking is dus een overbelasting of ontsteking van de scheenbeenspier en/of het scheenbeenvlies door de trekkrachten die je ervaart tijdens het skiën.

Hoe kan je dit voorkomen?

Het eerste wat je kan doen, is nagaan of je juist skiet. Een foute techniek kan voor veel overbelasting zorgen. Voel je dat je constant druk uitoefent op je scheenbeenspier? Volg dan enkele skilessen om je techniek op te frissen. Met de juiste techniek sta je mooi centraal op de latten. Ben je een freestyle-skiër? Dan is het oppassen geblazen met de zogenaamde backseat-landingen. Vermijd deze zo veel mogelijk om je benen niet verder te belasten. Bovendien kunnen de juiste skischoenen je veel ellende besparen. Het merk of de modieuze kleur van de schoen zijn minder belangrijk dan een comfortabele, goed aansluitende pasvorm. Let zeker op het volgende wanneer je je eigen paar schoenen aanschaft.

DE BUCKLES
De bedoeling is dat de schacht van je skischoen mooi aansluit rond je onderbeen. We zeggen niet dat je schoen zo fel moet spannen dat je bloed wordt afgesneden, maar een goede aansluiting is wel absoluut noodzakelijk. Wanneer je te veel speling hebt tussen je scheen en de tong van je schoen, zal je onderbeen tijdens het skiën naar voren en achteren schuiven. Zijn je benen wat te dun voor je skischoenen? Dan kan je de schoenen nog beter te laten aansluiten door de bovenste gespen verder aan te spannen met een powerstrap. Heeft je schoen geen powerstrap? Geen probleem, die kan je in elke skiwinkel los verkrijgen.

DE MAAT
Natuurlijk is de juiste schoenmaat van levensbelang. Je voet mag eigenlijk niet bewegen in de schoen. Heb je wel bewegingsruimte? Dan zit de kans erin dat de hoek tussen je been en voet te groot is, waardoor je op de piste teveel trekkracht zult zetten op je schenen. Het beste is dat de pasvorm van de schoen zo goed mogelijk aansluit bij je voeten. Daarom worden de meeste freestyle-schoenen tegenwoordig voorzien van een liner die de vorm aanneemt van je voet. Eigenlijk moeten je skischoenen net te klein aanvoelen wanneer je ze koopt, want een goed paar geeft vanzelf nog wat mee.

DE FLEX
Ook de flex van je schoen moet juist zitten. De flex is een grootheid die de hardheid van je skischoen aangeeft. Hoe hoger de flex, hoe stijver de schoen aanvoelt en hoe minder flexibel die is. De flex van een schoen wilt wel eens verschillen van merk tot merk. Freestylers, kinderen en lichtgewichten kiezen het best voor een zachtere schoen met een lage flex voor minder harde landingen. Ski je met veel kracht? Dan zal je meer baat hebben met schoenen met een hoge flex. Racers hebben zelfs een flex van minimum 130 nodig. Toch heeft de flex ook een beetje met persoonlijke voorkeur te maken. Zolang jij niet het gevoel hebt dat je je scheen te hard naar voren moet duwen om je voeten in beweging te krijgen, ski je waarschijnlijk met een goede schoen. Buigt je laars mee wanneer je je scheen naar voren duwt, dan heb je meer flex nodig.

DE LINER
Wanneer je te lang blijft skiën met hetzelfde paar schoenen, is de kans groot dat je liner na verloop van tijd helemaal verduurt. Je buitenschoen ziet er misschien nog tiptop uit, maar door vaak te springen, kan je liner ter hoogte van je scheen hard worden. Wanneer dat gebeurt, moet je de liner absoluut vervangen. Wist je dat wanneer je liner, platter en harder wordt, die ook groter wordt? Hierdoor kan je schoen uitzetten waardoor je nog meer risico loopt op een shin bang.

JE SOKKEN
Draag de juiste sokken! Je sokken zijn echt niet zomaar een detail van je ski-outfit. Het is zeker belangrijk om voldoende aandacht te geven aan je sokken. Kies voor een stof die voor weinig wrijving zorgt. Trek je sokken tot boven de skischoen en zorg ervoor dat er nergens plooien zitten. Waar je sok dubbel zit, kan dat voor vervelende drukpunten zorgen waar je de hele dag last van hebt. 

EERSTE HULP BIJ EEN SHIN BANG

Eerst en vooral moet je een shin bang bij de oorzaak aanpakken. Neem de eerste tekenen ervan serieus en blijf niet gewoon op dezelfde wijze door skiën. Probeer het probleem te lokaliseren en achterhaal waar het misloopt. Misschien heb je enkele foute landingen gemaakt, misschien beweegt je voet te veel in de schoen of misschien is je liner verduurd? Pak het probleem aan bij de kern.

