Op eenzame hoogte…. 10 spectaculaire skiliften

{“labels”:[],”rewrite”:{“with_front”:true}}

OP EENZAME HOOGTE…. 10 SPECTACULAIRE SKILIFTEN

De meeste skiliften zijn een verplicht nummer. Je neemt ze puur en alleen omdat je zo snel mogelijk boven wil komen. Deze liften bieden een extraatje: van een open dak tot ijzingwekkende statistieken, van een luxe interieur tot een wel zeer hete cabine…

CHIQUE

Zeg maar vaarwel tegen skiliften met harde plastic bankjes en nul sfeer. Want in Italië – waar anders? – komen ze nu met een skilift in stijl. Deze 10-persoons gondel mag zich met recht de ‘Ferrari onder de skiliften’ noemen. Want het interieur met verwarmde, lederen zetels, grote panoramaramen en sfeervolle LED-verlichting werd ontworpen door Pininfarina. Een ontwerpbureau dat óók voor Ferrari werkt. Je vindt deze Symphony 10 lift in Val Gardena op de Sasslungo. Heel veel tijd om ervan te genieten krijg je niet: het ritje duurt slechts 4,5 minuten

Hoogteverschil: 315 meter
Fabrikant: Leitner Ropeways

www.valgardena.it/en/

OVERTREFFEND

Deze lift is geen aanrader voor mensen met hoogtevrees. Want de nieuwe kabelbaan naar de hoogste top van Duitsland, de 2962 meter hoge Zugspitze, biedt nogal wat ijzingwekkende superlatieven. Zo heeft hij slechts één pilaar en overbrugt hij het grootste verschil in hoogte tussen 2 steunpunten van alle skiliften op aarde: maar liefst 1945 meter. De lengte tussen die twee punten? Die bedraagt maar liefst een dikke 3 kilometer van pilaar tot eindpunt… (Of andersom). De gondel zelf mag er ook zijn: bijna geheel van glas, zodat je optimaal van het uitzicht kunt, um, genieten.

Hoogteverschil: 1945 meter
Constructeur: Doppelmayr

www.zugspitzarena.com & www.zugspitze.de

ROTEREND

Je kent het wel: je stapt in de skilift maar zit precies aan de verkeerde kant, zodat je de komende rit enkel een rij boomtoppen ziet. Onmogelijk met de Titlis Rotair: dit is een 360 graden draaiende gondellift, zodat je telkens van een ander uitzicht geniet. En wat voor uitzicht. De Rotair begint op 2400 meter hoogte en eindigt op dik 3000 meter in skigebied Titlis-Engelberg, het domein van eeuwig besneeuwde, woeste bergtoppen.

Hoogteverschil: 597 meter
Constructeur: Garaventa

www.titlis.ch

PIJLSNEL

Slome skiliften zijn misschien wel de grootste ergernis onder wintersporters. Zeker met de bijbehorende lange rijen. Dat kan beter, dachten ze in het Oostenrijkse Sölden. Met dik 24 km/h zoeft de Gaislachkoglbahn II omhoog. Daarmee is de reistijd t.o.v. de vorige lift ongeveer gehalveerd. Ter vergelijking: veel oudere stoeltjesliften gaan slechts met 2,5 m/s (9 km/h) omhoog. Dit technische hoogstandje is niet onopgemerkt gebleven. In 2014 kreeg de Gaislachkoglbahn II een bijrol in de James Bond-film Spectre, evenals de bijbehorende hypermoderne architectuur.

Hoogteverschil: 864 meter
Constructeur: Doppelmayr

www.soelden.com

FRIS

Iedere wintersporter kent het gevoel: als sardines in een blik omhoog in de cabinelift. Of nog erger: omláág aan het eind van de dag. In Tignes hebben ze daar een oplossing voor: de cabinelift Grande Motte met open dak voert je tot maar liefst 3656 meter hoogte, naar de gelijknamige gletsjer. Dan sta je bij drukte nog steeds opeengepakt, maar dan wél in de frisse berglucht en met een beetje geluk onder een lekker zonnetje. Sta je aan de rand, dan heb je bovendien een verbluffend uitzicht op het gletsjerlandschap van de Grande Motte.

