De hoogtepunten van Zermatt

{“labels”:[],”rewrite”:{“with_front”:true}}

DE HOOGTEPUNTEN VAN ZERMATT

Uitdagende hellingen, smalle straatjes met verweerde houten chalets en panoramische uitzichten op de Matterhorn, de meest fotogenieke berg ter wereld. Dat maakt van Zermatt een wintersportwallhalla waar alpenclichés tot leven komen. Dé ideale plek voor een weekje ouderwets ski- en snowboardplezier.

In het zuidwesten van Zwitserland vlak aan de Italiaanse grens, ligt Zermatt. Een uitgestrekt Alpendorp dat omringd wordt door maar liefst door 38 (!) bergtoppen van meer dan 4 000 meter. Al deze natuurpracht lokt het hele jaar door toeristen van over heel de wereld. Maar vooral in het skiseizoen is Zermatt extra aantrekkelijk door zijn sneeuwzekere hellingen en uitgebreide mogelijkheden om te freeriden.

Lekker in de lente

Er valt veel sneeuw in december en doorgaans zijn de pistes van begin november al in prima staat voor wintersport. Maar voor avontuurlijke freeriders is de lente in Zermatt een echte aanrader. Dan heeft de Stockhorn, een zeer uitdagende helling, voldoende sneeuw verzameld om er geweldige afdalingen te maken. En ook de couloirs en gletsjers zijn dan goed gevuld met sneeuw waardoor heliskiën en langlaufen er heerlijk is. De meeste skiliften kan je overigens het hele jaar door gebruiken. In Zermatt heb je dan ook geen officiële opening van het skiseizoen.

Klein Matterhorn

Zermatt heeft drie liftstations, Sunnegga-Blauherd-Rothorn, Gornergrat-Stockhorn en Trockener Steg-Schwarzsee. Die zijn met elkaar verbonden door kabelbanen en tellen samen op tot maar liefst 200 km aan winterpret. Vanaf Trockener Steg kan je met de kabelbaan de top van Klein Matterhorn bereiken.
Klein Matterhorn is, de naam zegt het al, het kleine broertje van de Matterhorn. Maar vergis je niet: dit is de hoogste piek die je in de Alpen, en Europa, met een lift kan bereiken. Eens boven word je dan ook op een prachtig panoramisch uitzicht getrakteerd.

Familievakanties

De pistes en het dorp zijn erg uitgestrekt waardoor Zermatt een moeilijke bestemming voor families met kinderen lijkt. Maar door het efficiënt openbaar vervoer valt dat al bij al wel mee. Daarnaast liggen de oefenpistes hoog genoeg voor goede, betrouwbare sneeuw en zijn erop meerdere plaatsen leuke ski-obstakels voor kids. Op de gletsjers kan je heel wat (bijna) vlakke kilometers te halen. En bovendien hoeven kinderen onder de 10 jaar niet eens voor een skipas te betalen. Een grote plus.

Freeride paradise

Naast de blauwe, rode en donkerrode pistes, zijn er verschillende gele routes in Zermatt. Die leiden off-piste en worden consistent op lawinegevaar gecontroleerd. Je kan de off-piste mogelijkheden ook verder uitbreiden door met een berggids te toer- of heliskiën. Zo bestaan er verschillende hut-tot-hut tochten waarbij je bijvoorbeeld in de moderne Monte Rosa Hütte verblijft. Die is alleen te voet of met de helikopter te bereiken. Een overnachting in de traditionele Schoenbiel chalet is ook een mogelijkheid.

Cervinia

Voor wie aan 200 km pistes niet genoeg heeft, is ook Cervinia, het aangrenzende skigebied aan de Italiaanse kant, eenvoudig te bereiken. Via de Testa Grigia en de Theodulpass is er met de lift toegang tot het skigebied. Maar het duurt wel even om Cervinia helemaal te verkennen. Als je van plan bent om naar Italië af te zakken, rek je er dus beter een hele dag voor uit. Mis de laatste lift naar huis niet en betaal er steeds met Euro’s in plaats van Zwitserse Frank, anders zou je wel eens duur kunnen uitkomen.

Accommodaties

Bij het kiezen van een accommodatie, hou je best rekening met de ligging van de liftstations. Die liggen verspreid en geven toegang tot verschillende delen van de berg zoals de Gornergrat spoorweg (naast het centrale station), de Sunnega-kabelbaan (voorbij de rivier), en de Matterhorn Expressrichting Furi en het Matterhorn Gletsjerparadijs. Hou er ook rekening mee dat Zermatt autovrij is. Maak gebruik van de busdiensten want de loopafstanden zijn lang. 

Historische luxehotels

Als de muren van deze weelderige luxehotels konden spreken, dan zouden ze onvermoeibaar vertellen over hun glorieuze verleden. In de...
Lees meer

De mentelity games

Van 17 tot 23 maart 2024 worden in het Zwitserse Saas-Grund voor de vierde keer de Mentelity Games gehouden. Een...
Lees meer

Wie het schoentje past …

Deze schoen past. Deze schoen past perfect. Deze schoen past jou perfect. Deze schoen past enkel jou perfect. Deze schoen...
Lees meer

De lat hoog gelegd!

Elk jaar verschijnen er nieuwe ski’s op de markt. En ook al worden er in principe geen ‘slechte’ ski’s gemaakt,...
Lees meer

Met de wagen op wintersport

Door de sneeuw rijden is iets waar we in de Lage Landen niet echt aan gewend zijn. Bij de minste...
Lees meer