Innsbruck stad, ski en nog veel meer

{“labels”:[],”rewrite”:{“with_front”:true}}

INNSBRUCK STAD, SKI & NOG VEEL MEER

Innsbruck is misschien wel Europa’s mooiste Alpenstad. Het heeft alles wat een leuke city-bestemming te bieden heeft én daarnaast ook nog dertien skigebieden binnen een uur rijden, allemaal toegankelijk met één enkele skipas: de SKI plus CITY Pass. Skiën overdag, shoppen of slenteren door de stad in de middag en kiezen uit tal van fijne restaurants of hippe bars in de avond: dat is Innsbruck!

Drie minuten lopen, vijftien minuten met de bus en nog eens tien minuten in de gondel en we kijken uit vanaf bijna tweeduizend meter op de stad Innsbruck. We zien vele kleurrijke torens zoals de Stadtturm, aan de beroemde Maria-Theresien-Straβe. En de, op een Cobra lijkende, skischans waar elk jaar de 3e ronde van de vierschansen-tournee plaatsvindt. Zelf staan we bijna op de top van de Patscherkofel, de ‘Hausberg van Innsbruck’. We zijn klaar om af te dalen voor een frisse start van onze wintersport met z’n tweeën. Omdat de kinderen thuis zijn gebleven, combineren we onze skivakantie met een citytrip.

Olympische afdalingen

Patscherkofel is een klein skigebied, heeft een paar afdalingen en liften en is daardoor super overzichtelijk. De nieuwe rode Patscherkofelbahn is de halsslagader van het gebied waarmee je van bodem tot top raast in een paar minuten. “Ik ben hier zo, ski dan twee uur en ga weer naar huis”, vertelt een dame uit de stad bij ons in de lift. En geef haar eens ongelijk. Het gebied is dan wel klein, maar de pistes zijn erg lang en vanaf de top kun je via rode en zwarte afdalingen naar beneden. Tijdens de Olympische Spelen van 1964 en 1976 vonden hier skiwedstrijden plaats. Ook voor de beginners is er wat te zoeken op de hoogste top op 1965 meter. “De blauwe piste stopt bij het Mittelstation en is ideaal voor beginners. Ook met kinderen is dit gebied perfect, want ze komen altijd terug op dezelfde plek. Verdwalen kan dus bijna niet en dan kunnen wij ouders ook lekker genieten terwijl zij op de berg spelen.”

Romantische afsluiting

We schrijven de tip over de Huisberg op voor als we volgend jaar met onze beide jonge kinderen weer op skivakantie gaan. Wat we dan waarschijnlijk niet hoeven te doen is in de avond kiezen uit een Sushi restaurant, traditioneel Oostenrijkse dis en de wijnbar met goede borrelhappen. Of een bezoek aan één van de vele hippe cocktailbars die ze hier hebben. Want dát is echt een heel fijn voordeel van skiën in de buurt en slapen & stappen in de stad. Elke dag komen we moe en voldaan aan met de bus na een dag skiën, verfrissen onszelf in het hotel, doen een dutje of brengen een bezoek aan de spa van het hotel en gaan daarna in nette kleren op zoek naar een leuk restaurant om de dag met z’n tweeën romantisch af te sluiten.

Uitzicht vanuit de Stadtturm

Als het weer een keer niet meezit of als je niet per se de hele week hoeft te skiën, heeft Innsbruck veel te bieden voor een dagje niet-skiën. We gebruikten onze SKI plus CITY Pass onder andere voor een beklimming van de Stadtturm en terwijl de zon lange schaduwen werpt over de stad zien we rivier de Inn. Aan de oever van deze rivier staan de gekleurde hoge huizen met daarachter het oudste (1160) wijkje van de stad: St. Nikolaus. Op de oudste brug over de Inn zien we het beeld van een naakte Jezus aan het kruis. Terug van weggeweest, omstreden, omdat hij geen lendendoek draagt. De stad kende gouden tijden in de 15e eeuw onder het regime van Keizer Maximiliaan I van Oostenrijk (1459-1519), waardoor Innsbruck een grote bloei en ontwikkeling doormaakte.

