Sneeuwpret op vier voeten

SNEEUWPRET OP VIER VOETEN

De hond mee op wintervakantie, een echte meerwaarde!

Wij mochten het afgelopen winter zelf ervaren, onze hond mee op skivakantie. Wat begon als een onzeker avontuur, werd een onvergetelijke ervaring! Zoeken jullie nog opvang voor de viervoeter des huizes in de thuisomgeving? Wij laten je graag weten hoe je er een buitengewone wintervakantie van maakt met de woef in je spoor.

Hoe het begon

Sinds november 2021 maakt Vins deel uit van ons gezin. Onze schat van een border collie komt uit een asiel, heeft een achtergrond van verwaarlozing, maar is nu graag overal bij. Gedurende het jaar vergezelt hij zijn baasje dan ook elke dag naar kantoor. Hij is aanwezig op alle fotoshoots – met extra leuke beelden als gevolg -, gaat mee op bezoek bij klanten waar dat mogelijk is en kent ondertussen zowat elk restaurant in België waar honden toegelaten zijn. Om maar te zeggen: waar wij zijn, is Vins.

Met twee fervente skiërs als baasjes komen er in de winter natuurlijk skiplannen aan bod. Wat dan met onze liefste viervoeter? Hem naar een hondenhotel brengen tijdens de vakantie is – gezien zijn voorgeschiedenis – geen optie. Bompa, onze vaste dogsitter, staat sportief mee op de latten. Hem meerdere dagen bij andere mensen achterlaten, wilden we niet doen. Dus werd het maar wat logisch dat hij mee zou gaan. En zo geschiedde dat een hond die als pup enkel in een stal leefde, op enkele maanden tijd de bergwereld ontdekte met zicht op de Matterhorn (skigebied Valtournenche – Cervinia) en nadien door de sneeuw dartelde op de winterwandelpaden van Lech en omstreken. Onze conclusie: je hond mee op skivakantie is een echte meerwaarde!

Hoe pak je het praktisch aan?

Een goede voorbereiding is noodzakelijk, wil je er een fijne ervaring voor zowel dier als mens van maken. Voor je vertrekt denk je aan de documenten en verplichtingen die nodig zijn om met je huisdier naar het buitenland te gaan. Voor reizen binnen de EU zijn dit een Europees paspoort afgeleverd door een dierenarts, een inenting tegen hondsdolheid en een microchip voor identificatie. Het is zeker ook de moeite om je DogIDgegevens up-to-date te brengen (www.dogid.be – www.ndg.nl) zodat je snel en correct bereikt kan worden indien nodig.

Veilig ter plaatse geraken met de auto? Check de verplichtingen voor de landen waar je doorreist. In België, Nederland en Frankrijk bestaat er geen specifieke regelgeving over het vervoeren van een hond in de wagen. Enkel dat de bestuurder niet mag gehinderd worden. In Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland moet een hond absoluut worden vastgemaakt. In Italië moet je hond zelfs een muilkorf dragen in de auto. Dat is trouwens ook vaak het geval in gondelliften met grote cabines. De aanschaf van een comfortabel model dat goed past, is dus sowieso een goed idee. Denk voor onderweg natuurlijk ook aan voldoende ventilatie, water – een file is nooit uitgesloten – en een leiband om hem tijdens de pauzes uit te laten.

De logies

Voor je reisdoel zoek je een fijne diervriendelijke accommodatie. Dit kan zowel een hotel zijn als een appartement of vakantiehuisje. Hou er rekening mee dat er mogelijks extra kosten voor je metgezel aangerekend worden. Handig is een borstel om je langharige vriend tussendoor een goede kambeurt te geven, zodat je huisje of kamer netjes blijft. In sommige hotels worden mand en eetbakjes voorzien, maar de gekende spullen van thuis kunnen ook voor een vertrouwd gevoel in de nieuwe omgeving zorgen. Als je viervoeter gewend is – of nood heeft – aan bepaalde voeding, neem je hiervan voldoende mee. Natuurlijk vind je in de lokale winkels ook tal van lekkernijen. Bij sommige accommodaties hebben ze een uitlaatservice, wandeldienst of is er zelfs een dogsitter beschikbaar als je meerdere uren zonder hond op pad bent. Wil je je dier nog meer verwennen, dan kies je een hotel met trimsalon, een hondenvijver of een behendigheidsparcours. Het is immers vakantie voor iedereen van het gezin!

