8X nieuwe dingen op wintersport

{“labels”:[],”rewrite”:{“with_front”:true}}

8X NIEUWE DINGEN OP WINTERSPORT

Geweldig natuurlijk, van je favoriete pistes afglijden en dan neerstrijken op je vaste terras voor een ijskoud biertje of dampende Glühwein. Anderzijds: je kunt tijdens je wintersport ook wat nieuws leren. Zoals dit!

IJSKLIMMEN

De ambities van sommige pistegebruikers reiken verder dan het bedwingen van een zwarte buckelpiste. Wie er ook van droomt om ooit de toppen van de Himalaya of Andes te bestijgen: een cursus ijsklimmen is dan een goede investering in de toekomst. Dat kan op meerdere plekken in de Alpen. Tijdens zo’n cursus leer je over techniek, veiligheid, de juiste route bepalen en natuurlijk het klimmen zelf. Skills die je nog van pas gaan komen op de Khumbu Icefall …
IJsklimmen kan o.m. in Adelboden (zie pagina 110), of zie www.chamonix-guides.eu (Chamonix, Frankrijk) en www.skischule-pitztal.at (Pitztal, Oostenrijk)

HERINTREDERS

Oudere wintersporters staan niet altijd zeker op de lange latten. Vooral als de laatste skivakantie alweer enige jaren geleden is. Vandaar dat steeds meer skigebieden – vooral in Oostenrijk – skicursussen aanbieden voor ‘herintreders’. Zo’n cursus duurt een of twee dagen en zorgt dat je weer zelfverzekerd op de ski’s staat. Zodat je de rest van de week kunt proberen je kleinkinderen bij te houden.
Google op: ski + Wiedereinsteiger óf herintreder óf relearners om een geschikte cursus te vinden.

CURLING

De afgelopen jaren is het uitgegroeid tot een soort ‘cultsport’: curling. De uniformen, de borstels op het ijs en de droge commentaren bij Olympische wedstrijden hebben daar aan bijgedragen. Op wintersport is curling uitstek iets te doen met een groep vrienden. Immers, hoeveel andere sporten zijn er waarbij je ongestraft een pint kunt pakken?
Een avond curlen met docent/begeleider kan v.a. € 110 per uur in Sportpark Kitzbühel, zie www.sportpark-kitzbuehel.com

VLIEGEREN OP SNEEUW

Kitesurfen is al jaren razend populair. Skikiten, dat kan ook. Het werkt volgens hetzelfde principe: een grote vlieger laat je voortbewegen op ski’s of board. Het is zelfs makkelijker dan surfen, want op sneeuw kun je nu eenmaal staan én de vlieger is kleiner. Liefst heb je hiervoor veel ruimte en niet al te veel drukte. Vandaar dat het vooral in Scandinavië populair is. Daar heb je niet alleen uitgestrekte, sneeuwzekere hoogvlaktes, ook de windomstandigheden zijn er vaak gunstig. Als je de techniek eenmaal doorhebt kun je ook hellingen afdalen. En daarbij enorme sprongen maken, waarbij de grens met vliegen bijna vervaagt.
Zie https://kitekurs.no en https://kurs.kite.no (beide Noorwegen), www.snowkiting.ch (Zwitserland) en www.kitelegende.fr (Franse Alpen)

SKIJOERING

Paarden en wintersport, een prima combinatie. Zoals sneeuwpolo, sinds jaar en dag vermaak voor de rijken der aarde. Nóg leuker is skijoering. Oorspronkelijk komt deze vorm van transport uit Scandinavië (kjøre betekent rijden): skiërs laten zich voortrekken door paarden en soms door honden. Engelsen maakten er begin 20ste eeuw een sport van in het Zwitserse St Moritz. Tegenwoordig is skijoering vooral populair in Frankrijk. Op veel plekken kun je terecht voor en spannende initiation, doorgaans met paarden. Bevalt dat, dan kun je je verder ontwikkelen in deze nobele sport.
Zie https://www.larosiere.net/ (La Rosière, Frankrijk), https://ranchelcolorado.free.fr/ (Bourg St Maurice, Frankrijk), www.chateau-doex.ch en https://trekking-pferde.ch (beide Zwitserland) en www.puercherhof.at (Oostenrijk)

