Tignes een winterse duik in het diepe

{“labels”:[],”rewrite”:{“with_front”:true}}

TIGNES EEN WINTERSE DUIK IN HET DIEPE

Mijn neef Joppe werd achttien, haalde zijn rijbewijs, mag nu een kroeg in en dus werd het tijd om hem eens mee te nemen op een echte wintersport. Met z’n tweeën, met de auto naar de Franse Alpen. Hij weet het niet, maar we gaan met een gids offpisteskiën, duiken onder het ijs en natuurlijk stappen in het Franse nachtleven. En, in tegenstelling tot zijn studentenreizen, gaan we vroeg op pad en maken we lange skidagen. Een route vol verrassingen in Tignes!

Het water is acht graden, Joppe kijkt me nog even een beetje angstig aan voordat hij onder het ijs zakt. Tignes heeft de hoogstgelegen duikschool in Europa. Op 2100 meter kun je met een heel dik pak aan, goggle en zuurstoffles een korte duik maken van wak naar wak. Tijdens de activiteit van ongeveer een uur leer je om onder water te ademen en het materiaal te gebruiken. Dat is natuurlijk erg kort om te ‘leren’ duiken, maar toch is het een indrukwekkende les. Er is de hele tijd een duikinstructeur bij je onder water, terwijl je je vasthoudt aan een touw dat naar het andere wak loopt. “Eenmaal in het water ontstaat er een innerlijke strijd, een deel van je lichaam wil wel, een ander deel wil absoluut niet. Je gezicht is het enige onbedekte lichaamsdeel en de vrieskou op je gezicht is geen pretje”. De eerste keer lukt het Joppe nog niet maar de tweede poging is raak. Hij zakt onder het ijs en komt even later op een andere plek weer boven. Met zijn vingers maakt hij het OK-teken. “Gefeliciteerd met je verjaardag”, roep ik.

Freeriden

IJsduiken met een gids was niet de eerste ‘winterse ontmaagding’ voor Joppe. Hij vertelde me wel eens stoere verhalen over offpiste afdalingen op zijn snowboard met vriendjes. En als ik dan vroeg naar de lawine stufe van dat moment, de steilheid van de afdaling of welke pieper hij had, keek hij me glazig aan. Tijd om hem eens wat safety-lessen te geven. Op dag twee hebben we een gids gehuurd die ons gaat meenemen in het offpiste terrein. Maar voordat we hier aan beginnen gaan we oefenen met pieper, sonde en schep. Het voelt voor Joppe een beetje als terug in de schoolbanken, maar alles is ook nieuw en dus spannend. We lopen de materialen langs en samen doen we een fictieve redding. Dan komt het echte werk. Ik begraaf mijn pieper op een plek buiten het zicht van Joppe en hij mag ‘me’ redden. “Je hebt maar een paar minuten. Geen paniek, maar houd je tempo erin.” Hij weet m’n rugtas binnen 5 minuten te vinden en, belangrijker, gebruikt redelijk goed de juiste technieken. “En nu een keer op lawinecursus gaan en niet meer met je maten zomaar de offpiste in duiken”, probeer ik z’n toekomstige keuzes iets te beïnvloeden.

Tufs en Mickey’s Ears

Gids David Allamanno van de ESF staat de volgende dag klaar bij het hotel. Het weer is wat teleurstellend, heel erg bewolkt, ook is er niet heel veel sneeuw gevallen de afgelopen dagen. “Maar we gaan wel wat moois vinden, hoor! Hebben jullie al eerder offpiste geskied of geboard?” Omdat we gisteren hebben geoefend met pieperzoeken, blijft er meer tijd over voor offpisteskiën. David neemt ons mee naar ‘Couloir des Tufs’ een beroemd couloir boven Tignes 2100. Ik zie aan Joppe dat hij best zenuwachtig is, bang om te vallen en “dat jullie dan op me moeten wachten.” Spannend vindt hij het vooral, omdat het er supercool uitziet. “Rotsen aan beide zijden en daar in de verte Tignes.” We doen deze run twee keer en dan vraagt David of we een mooie afsluiter willen. “Komen we wel ergens anders uit en we moeten een stukje hiken.” We knikken enthousiast en even later lopen we over een graat naar ‘Micky’s Ears’. De afdaling is minder spannend dan het couloir, maar fantastisch vanwege het uitzicht over het meer Lac du Chevril. “Je kunt zelfs helemaal naar het meer skiën, maar dan moet een helikopter ons ophalen.” Skiën richting water is altijd bijzonder en we zijn super stoked als we in het dorp terugkomen.