Hoogteverschil: 410 meter
Constructeur: Doppelmayr

www.tignes.net

DUBBELDEKS

Tot 2003 waren de skigebieden Les Arcs en La Plagne niet verbonden, hoewel beide oorden slechts één vallei van elkaar verwijderd liggen. Tot in 2003 de Vanoise Express in werking trad: een supersnelle, dubbeldeks skilift die La Plagne en Les Arcs samensmolt tot Paradiski: een kolossaal skidomein met 425 km piste. Door deze ene investering was dit ineens een van ’s werelds grootste aaneengesloten gebieden op aarde. Dat alles door de Aerial Tramway met ruimte voor 200 personen per cabine: het ritje duurt minder dan 3 minuten en voert over een 400 meter diepe afgrond.

Hoogteverschil: 64 meter

www.paradiski.com

SPEELS

Dit is letterlijk een achtbaan in de sneeuw, maar dan zonder loopings en kurkentrekkers. De Tschuggen Express in het Zwitserse Arosa werd namelijk gebouwd door Intamin, een bedrijf dat vooral bekendstaat van spectaculaire achtbanen en soortgelijke attracties. Deze ‘Express’ is slechts 528 meter lang maar overbrugt daarin wél een hoogteverschil van 150 hoogtemeter met meer dan 52% stijgingsgraad. Minpuntje: de lift is alleen toegankelijk voor gasten van het luxe Tschuggen Grand Hotel.

Hoogteverschil: 150 meter
Constructeur: Intamin

tschuggen.ch/en

KLASSIEK

Als er één lift is die je ooit gedaan moet hebben, dan is het wel die naar de Aguille du Midi (3842 meter). Twee cabineliften brengen je vanuit Chamonix in twee etappes tot een kilometer onder de top van de Mont Blanc. Daar kun je uitstappen en genieten van het magistrale, buitenaardse landschap. Of nog beter: ski terug door de Vallée Blanche. Een van ’s werelds langste ongeprepareerde pistes met een lengte (onder gunstige condities) van 17 kilometer. Doe dat wel met een gids, want de gletsjer zit vol met crevasses (spleten).

Hoogteverschil: 2807 meter
Constructeur: Doppelmayr

www.chamonix.com

VRIJ

Naast de Aguille du Midi is er nóg een superspannende lift op de Mont Blanc. Dat is de recent gebouwde Skyway Monte Bianco die vertrekt uit het Italiaanse Courmayeur (1300 meter) en via een middenstation (‘het Paviljoen’) eindigt bij station The Sky op een hoogte van 3466 meter. Het is een hypermoderne lift, met glas dat nooit beslaat en ‘floor to ceiling’-ramen, zodat je altijd mooi uitzicht hebt. Vanaf dat zogenaamde ‘hemelstation’ kun je alleen omlaag over twee lange freeride pistes. Geprepareerde pistes vind je hier niet. Het resultaat is dat deze lift toegang biedt tot een van ‘s werelds grootste freeride gebieden, met dik 2 km hoogteverschil.

Hoogteverschil: 2166 meter
Constructeur: Doppelmayr

www.montebianco.com

SNIKHEET

Natuurlijk is er één lift die alle andere liften ver overtreft. En dat is de Finse ‘saunagondola’ in het skigebied Ylläs. Degene die dit heeft verzonnen, moet wel een groot genie zijn. Want wat is er mooier dan zweven in een 80 graden warme cabine over een diepgevroren poollandschap? En dat inclusief uitzicht via een bescheiden raam. Deze ultieme liftervaring begint bij het topstation, waar je andere sauna’s en een jacuzzi vindt. Dan stap je over op de Saunagondola: voor een ritje van zo’n 20 minuten, met plaats voor 4 personen én volledige privacy…

Hoogteverschil: 429 meter
Constructeur: Doppelmayr

www.yllas.fi

Historische luxehotels

Als de muren van deze weelderige luxehotels konden spreken, dan zouden ze onvermoeibaar vertellen over hun glorieuze verleden. In de...
Lees meer

De mentelity games

Van 17 tot 23 maart 2024 worden in het Zwitserse Saas-Grund voor de vierde keer de Mentelity Games gehouden. Een...
Lees meer

Wie het schoentje past …

Deze schoen past. Deze schoen past perfect. Deze schoen past jou perfect. Deze schoen past enkel jou perfect. Deze schoen...
Lees meer

De lat hoog gelegd!

Elk jaar verschijnen er nieuwe ski’s op de markt. En ook al worden er in principe geen ‘slechte’ ski’s gemaakt,...
Lees meer

Met de wagen op wintersport

Door de sneeuw rijden is iets waar we in de Lage Landen niet echt aan gewend zijn. Bij de minste...
Lees meer