SPRINGEN EN GLIJDEN

Een cursus freestyle is het passende antwoord op de vraag ‘pap, je denkt toch niet dat ik met jullie ga skiën?’ In het funpark leren de kinderen springen over kickers, glijden over buizen en suizen door halfpipes. Plus nog veel meer tricks die veel cooler zijn dan simpelweg glijden over een piste. Dat alles vergezeld door aanstekelijke beats en onder de hoede van hippe twintigers met baardjes.
Freestyle cursussen worden in veel grotere skigebieden aangeboden. Enkele aanraders zijn Laax (Zwitserland), Val Thorens (Frankrijk) en Salzburger Sportwelt (Oostenrijk)

VEILIGHEID OP DE PISTE

Voor offpiste-liefhebbers zou een cursus lawineveiligheid eigenlijk verplichte kost moeten zijn. Want de kennis redt letterlijk levens – of voorkomt dat het noodlot toeslaat. Je leert niet alleen hoe je moet handelen ná een lawine, maar vooral ook hoe je voorkomt erin te geraken. Onderdelen van zo’n cursus zijn o.m. omgaan met een lawinepieper, een bedolven ‘slachtoffer’ zoeken met sondes, hoe je jezelf kunt afremmen in een lawine en het terrein leren ‘lezen’.
Vooral in Chamonix (Frankrijk) worden veel veiligheidscursussen (bijv.: www.chamex.com, https://avalancheacademy.com) gegeven. Je kunt ook terecht in Verbier, Zwitserland (www.guideverbier.com) en Mayrhofen, Oostenrijk (https://actionclub-zillertal.at/). Zie www.ortovox.com voor cursussen door de hele Alpen.

IGLO BOUWEN

Misschien komt deze overlevingstactiek ooit nog eens van pas! Het is vooral een leuke gezinsactiviteit: het bouwen van een iglo. Dat begint al met het uitzoeken van de juiste sneeuw, de blokken op maat maken en bepalen van een goede bouwlocatie. Zijn de vergunningen rond, dan begint het meest precaire deel. De iglo zo opbouwen dat deze niet bezwijkt onder zijn eigen gewicht. Dat leer je allemaal van ervaren iglo-bouwers tijdens een 1- of 2 daagse cursus. De echte die-hards mogen er vervolgens ook nog in slapen.
Zie www.aktiv-zentrum.at (Bregenzerwald), www.alpinschule-adelboden.ch/de/Winter/Iglu (Adelboden), www.outivity.ch/teamevents/iglubauen (Flums, Zwitserland), www.prosneige.fr (Méribel, Frankrijk)

OFFPISTE

Cursus veiligheid met succes afgelegd? Dan ben je klaar voor deel twee: een cursus offpiste. Dit sluit perfect aan op de theorie. In de praktijk daal je ongerepte hellingen af onder leiding van een deskundige gids. Daarbij leer je de verschillen tussen het afdalen van een geprepareerde piste en de Tiefschnee. Sommige cursussen lijken veel op ‘normale’ skilessen en zijn gericht op de techniek, bij andere cursussen draait het er vooral om zoveel mogelijk maagdelijke poedersneeuw te vinden. Techniek is dan bijzaak.
Zie www.garhammer.com (diverse locaties in de Alpen, vooral gericht op techniek), www.evolution2.com (Franse skioorden) of www.mountain-elements.com (diverse plaatsen in Oostenrijk)

8 Droompistes

Ruben van der Laan (49) is al meer dan 25 jaar wintersportjournalist. In die jaren bezocht hij meer dan honderd...
Lees meer

Een perfecte winter in Zillertal

Een van de bekendste dalen van Oostenrijk is een paradijs voor de wintersportliefhebber. Het Zillertal heeft voor ieder wat wils:...
Lees meer

Als een kind zo blij

In Gastein ligt een zeer oude wellness-historie. Dat daar een paar prachtige skigebieden uit zijn voortgekomen is voor ons skiërs...
Lees meer

Op zoek naar de champagne lady

Kärnten of Karinthië wordt wel eens overgeslagen bij de zoektocht naar een mooie skivakantie in Oostenrijk. Want het is iets...
Lees meer

Help I need somebody !

Wat doe je als er aan de start van de winter in de Alpen nog niet zoveel sneeuw gevallen is?...
Lees meer