Skimateriaal kopen of huren het dilemma uitgeklaard!

{“labels”:[],”rewrite”:{“with_front”:true}}

SKIMATERIAAL KOPEN OF HUREN HET DILEMMA UITGEKLAARD!

Je skiuitrusting is net zo belangrijk voor een geslaagde wintersportvakantie als je bestemming, accommodatie en je goed humeur. Sterker nog, je skiuitrusting heeft een rechtstreekse invloed op je humeur. Want laten we eerlijk zijn, wie een hele dag met pijnlijke voeten op de piste staat, zal er niet vrolijker op worden. Maar wat is nu het beste? Je skiuitrusting kopen of huren? Wel, dat hangt een beetje van de situatie af. We helpen je graag om het dilemma uit te klaren.

Ben je een beginner?

Ben je een beginner en sta je straks voor de eerste keer op de piste? Dan is het logisch dat je nog niet direct je eigen materiaal aanschaft. Waarom? Eerst en vooral ben je nog niet zeker dat de skisport iets voor jou is. (Hoewel de kans heel groot is dat je er net zoveel van zult houden als wij.) Ten tweede zal je sowieso skilessen nodig hebben. Veel lespakketten komen met de optie om het nodige materiaal te huren aan relatief goedkope tarieven. Maar zelfs wanneer je al enkele keren bent gaan skiën, is huren nog steeds the way to go. Huren is namelijk de ideale manier om er achter te komen welk ski’s en schoenen jou liggen. Je moet dus echt een paar keer gehuurd hebben om te weten voor welk merk of welk model van latten en skischoenen je wilt gaan.

Ben je ervaren?

Heb je reeds veel ervaring met skiën, dan lijkt het op het eerste gezicht financieel het verstandigste om je eigen materiaal aan te schaffen. Skilatten en skischoenen kosten natuurlijk heel wat geld. De totaalsom van je materiaal loopt al snel op tot zo’n € 1000 à € 1500. Door dit hoge bedrag besluiten veel ervaren skiërs om telkens opnieuw hun materiaal te huren. Maar toch de kans is groot dat je hierdoor op de lange termijn duurder uitkomt. We maken even de som. Wanneer je ski’s en skischoenen huurt, ben je gemiddeld zo’n € 150 à € 200 kwijt voor een weekje wintersport. Dat betekent dat wanneer je vijf weken gaat skiën, je je eigen materiaal al zou hebben terugverdiend. Een ervaren skiër die regelmatig op wintersport gaat, komt al heel snel aan die vijf weken. Ben jij iemand die steevast huurt? Dan doe je er goed aan om de optelsom eens voor jezelf te maken.
Hou er tijdens het tellen ook rekening mee dat je eigen materiaal soms extra kosten met zich meebrengt. Ga je op wintersport met het vliegtuig? Dan kunnen de extra bagagekosten sterk verschillen tussen de luchtvaartmaatschappijen. De vergoeding kan per extra stuk bagage gemakkelijk zo’n € 100 of meer bedragen. Zitten je ski’s en skischoenen in aparte tassen, dan loopt de prijs sterk op.

Huren vs kopen

Waarom huren?
Door je eigen materiaal te kopen ben je altijd gebonden aan hetzelfde paar ski’s. Ben je iemand die van flexibiliteit houdt, en onder verschillende omstandigheden skiet? Je kan bijvoorbeeld poederski’s uitproberen op een dag dat er verse sneeuw ligt. Huren geeft je ook de mogelijkheid om nu en dan nieuwe technologieën uit te testen. En da’s noodzakelijk wanneer je alweer aan het rondkijken bent voor je tweede of derde paar eigen ski’s.

Ga je buiten Europa op wintersport of is de afstand gewoonweg te lang is om met de wagen af te leggen? Kies ook dan voor het gemak van huren. Dan hoef je in elk geval niet met die extra bagage door de luchthaven te slepen en is je vakantie alweer net dat tikkeltje zorgelozer.

Wanneer je materiaal huurt, ben je gemiddeld zo’n € 150 kwijt voor een weekje wintersport. Dat betekent dat wanneer je vijf weken gaat skiën, je je eigen materiaal al hebt terugverdiend.

En wat kinderen betreft, die groeien razendsnel uit hun schoenen en latten. Geef ze daarom het comfort en de afwisseling van huren. Zo kunnen ze misschien ook eens voor een weekje snowboarden kiezen. Als je meerdere kinderen hebt, kan je eventueel wel overwegen om een uitrusting voor ze kopen, omdat die achteraf kan worden overgedragen aan jongere broers en zussen.

Kortom huren biedt flexibiliteit en het helpt je bij het maken van een aankoopbeslissing. Het blijft dus een goede optie, zelfs wanneer je al je eigen materiaal bezit.

Waarom kopen?
Wie zijn eigen ski’s meeneemt op wintersport, hoeft niet in de rij te wachten aan het skikot om vervolgens drie tot vier paar schoenen en ski’s te testen en pas buiten te wandelen wanneer de liften alweer bijna sluiten. Met je eigen materiaal kan je direct bij aankomst de piste op en is die eerste skidag niet verloren.

