Zuid-Tirol: het beste van twee werelden

{“labels”:[],”rewrite”:{“with_front”:true}}

ZUID-TIROL : het beste van twee werelden

Huwelijk tussen Alpijnse charme en Italiaanse flair

Zuid-Tirol ligt geografisch op de grens tussen de Alpen en de Mediterrane cultuur. Dat levert een perfecte mix op die je voortdurend tegenkomt in de cultuur, de keuken en het landschap. Niet voor niets behoort deze regio al lang tot de topfavorieten van echte skiërs. Lekker eten, topsneeuw en fantastische hellingen en skigebieden. Met gemiddeld 300 zonnige dagen per jaar is het bovendien een van de zonnigste regio’s om te skiën.

Zuid-Tirol telt ongeveer 30 (!) skigebieden die verscholen liggen in het schilderachtige decor van de Dolomieten. Dit is UNESCO werelderfgoed, een predikaat dat je niet zomaar krijgt. Maar wie ooit van de hellingen in Zuid-Tirol naar beneden skiede, en zich vergaapt heeft aan de ronduit ongelooflijke landschappen, weet wel waarom de Dolomieten in die vermaarde UNESCO lijst zijn opgenomen. De meeste skigebieden maken deel uit van de Dolomiti Superski vereniging, het grootste skicircuit van de wereld. Anderen maken deel uit van de Ortler Skiarena, die bekend staat om de vele gezinsvriendelijke skigebieden in het westen van de provincie.
Bijzonder is het natuurreservaat van Sciliar-Catinaccio/Schlern-Rosengarten. Het bezoekerscentrum is zeker een bezoek waard. Ook voor lekker eten en drinken ben je in Zuid-Tirol aan het juiste adres. De plaatselijke keuken combineert pure ingrediënten met uitgesproken smaken, gekruid met een vleugje mediterrane charme. Die combinatie zorgt voor een stevige keuken waarin een aperitief, een pittige antipasto of een zelfgemaakte pasta geen rariteit zijn. Opnieuw is het de combinatie van twee invloeden die voor een uniek smakenpallet zorgt.
Zuid-Tirol is de provincie met de hoogste concentratie sterrenrestaurants. Negentien restaurants leveren maar liefst 26 Michelinsterren op. Er is geen enkel skigebied ter wereld dat gastronomisch beter doet. Genieten op het hoogste culinaire niveau. Tot en met de eerste Wereldoorlog behoorde de regio tot Oostenrijk-Hongarije. In 1918 werd Zuid-Tirol bij Italië gevoegd. De meeste inwoners spreken Duits en Italiaans. Ook spreekt men er nog steeds Ladinisch, een Reto-Romaanse taal die enkel in deze regio wordt gesproken.

Seiser Alm

Alpe di Siusi

Hét hoogtepunt van het prachtig natuurreservaat van Sciliar-Catinaccio/Schlern-Rosengarten dat er er letterlijk en figuurlijk bovenuit steekt, is de Catinaccio. Op deze berg zie je een van de meest fenomenale natuurverschijnselen van Zuid-Europa: de Enrosadira. Tijdens zonsondergang en zonsopgang transformeren de bergen in de Dolomieten van prachtig lichtgeel tot felrood en vervolgens naar mystiek paars. Een bijna magische ervaring. Hoewel een plaatselijke legende het ontstaan van dit mystieke verschijnsel toedicht aan een koning van het dwergenvolk, is de geologische verklaring veel aannemelijker, zij het veel minder romantisch. De wetenschappelijke verklaring van de Enrosadira ligt in de unieke combinatie van calcium en magnesiumcarbonaat in de rotsen.
Het skigebied Val Gardena/Seiser Alm heeft brede zonovergoten skiboulevards. In totaal 175 km pistes voor beginners of ervaren skiërs. 80 ultramoderne kabelbanen zijn uitgerust met de modernste apparatuur om de veiligheid van kinderen te gararanderen. Dankzij de onmetelijke uitgestrektheid van Dolomiti Superski zijn de wachttijden tot een minimum herleid.
Het skigebied Val Gardena/Seiser Alm is het grootste skistation van het hele Dolomiti superski gebied. Open van 6 december 2018 tot 7 april 2019.

Seiser Alm Ronda

De Seiser Alm Ronda is een skitour voor het hele gezin die halt houdt bij zeven ‘stations’ waar je telkens een andere activiteit vindt. Het funpark, de bultrug van de heksen, een hindernissenbaan, het heksenpark. Houten pilaren onderweg vertellen over de wereld van tovenaars en heksen. Deze tour zit vol verrassingen en ideaal voor een gezinsuitstap vol plezier.