Bij de après-ski die middag bij Coco Rico in Val Claret (waar de Fransen goed hebben afgekeken bij hun Oostenrijkse vrienden) is de sfeer super. Dansende mensen op tafels, lekkere muziek, goede vibe. Iets dat we komende winter waarschijnlijk helaas moeten missen. “We eten vanavond raclette, Jop”, beloof ik. Dat doen we bij mij in de familie altijd als er iets te vieren is. We gaan naar restaurant La Place, onderdeel van ons hotel, op een paar minuten lopen, midden in het centrum van Tignes. “Op je eerste duik en eerste echte run in een couloir!” We genieten van de Franse gesmolten kaas en lopen dan zonder echte verwachting het dorp in. Het is laagseizoen en dan is er vaak weinig te feesten. Het tegendeel is waar. Want ook al is het niet druk, we hebben een geweldige avond. Eerst drinken we een biertje in een obscure pub waar alle skileraren naartoe gaan ’s avonds. David tipte deze plek onder strikte belofte dat ik de naam niet publiceer. En daarna zien we door de etalage een dj spelen in The Marmot Arms. “DJ Lindo is de beste dj in town. Draait heerlijke funk & soul en alles op vinyl”, vertelt een gast ons. Een beter einde van deze roadtrip naar de Alpen konden we ons niet wensen. 

IJSDUIKEN

De hele winter door kun je ijsduiken in Tignes Le Lac. Neem contact op met de organisatie om te checken wanneer er gedoken kan worden. Vanaf 95 euro per persoon.
www.tignes.evolution2.com

WINTERSE ACTIVITEITEN

In Tignes kun je de hele winter een scala aan winterse activiteiten doen zoals ijsklimmen,
hondensleerijden, snowmobiling, snowtubing en paragliding. Check www.tignes.net/activities/winter voor alle mogelijkheden.

TIGNES APP

In de app store kun je de TIGNES APP downloaden. Hierin staan onder andere de weersverwachtingen, agenda, bustijden en het piste-plan.
Afhankelijk van de corona-ontwikkelingen kunnen events en activiteiten gecanceld worden of aangepast.

TIGNES IN CIJFERS

  • Val d’Isère en Tignes hebben samen 300 km piste verdeeld over 21 groene, 69 blauwe, 44 rode en 25 zwarte pistes. 75 skiliften zorgen voor een snelle weg naar boven en het skigebied strekt zich uit over 10.000 hectare land. 75 sneeuwkanonnen zorgen voor genoeg sneeuw wanneer de weergoden niet meewerken. Verder zijn er twee snowparks: onder de Col du Palet in Val Claret en in La Daille naast het Stade de Slalom.
  • Voor beginners is er een speciale zone ingericht, compleet met liften. 1,2,3, SKI START zit op 4 plekken en is gratis!
  • Tignes is purpose build voor wintersport, heeft meerdere dorpen met weinig originele namen als Tignes 2100 (Tignes le Lac), Tignes 1800 (Les Boisses) en Tignes 1550 (Les Brévières). Daarnaast ligt feestdorp Val Claret op de hoogte van Tignes Le Lac. Het originele boerendorp ligt nu onder het meer en de geschiedenis is daarom letterlijk ‘verwaterd’.

   Tignes was het eerste resort met een Gree Globe award en het eerste resort met een elektrische pistenbully.

Vervoer

Brussel – Tignes = 950 km
Utrecht – Tignes = 1125 km

Vliegen doe je op Grenoble, Chambéry of Genève.

Met de Thalys kun je naar Bourg Saint Maurice. Vanaf Amsterdam is dat 10,5 uur en vanaf Brussel iets minder dan 8 uur. Vanaf Bourg Saint Maurice is het nog 30 kilometer met een taxi.

Alles wat je moet weten!

Veel mensen vinden het spannend: de eerste keer op wintersport met je elektrische auto. Gelukkig is het aantal laadstations de...
Lees meer

Veel meer dan alleen zon !

Ontelbaar veel pistes, freeride-mogelijkheden alom en heerlijk eten in Portes de Soleil
Lees meer

De top 10 meest ijzingwekkende afdalingen!

Gitzwart van kleuraanduiding en fenomenaal van uitzicht. Ga tijdens je volgende wintersportvakantie dan voor de adrenalinekick van je leven op...
Lees meer

Op de falalala-latten met kerst

Sfeervolle verlichting, verweerde houten chalets en schilderachtige hellingen … Nergens heerst het kerstgevoel meer dan in de bergen. Ben je...
Lees meer

Toerskiën: elf antwoorden

Toerskiën is de meest pure vorm van wintersport. Ver weg van de skiliften en de drukte. Alleen jij, je medeskiërs...
Lees meer