Diy ski en snowboard onderhoud

{“labels”:[],”rewrite”:{“with_front”:true}}

DIY SKI EN SNOWBOARD ONDERHOUD

Om in topconditie te blijven, hebben snowboards en ski’s een beetje onderhoud nodig. Het belag, of loopvlak, mag niet uitdrogen en moet regelmatig gewaxt worden. De staalkanten moeten scherp en roestvrij zijn om goed te kunnen sturen. En ook je skibindingen hebben jaarlijks een check nodig. In principe is een ‘klein’ onderhoud niet moeilijk, wij leggen uit hoe je dit kan gerust zelf kan doen.

Wat heb je nodig?

Je eigen snowboard of ski’s onderhouden is niet zo moeilijk als je denkt. Natuurlijk moet je nauwkeurig te werk gaan maar eens je weet wat je doet, loopt het vanzelf wel los. De belangrijkste benodigdheden zijn hot wax, een waxijzer, een waxschraper, een borstel en – voor de ambitieuze doe-het-zelvers – een kantenslijper. Een beetje handigheid kan natuurlijk ook geen kwaad.

Wie wat meer ervaring heeft, kan extra materialen aankopen zoals skiklemmen of een reparatiepistool. Handige en fervente skiërs kunnen zelfs overwegen om thuis een klein reparatieatelier in te richten voor simpele karweitjes. Maar puur om te waxen en te slijpen heb je in principe niet veel plek nodig.

Ski’s en snowboards kunnen tegen een stootje. Laat je dus niet tegenhouden door de angst om je materiaal te vernielen. Zolang je het waxijzer niet te heet laat worden en wat oplet tijdens het vijlen, kan er niet zoveel misgaan. Gebruik steeds je gezond verstand en het komt wel goed.

Swix T65 Edge kit, filled

Een handige kit waarin alles zit om zelf met slijpen aan de slag te gaan. Met vijl, file guide, diamond stone en borstel.
Adviesprijs: € 220

Swix T72 Racing Digital Iron 220 V

Een waxijzer met digitale temperatuurregeling. Ook beschikbaar in 110 V.
Adviesprijs: € 200

Toko T 800 W

Een ergonomisch waxijzer dat gemakkelijk waxt in alle richtingen.

Holmenkol Digital Racingwaxer 230V

Een professioneel waxijzer met digitaal display.
Adviesprijs: € 450

Wax it up

Waxen met hot wax is niet moeilijk. Maak het snowboard of de ski’s schoon en zorg dat ze op kamertemperatuur zijn voor je begint. Waxen op een koude ondergrond werkt niet goed. Smelt de wax met een waxijzer en verdeel het over het belag. Vermijd dat de wax tijdens het smelten begint te roken. Dan verbrandt hij en verliest hij al zijn gladheid. Wanneer de aangebrachte laag hard is, schraap je de overtollige wax weg. Gebruik hiervoor een waxschrapertje en werk in duwende bewegingen. Daarna kan je met een waxborsteltje de wax opkammen. Dit zorgt voor kleine gleufjes waardoor je belag nog beter glijdt. Belangrijk: werk tijdens het aanbrengen, schrapen en opkammen steeds met de glijrichting mee voor een optimaal resultaat. Regelmatig waxen is een must. Een keer per week is niet overdreven. Wil je nog ander onderhoud verrichten? Hou het waxen dan voor op op het einde. Waxen is altijd de finishing touch.

1

Smelt de wax met een waxijzer.

2

Verdeel de wax over het belag in de glijrichting.

3

Schraap de overtollige wax weg.

4

Kam de wax op in de glijrichting.

Welke wax?

Naast hot wax bestaan er ook spray waxen en smeerwaxen. Die zijn gemakkelijker aan te brengen op het belag, maar blijven over het algemeen minder goed zitten. Hot wax is meestal in blokvorm te verkrijgen en lijkt van structuur op kaarsvet. Afhankelijk van de sneeuwtemperatuur, dat is niet hetzelfde als de luchttemperatuur, kies je voor een witte, (0 tot -6°C), rode (-4 tot -14°C) of blauwe (-14 tot -30°C) hot wax. Je kan ook gaan voor een universele hot wax. Die zijn minder geoptimaliseerd voor een specifieke temperatuur maar glijden goed in alle omstandigheden. Een prima optie voor iedereen die geen competitie doet.