Sella Ronda

Onmogelijk om het niet te hebben over de Sella Ronda als je over de Dolomieten spreekt. Deze wereldberoemde skitour is gemakkelijk bereikbaar vanuit Seiser Alm. Je neemt de skibus van Saltria naar Monte Pana, doet je ski’s aan en weg ben je. Deze skitour brengt je over vier passen en verbindt de vier Ladinisiche valleien (Val Gardena, Alta Badia, Arabba en Fassa). Tip: ski zeker ook de Sella Ronda eens tegen de wijzerzin in. Het geeft een heel ander zicht en staat opnieuw garant voor een heel andere beleving.

Culinair genot

Om de innerlijke mens te versterken moet je het niet te ver gaat zoeken. De berghutten op de Seiser Alm hebben heel wat culinair genot te bieden. De meeste hutten worden familiaal uitgebaat en serveren traditionele gerechten uit Zuid-Tirol met zelfgemaakte regionale producten. Knoedels, herrengröstel: gebakken aardappelen met kalfsvlees, zoete pannenkoeken, zoete broodjes, alle ingrediënten komen uit de omliggende boerderijen. Wie stopt aan een berghut, of het nu een traditioneel rustieke hut of meer een gastronomisch restaurant is, komt nooit bedrogen uit. Elke stop is een beloning voor de geleverde inspanning op de helling.

Weldoend genot van Hooi

Het hooibad is een traditie die al meer dan 110 jaar teruggaat in de tijd. Oorspronkelijk waren het de boeren die ’s nachts op de hooizolder sliepen tijdens het hooiseizoen. Ze hadden al lang door welke de weldoende effecten ervan waren. Het kuuroord Fiè allo Sciliar/Völs am Schlern pikte deze traditie op en verfijnde ze. Een hooibad in Seiser Alm is altijd ontspannend. Wanneer je begint te zweten, beginnen de geneeskrachtige toegevoegde kruiden zoals tijm, arnica, wateraardbei en gentiaan pas echt goed hun werk te doen. Die kruiden worden uitsluitend ’s morgens vroeg of ’s avonds laat uit onbemeste weiden gesneden. Alleen zo blijven alle essentiële oliën bewaard.
Seiser Alm heeft zelfs een eigen hooischuurlijn. De producten van Trehs maken het mogelijk dat u dezelfde weldadige effecten thuis ook nog eens kan beleven. Verschillende hotels bieden all-round gezondheids- en schoonheidsprogramma’s met hooibaden, massages, sauna’s en behandelingen. Misschien een goed idee voor een familielid dat niet absoluut alle dagen van ’s morgens tot ’s avonds op de latten moet, wil of kan staan.

Swing on Snow

Swing on Snow vindt plaats van 17-24 maart 2019. Het vakantieregio Seiser Alm WinterMusicFestival biedt een mix van traditionele volksmuziek met jazz, soul, pop en klassieke muziek. ’s Morgens spelen de bands op de verschillende skipistes, ’s middags hoor en zie je ze in de berghutten en ’s avonds zorgen ze voor sfeer en ambiance in de dorpen Castelrotto/Kastelruth, Siusi/Seis, Fiè/Völs en Tires/ Tiers. Concerten zijn gratis.
Meer info: www.seiseralm.it/winterparadijs  

EGGENTAL: ÉÉN DAL, TWEE SKIGEBIEDEN

OBEREGGEN EN CAREZZA

In het Eggental kan je in twee skigebieden de latten aanbinden: Obereggen en Carezza. Beiden hebben veel te bieden en liggen aan de voet van de bergen Rosengarten en Latemar. Ze maken beiden deel uit van het gebied Dolomiti Superski maar je kan ze ook combineren met de Combi Ski pass en de Valle Silver Ski Pas. Zeker de moeite! De nieuwe Dolomiti panorama toer geeft je de kans om de mooiste hotspots in het skicentrum Latemar-Obereggen en het gezinsvriendelijke Carezza te verkennen.

Obereggen

Obereggen ligt direct onder het Latemar-massief in het hart van de Dolomieten en toch op slechts 20 minuten van Bolzano.
49 kilometer zonnige en sneeuwzekere pistes staan garant voor massa’s sneeuwplezier. Achttien ultramoderne liften brengen je snel tot 2500 meter hoogte. Obereggen kreeg de afgelopen jaren enkele onderscheidingen die de uitstekende kwaliteit van zijn pistes beloonde. Drie avonden per week kan je op de helling van Obereggen en de 2,5 km lange Rodelbaan terecht voor een avondje plezier dankzij de verlichting. Het Snowpark in Obereggen is er eentje buiten categorie. Al verschillende keren uitgeroepen tot een van de beste snowparks van de Alpen. Snowboarders en freestylers kunnen er kiezen tussen meer dan 30 hindernissen. De schijnwerpers in het Nightpark maken dat skiërs en snowboarders ook ’s avonds hun kunstjes kunnen tonen.
Ook gezinnen vinden zeker hun gading in Obereggen met Brunoland, Yeti Children’s Park, Kids Snowpark, Miniclub, Snow House en twee rodelbanen. Dit is een echt familieskigebied met unieke uitzichten op Latemar, Pala di Santa, Corno Bianco en Corno Nero. Wie tijdens het skiën even wil pauzeren en een hapje wil eten kan terecht in een van de zestien hutten met traditionele lokale gerechten.