De frisse buitenlucht in!

Voor je plannen begint te maken voor een afdaling in duo: honden zijn absoluut verboden op de skipistes! Logisch, want dat zou nogal chaotische taferelen opleveren. Onverwachte bewegingen van zowel hond als skiërs zouden botsingen veroorzaken en bovendien zou de hond zich ernstig kwetsen als hij geraakt wordt door scherpe ski’s. Maar dat is slechts een kleine beperking van de mogelijkheden voor je wintervakantie. Wandelingen doorheen het witte berglandschap – al dan niet op sneeuwschoenen voor het baasje – zijn heerlijk erholsame momenten samen met je dier. Alle tijd om de omgeving, het landschap en het contact met je viervoeter helemaal in je op te nemen. Een idee dat nauw aanleunt met Slow Skiing, waarover je leest op p. 20.

Stippel je route goed uit, vul je rugzak met voldoende vocht en kracht voor jullie beiden en kijk na of je dier extra bescherming nodig heeft. De haren tussen de voetkussentjes worden best geknipt, want daar kunnen door de sneeuw dikke ijskristallen komen te zitten. Wat vet of vaseline geeft extra bescherming hiertegen. Ook hondenschoentjes en -sokjes zijn een optie. Hondenogen zijn net zoals die van ons gevoelig aan uv, dus een zonnebril bij lange tochten op zonnige dagen is geen overbodige luxe. De gassibeutel of het poepzakje is natuurlijk de conditio sine qua non! Langs veel winterwandelwegen zijn ze ter beschikking, samen met de vuilbakken, maar voorzie je toch steeds voldoende.

Goed getraind

Het is van belang dat jullie fitheidsniveau aan elkaar gewaagd is. Een stevige wandeling bergop door de sneeuw is niet te vergelijken met een lift naar boven en al glijdend naar beneden zoeven. Voor de hond wordt door het wandelen in de (diepe) sneeuw extra spierkracht vereist. Vooral de rug wordt goed aangesproken. Dus bouw de tochten langzaam op om kwetsuren of overbelasting te voorkomen.

Zijn je hond en jijzelf in goede conditie? Dan mag het misschien wat sportiever en kunnen jullie samen langlaufen. Ook op de langlaufloipes geldt vaak een verbod voor honden, maar in meer en meer gebieden weten ze hoe leuk het is, samen met je hond te sporten in de sneeuw. Er zijn dan ook speciale hondenloipes waarbij de honden de baasjes naast het spoor mogen volgen. Hier volgen er geen kwade blikken als de hond ook eens door het spoor loopt. Natuurlijk mag het echte skiplezier niet ontbreken. Regel op voorhand een oppas of hondenwandelaar in het skigebied of in je hotel. Dan kan jij zorgeloos enkele uren op de pistes vertoeven. En wees gerust, je hond slaapt na al die actieve berglucht net zo vast als z’n baasje(s)!

Met speciale dank aan Peter en Cony, die vakantieverblijf Les Pattes Royales – uiteraard in het teken van honden – in de Belgische Ardennen uitbaten.
www.lespattesroyales.be

Historische luxehotels

Als de muren van deze weelderige luxehotels konden spreken, dan zouden ze onvermoeibaar vertellen over hun glorieuze verleden. In de...
Lees meer

De mentelity games

Van 17 tot 23 maart 2024 worden in het Zwitserse Saas-Grund voor de vierde keer de Mentelity Games gehouden. Een...
Lees meer

Wie het schoentje past …

Deze schoen past. Deze schoen past perfect. Deze schoen past jou perfect. Deze schoen past enkel jou perfect. Deze schoen...
Lees meer

De lat hoog gelegd!

Elk jaar verschijnen er nieuwe ski’s op de markt. En ook al worden er in principe geen ‘slechte’ ski’s gemaakt,...
Lees meer

Met de wagen op wintersport

Door de sneeuw rijden is iets waar we in de Lage Landen niet echt aan gewend zijn. Bij de minste...
Lees meer