Swix HF4

De beste hot wax voor extreme koude (-12 tot -32°C). Bevat nanotechnologie voor sneeuwcondities met een droge wrijving.
Adviesprijs: n.n.b.

Toko All-in-One wax

Een universele en budgetvriendelijke hot wax voor alle omstandigheden. Biedt goede bescherming tegen oxidatie wanneer je ski’s voor lange tijd worden opgeborgen.
Adviesprijs: € 15

Holmenkol BetaMix Red

Een rode hot wax (-4 tot -14°C) voor beginners en gevorderden. Een grote favoriet onder snowboarders. Adviesprijs: € 20

Beaver Scented Collection

Milieuvriendelijke universele hot wax voor alle temperaturen. Verkrijgbaar met aardbei, ananas, appeltaart, bier, bubblegum of popcorn geur.
Adviesprijs: € 50 per 3 pack

Toko Hot Wax Black

Geschikt voor races en trainingssessies in alle disciplines. Vuilafstotend dankzij de toevoeging van een DLC-component. Ook geschikt voor kunstsneeuw.
Adviesprijs: € 10

Glide Nano Wax

Momenteel nog een veelbelovend Kickstarterproject, binnenkort hopelijk voor het grote publiek beschikbaar. De Glide Nano Wax is een 100% biologisch afbreekbare wax zonder fluor. Dankzij hun gloednieuwe groene nanotechnologie zou deze wax naast ecologisch ook nog eens 40% sneller en 5 x duurzamer zijn dan zijn concurrenten. Crowdfunding start vanaf 13 november.
glidenano.com & kickstarter.com

Kleine reparaties

Krassen en kleine putjes kan je zelf herstellen met een speciaal plastic-pistool. Dat is een soort van lijmpistool dat staafjes plastic smelt. Met die gesmolten plastic vul je de beschadigingen op. Het overtollige plastic krab je daarna met een vijl weer weg. Let op dat het belag daarbij niet te heet wordt. Het is niet aangeraden om het plastic met een aansteker of een ander soort vuur te smelten want dan verbrandt het en kleeft het niet meer.

Toko Repair Candles

Gewoon smelten en op het beschadigde belag aanbrengen. Beschikbaar in transparant of grafiet.
Adviesprijs: € 5

Groot onderhoud

Je eigen materiaal onderhouden is zeker een optie voor de handige harry’s onder ons. Maar als je snowboard of ski’s veel kleine reparaties nodig hebben, laat je het best aan een professional over. Dit geldt ook voor grote reparaties zoals gebogen staalkanten, grote gaten of foutgeplaatste bindingen.

Zelf slijpen

Om je ski’s of snowboard onder controle te houden, heb je scherpe staalkanten nodig. Die zelf slijpen is een secuur maar niet onmogelijk werkje. Eerst moet je het belag en de staalkanten plat vijlen, daarna vijl je de staalkanten pas in de gewenste hoek. Veel ski’s hebben een standaard hoek van 90 graden maar afhankelijk van je voorkeur kan je hier wat mee spelen. Hoe kleiner de hoek, hoe scherper je door de sneeuw snijdt. Om foutloos te werk te gaan kan je een speciale houder kopen die je vijl in de juiste hoek houdt. Werk precies en rustig. Een slecht geslepen staalkant maakt je ski onbestuurbaar. Na het vijlen is het belangrijk om de voortip en achtertip terug een beetje te ontslijpen zodat je gemakkelijker bochten kunt nemen. Door een korte nabehandeling met een diamantvijl werk je de staalkanten perfect af.

1

Vijl in de juiste hoek met een file guide.

2

Werk af met een diamantvijl.

Historische luxehotels

Als de muren van deze weelderige luxehotels konden spreken, dan zouden ze onvermoeibaar vertellen over hun glorieuze verleden. In de...
Lees meer

De mentelity games

Van 17 tot 23 maart 2024 worden in het Zwitserse Saas-Grund voor de vierde keer de Mentelity Games gehouden. Een...
Lees meer

Wie het schoentje past …

Deze schoen past. Deze schoen past perfect. Deze schoen past jou perfect. Deze schoen past enkel jou perfect. Deze schoen...
Lees meer

De lat hoog gelegd!

Elk jaar verschijnen er nieuwe ski’s op de markt. En ook al worden er in principe geen ‘slechte’ ski’s gemaakt,...
Lees meer

Met de wagen op wintersport

Door de sneeuw rijden is iets waar we in de Lage Landen niet echt aan gewend zijn. Bij de minste...
Lees meer