Kan je niet zomaar enkele dagen rust nemen? Probeer je blessure dan in te perken met ijs. Wrijf verschillende keren per dag met ijsblokjes over je scheen om de ontsteking af te remmen en om de pijn te verdoven. Als rust wel een optie is, moet je die nemen. Rust is eigenlijk het enige wat helpt bij een scheenbeenvliesontsteking. Zo een ontsteking kan lang aanslepen. Dus hoe vroeger je rust neemt, hoe beter. Liever drie dagen platte rust in plaats van drie maanden toch?

En onze laatste maar belangrijkste tips: ga naar de dokter en verander van materiaal. Als je geen andere schoenen neemt na je herstel is de kans groot dat de ontsteking heel snel weer terugkomt.

De TOP 5 ski schoenen van het moment

Heb je beslist om je eigen skischoenen aan te schaffen? Dan loont het in de skiwinkel zeker de moeite om volgende modellen uit te testen.

NORDICA

Promachine 115W

De Nordica Promachine 115W is een smalle skischoen voor vrouwelijke snelheidsduivels die op zoek zijn naar eersteklas prestaties en comfort. De schoen heeft een soort van stijve ruggengraat, een gestroomlijnde zool en een anatomisch verantwoorde pasvorm waardoor je haast op wolkjes skiet. Ze zijn gevoerd met kurk en PrimaLoft®  zodat je voeten lekker warm blijven. Kortom deze skischoen is de ultieme combinatie van kracht, comfort en warmte.

Leest: 98 mm
Flex: 115
Gewicht: 1.860 g/laars

SCARPA

Maestrale XT

De Maestrale XT is een stijvere variant van de vorige, immens populaire Maestrale skischoen. De Maestrale XT heeft een strakke pasvorm aan het onderbeen waardoor jij je bewegingen extra kracht kunt bijzetten. Toch blijft het zeer gemakkelijk om in en uit de schoen te stappen. Het Speedlock XT ski-walk-mechanisme, geeft je 56 graden voorwaartse en achterwaartse beweegruimte, terwijl de strakke vergrendeling met een geïntegreerde boosterband je helpt om scheenbeenvliesontsteking te vermijden. Ideaal om de berg mee af te scheuren.

Leest: 101 mm
Flex: 130+
Gewicht: 1,490 g/laars

ATOMIC

Hawx Ultra XTD 130

Freeriders hebben vaak nood aan een stijve maar lichte skischoen. En dat is net wat de Hawx Ultra XTD 130 van Atomic je belooft. Deze nieuwe versie uit 2020 komt met een nog dikkere, warmere en ondersteunende voering. De gespen zijn zeer minimalistisch gehouden voor een meer gestroomlijnde vorm. En de skischoenen maken bovendien gebruik van speciale Grip-Walk zolen waardoor je makkelijker kunt navigeren op glad, rotsachtig terrein. Of de gladde plassen bier op de vloer van de après-skibar natuurlijk.

Leest: 98 mm
Flex: 130
Gewicht: 1,430 g/laars

FISCHER

Ranger One 130

De Ranger One 130 van Fischer heeft een iets bredere leest en een iets lagere prijs dan zijn voorganger de Ranger Free 130. Het innovatieve aan deze schoen is dat je ‘m nog met 3 mm kunt vergrootten zodat je zeker bent van de ideale pasvorm en je voeten heel de dag comfortabel zitten. Wij roepen deze schoen uit tot ideale instapschoen is voor skiërs die toerskiën willen ontdekken.

Leest: 100 mm
Flex: 130
Gewicht: 1,850 g/laars

SALOMON

S/PRO 120Gloves

De S/PRO 120 van Salomon is voorzien van een speciale constructie waardoor de wreef van je voet niet zo hard platgedrukt wordt in de schoen. De manchet is ontworpen voor een soepeler gevoel in de sneeuw en er is een lateraal lopende versterking onder de middenvoet die voor stijfheid zorgt zonder de schoen zwaarder te maken. Deze versterking zorgt ervoor dat het skiën minder vermoeiend wordt. De voorgevormde voering van Salomon is ultrawarm en naadloos, wat zich vertaalt in een soepel, comfortabel gevoel.

Leest: 100 mm
Flex: 120
Gewicht: 1,750 g/laars

Historische luxehotels

Als de muren van deze weelderige luxehotels konden spreken, dan zouden ze onvermoeibaar vertellen over hun glorieuze verleden. In de...
Lees meer

De mentelity games

Van 17 tot 23 maart 2024 worden in het Zwitserse Saas-Grund voor de vierde keer de Mentelity Games gehouden. Een...
Lees meer

Wie het schoentje past …

Deze schoen past. Deze schoen past perfect. Deze schoen past jou perfect. Deze schoen past enkel jou perfect. Deze schoen...
Lees meer

De lat hoog gelegd!

Elk jaar verschijnen er nieuwe ski’s op de markt. En ook al worden er in principe geen ‘slechte’ ski’s gemaakt,...
Lees meer

Met de wagen op wintersport

Door de sneeuw rijden is iets waar we in de Lage Landen niet echt aan gewend zijn. Bij de minste...
Lees meer