Carezza

Maar ook Carezza laat zich niet onbetuigd als familieskigebied. Het kinderpark Naniland en Kinderland König Laurin ontvangen de jongste skiërs met alle plezier. Brede blauwe pistes strekken zich uit over de hellingen. Gemakkelijk om samen met het hele gezin over te skiën, maar ook eenvoudig te bereiken. Bovendien zijn ze rustig en vrij van sensatiezoekers waardoor ze super kindvriendelijk zijn. Heel het gebied is op die kindvriendelijkheid afgestemd. Een skischool en kinderopvang in het King Laurin Kinderland zijn nog niet zo uniek, dat vind je in meer gebieden. Maar de aparte liftingangen en kindvriendelijke sleepliften onderstrepen toch de extra inspanningen die het gebied levert om gezinnen ter wille te zijn. Snowboarders vinden plezier in Carezza snowpark: een ware speeltuin voor freestylers.
Wil je even bekomen dan geven we je graag een goed geheim mee. Ga eens naar Laurins lounge. De hoogste panoramische lounge in Zuid-Tirol (2337 meter) biedt een exclusief zicht op de Dolomieten en heeft een schitterend zonneterras, lekker eten en een uitgelezen wijnkaart. Beslist een bezoek waard. Daarnaast is het aanbod in Carezza gevarieerd: rustieke skihutten, gezellige restaurants, hippe bars en twintig zonneterrassen. En het maakt niet uit of u op de top, halfweg of in het dal wil eten. Overal vind je stevige Tiroler bergmaaltijden of mediterrane gerechten. Een snelle snack of een uitgebreid diner? Ook dat is geen probleem.

Culinaire fusion

Ook in Obereggen is de culinaire fusion van traditionele bergcultuur en mediterrane lichtheid bijna tot kunst verheven. De contrasten van Zuid-Tirol en Trentino gecombineerd tot lekkernijen zoals schlutzkrapfen, goulash, oddenhaas, spaghetti bolognese, lasagne of gamberi. Van vieruurtje, snacklunch, aperitivo tot diner. Laat je verwennen in de architectonisch verbluffende Oberholz hut. Dit is een hut zoals je er zelden één zal aantreffen. Een zeer ruime hut met gigantische ramen op de omgeving. Werkelijk uniek. Vanaf januari tref je elke donderdag om 14u hier de plaatselijke kaasmaker die kaas maakt van melk uit het dal. Hij stelt er zijn geraffineerde kazen voor samen met een selectie wijnen uit de regio. Heb je er altijd al van gedroomd om als eerste van de piste te komen of de eerste bochten te maken op een vers geprepareerde piste? In het Eggental-dal krijgen skiërs de kans om dat elke woensdag in maart te doen. Je neemt een licht ontbijt in de Platzl Mountain Lounge en om 7u worden de hellingen geopend, exclusief voor jou. Wanneer de rest van het publiek om 9u toegang heeft tot het resort, is het al tijd voor een traditionele snack in de nieuwe Oberholz-alpenhut.
Meer info: www.eggental.com/be

Sestriere l’universo per chi ama la montagna

Het universum voor wie van de bergen houdt … Via Lattea is een wereldbekend skigebied dat in de westelijke regio...
Lees meer

Skyalps jouw vleugels naar de dolomieten

In minder dan twee uur naar de Italiaanse Alpen? Met de luchtvaartmaatschappij SkyAlps vlieg je deze winter rechtstreeks van Antwerp...
Lees meer

Reconmended places by HIGHLIFE+

Aan de Sella Ronda komen de Ladinische, Italiaanse en Oostenrijkse cultuur met elkaar in contact. Alle drie hebben ze hun...
Lees meer

Een zondag in Alta Badia

In Zuid-Tirol is het de hele winter mooi, maar één dag in het jaar is het er extra speciaal. Dan...
Lees meer

Cortina d’ampezzo 10 extra redenen om te gaan

In het midden van de prachtige Dolomieten ligt Cortina d’Ampezzo, dé winterbestemming van de Italiaanse elite. Dit skigebied werd pas...
Lees meer