Gouden dak en gletscherstations

We kijken iets verder naar rechts en zien daar een bekend nalatenschap van Keizer Maximiliaan schitteren in de zon: het Huis met het Gouden Dak, bedekt met 2657 ‘vergulde’ dakpannen, ook wel singeltjes genaamd, een beroemde toeristische trekpleister in het hart van het historische centrum. Boven op de toren draaien we met de klok mee en zien het groen koperen dak van de Hofkerk glimmen. De laatste wens van Keizer Maximiliaan was begraven worden in Innsbruck. Tot op de dag van vandaag is dat niet gelukt. Zijn kleinzoon Keizer Ferdinand bouwde wel deze indrukwekkende Hofkerk met middenin een reusachtige (maar dus lege) graftombe, omringd door 28 manhoge zwarte bronzen beelden van familieleden en vooraanstaande mannen en vrouwen uit zijn tijd. Achter de Hofkerk zien we het spoorbaantje bij de Nordkette omhoog slingeren. Het is de toegang tot het Karwendelgebergte; de donkere, koude bergkant van Innsbruck. De bergen aan de Noordkant hebben skipistes voor met name gevorderde skiërs (op een paar oefenweides voor beginners na). Het treintje heet de Hungerburgbahn en is in 2007 ontworpen door toparchitecte Zaha Hadid. Elk station is te herkennen aan een glanzende kunstige gletsjer die het smeltende ijs symboliseert. Bij ons bezoek gisteren wachtten ons alleen maar bewolking en dichte mist, maar bij helder weer heb je vanaf daar een nóg indrukwekkender uitzicht dan wij momenteel vanaf de Stadtoren hebben.

Axamer Lizum en Kühtai

Op de laatste twee dagen trekken we de ski’s weer aan. En daar waar we op de Patscherkofel uitzicht hadden op Innsbruck, maken we nu keuze uit de grotere, hoger gelegen skigebieden die in onze skipas zitten, zoals de Stubaier Gletsjer en Schlick 2000. We kiezen echter voor Axamer Lizum en Kühtai, het hoogst gelegen skidorp van Oostenrijk, Axams heeft mooie brede, Olympische afdalingen waar je het carven echt goed kunt toepassen. De pistes van Kühtai liggen aan twee zijden van het dal (altijd zon!) en je schiet zo het hele gebied door. De keuze voor een volgende wintersport, maar dan mét kinderen is snel gemaakt. “Doen we dan ook een leuk dagje Innsbruck erbij! Oh ja, en naar de Patscherkofel!” Ach er is zoveel keuze hier. 

Nicht so geheimtips

Innsbruck heeft ruim dertigduizend studenten en vele daarvan zijn buitenlandse studenten die een jaar (of twee) in de bergen willen vertoeven. Puck uit Nederland studeert International Business & Management, ging hierheen om te kunnen boarden en studeren tegelijk. Ze geeft ons in het voorbijgaan drie (niet zo geheime) tips om een middagkoffie of avondaperitief te doen.

CULTUURCAFÉ TREIBHAUS

Ruim en licht cultuur- en theatercafé, in de middag gevuld met digital nomads, studenten en gezinnen. Relaxte sfeer en een plek waar je zo een hele middag kunt rondhangen, spelletje spelen, concert beluisteren of iets anders. Een “überlebensmittel voor de ziel”, aldus het Treibhaus zelf.
www.treibhaus.at

BAR CAFÉ KATER NOSTER

Alsof we een bar in Berlijn binnenstappen. Een mix van meubels, oude sofa’s, beton en vetplanten op een taylor made stalen framekast. Het publiek bestaat uit ski bums, studenten en nette pakken. Er hangt een hele chille vibe.
www.katernoster.com