Daarenboven is het altijd prettig om met vertrouwde en comfortabele ski’s de piste op te gaan. Ski’s en skischoenen worden in bijna iedere skiwinkel aangepast op maat van jouw voeten. Soms gebruikt men zelfs 3D-scans om de drukpunten juist te situeren. Het resultaat is dat je met je eigen skischoenen altijd op wolkjes skiet.

Verder worden je eigen ski’s veel minder vaak gebruikt dan de ski’s die je huurt. Gehuurde ski’s gaan heel het skiseizoen lang elke dag de piste af. Ze maken dus heel wat mee, en zijn soms al wat versleten tegen de tijd dat jij ze huurt.

Je eigen ski’s worden in de winkel perfect afgesteld voor jouw lengte en gewicht. Bij een skiverhuurdienst kan het wel eens voorkomen dat de bindingen niet goed worden afgesteld waardoor je tijdens je afdaling uit je ski kunt klikken. Wanneer dat gebeurt, is dat niet alleen gevaarlijk, het brengt nog maar eens een retourtje naar het skikot met zich mee. Waardoor je weer enkele uren van je gekoesterde tijd op de pistes verliest.
En dan de grootste nachtmerrie, dit wensen we niemand toe, zijn stinkende skischoenen. Stinkende skischoenen maken je skivakantie er echt niet beter op. Maar het is wel een veel voorkomend probleem omdat niet iedere huurder zijn schoenen elke avond netjes laat drogen.

Enkele tips

Wanneer je huurt …
Het maakt niet uit hoe druk het is op de verhuurdienst, probeer altijd beide laarzen uit voor je ze neemt. Doe daarnaast op voorhand onderzoek online. Je weet nooit of je korting kunt scoren op de huurprijs. Het kan zijn dat je een betere prijs krijgt door lessen en de verhuur te combineren, maar soms zijn er ook kortingen op het materiaalverhuur voor personen die heel vroeg boeken.

Vraag of jij je skimateriaal al een dag op voorhand mag ophalen, bijvoorbeeld na 16u00. Da’s alweer een stop minder die je ’s morgens moet maken. Zit de huur van je ski’s in het lessenpakket? Ga dan ook na of de skischool überhaupt niet de ski’s ’s nachts voor je wilt bewaren. Dan hoef je er helemaal niet meer mee te slepen. En onze gouden tip, zorg ervoor dat je skischoenen de kans krijgen om te drogen. Een dag beginnen met natte skischoenen, jakkes, dat doe je beter niet.

Wanneer je koopt …
Denk er bij de aankoop van je skischoenen aan dat de pasvorm van de schoen een van de belangrijkste aspecten van comfortabel skiën is. Twijfel je over iets? Vraag dan advies aan de verkopers, zij zijn ten slotte de experten. We raden je ook af om je laarzen aan familie, vrienden of anderen uit te lenen. Je skischoenen zijn op maat van jouw voeten gemaakt en je wilt niet dat ze uitrekken of vervormen. Stop je tijdens de skidag ergens voor lunch? Doe dan je ski’s altijd op slot. Het zou jammer zijn dat jouw dure materiaal wordt gestolen.

Verder spreekt het vanzelf dat je steeds goed zorg moet dragen voor je materiaal. Droog je ski’s elke avond af, bewaar ze in een tas en laat ze regelmatig waxen en de randen slijpen. Wanneer je goed voor je materiaal zorgt, heb je er jarenlang plezier van. 

Wat heb je nog nodig naast je ski’s en skischoenen?

Wanneer je skimateriaal koopt of huurt zijn er enkele dingen die je zeker niet mag vergeten. Wat heb je nodig voor je de piste op gaat?

 • Thermisch ondergoed als base layer.
  Hallo warme billen!
 • Een skibril.
 • Een bandana of neksjaal om je gezicht en hals
  te beschermen op die extra koude dagen.
 • Een helm of op z’n minst een muts of
  oorbeschermers.
 • Een mid layer die je over je thermisch
  ondergoed draagt.
 • Een waterdichte shell layer zoals
  een jas met ventilatie openingen.
 • Een waterdichte broek.
 • Skisokken van goede kwaliteit.
 • Waterdichte handschoenen, eventueel met
  ingebouwde bescherming of verwarming.

Historische luxehotels

Als de muren van deze weelderige luxehotels konden spreken, dan zouden ze onvermoeibaar vertellen over hun glorieuze verleden. In de...
Lees meer

De mentelity games

Van 17 tot 23 maart 2024 worden in het Zwitserse Saas-Grund voor de vierde keer de Mentelity Games gehouden. Een...
Lees meer

Wie het schoentje past …

Deze schoen past. Deze schoen past perfect. Deze schoen past jou perfect. Deze schoen past enkel jou perfect. Deze schoen...
Lees meer

De lat hoog gelegd!

Elk jaar verschijnen er nieuwe ski’s op de markt. En ook al worden er in principe geen ‘slechte’ ski’s gemaakt,...
Lees meer

Met de wagen op wintersport

Door de sneeuw rijden is iets waar we in de Lage Landen niet echt aan gewend zijn. Bij de minste...
Lees meer