CAFÉ MOUSTACHE

Een klein doolhof met verschillende kamers waar je een mooie start van een borrelavond beleeft. Druk en toch een intieme sfeer.
www.cafe-moustache.at

INNSBRUCK IN CIJFERS

SKI PLUS CITY PASS
In Innsbruck wonen 133.000 mensen, waarvan 35.000 studenten. In 1964 en 1976 organiseerde Innsbruck de Olympische Winterspelen en in 2012 de eerste Winter Youth Olympics. Met de SKI plus CITY Pass Stubai Innsbruck heb je toegang tot maar liefst 13 skigebieden die allemaal op een uur rijden te vinden zijn. De pas is inclusief openbaar vervoer en geeft toegang tot tientallen attracties, zoals musea, gebouwen en de schaatshal. Je krijgt ook toegang tot 3 zwembaden en 25% korting op het nachtskiën bij één van de aangesloten skigebieden. De skigebieden die zijn aangesloten bij de pas zijn Axamer Lizum (10 liften, 24 pistes, 36,1 km piste + 3,9 km funpark), Kühtai (25 liften, 29 pistes, 42,9 km piste), Hochoetz (13 liften, 14 pistes, 37,5 km piste), Mutteralm (8 liften, 9 pistes, 16,5 km piste), Bergeralm (8 liften, 15 pistes, 27,2 km piste), Innsbrucker Nordkette (5 liften, 8 pistes, 10,2 km piste), Patscherkofelbahn (7 liften, 13 pistes, 18,6 km piste), Oberperfuss (5 liften, 6 pistes, 16,5 km piste), Glungezerbahn (6 liften, 10 pistes, 23 km piste), Stubaier Gletscher (26 liften, 33 pistes, 65 km piste) , Schlick 2000 (10 liften, 18 pistes, 22 km piste), Elferbahnen Neustift (4 liften, 4 pistes, 7 km piste) en Serlesbahnen Mieders (4 liften, 6 pistes, 5,7 km piste)
www.ski-plus-city.com

INNSBRUCK TOURISMUS
In het centrum van Innsbruck op de Burggraben 3 (zijstraat van Maria-Theresien-Straße) zit het kantoor van Innsbruck Tourismus. Bellen kan naar
+43 512 59850

Laat je op sociale media inspireren via de instagram account @innsbrucktourism en de hashtag #myinnsbruck
facebook.com/Innsbruck
www.Innsbruck.info

VERVOER

Brussel – Innsbruck: 850 km
Utrecht – Innsbruck: 900 km

Er vliegen verschillende maatschappijen op Innsbruck. Check het internet voor prijzen en vluchten. Transavia vliegt dagelijks vanaf Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven en (nieuw) twee keer per week vanaf Brussel naar IBK.

Innsbruck is ook goed te bereiken met de trein. Vanaf 13 december 2020 rijdt er dagelijks een directe nachttrein naar Innsbruck.

8 Droompistes

Ruben van der Laan (49) is al meer dan 25 jaar wintersportjournalist. In die jaren bezocht hij meer dan honderd...
Lees meer

Een perfecte winter in Zillertal

Een van de bekendste dalen van Oostenrijk is een paradijs voor de wintersportliefhebber. Het Zillertal heeft voor ieder wat wils:...
Lees meer

Als een kind zo blij

In Gastein ligt een zeer oude wellness-historie. Dat daar een paar prachtige skigebieden uit zijn voortgekomen is voor ons skiërs...
Lees meer

Op zoek naar de champagne lady

Kärnten of Karinthië wordt wel eens overgeslagen bij de zoektocht naar een mooie skivakantie in Oostenrijk. Want het is iets...
Lees meer

Help I need somebody !

Wat doe je als er aan de start van de winter in de Alpen nog niet zoveel sneeuw gevallen is?...
Lees meer