Home » Magazine Artikels » Frankrijk Artikels » Alpen, Centraal Massief, Jura, Pyreneeën, Vogezen …. print deze pagina

Alpen, Centraal Massief, Jura, Pyreneeën, Vogezen ….

©france-montagnes

De franse bergen staan er klaar voor!

Wintersporten in Frankrijk betekent een veelzijdigheid aan skigebieden en bergdorpen. Immense skigebieden met wereldwijde faam liggen zij aan zij met pittoreske dorpjes die verscholen liggen in een dal. In Frankrijk kun je tot 600 pistekilometers afleggen zonder ook maar één keer je ski’s te hoeven uitklikken en de meeste accommodaties liggen direct aan of op de piste. Maar er zijn ook kleinere gebieden perfect op maat van de beginnende wintersporter.

©france-montagnes

Veel Franse bergdorpen hebben speciale voorzieningen voor gezinnen met kinderen. Tientallen plaatsen hebben Nederlandstalige skileraren, en het “Famille Plus-label” garandeert een ontvangst op maat voor gezinnen. In Tignes start het wintersportseizoen reeds begin oktober, maar voor de meeste gebieden is dat begin december. Maar geen haast want weet dat ook de lente een uitstekend seizoen is om te wintersporten. De sneeuw is nog prima, de natuur wordt wakker en door de langere dagen kun je langer skiën én is er extra tijd om te genieten van bvb vele festivals of andere evenementen die worden georganiseerd. Welk Frans skigebied je ook kiest en wanneer je ook gaat: de Franse wintersportplaatsen stellen alles in het werk om hun gasten een droomvakantie te bezorgen.

Mag het wat meer zijn?

Een onmiskenbare trend die zich steeds verder zet, is de beleving en ervaring rondom het skiën. Ging men vroeger puur voor het skiën of snowboarden op wintersport, dan gaat men tegenwoordig meer voor de onvergetelijke herinneringen. De Fransen hebben er zelfs een speciale term voor: “ski expérientiel”, oftewel ‘ervaringsskiën’. In de Franse skigebieden vind je dan ook steeds meer bijzondere activiteiten die je op of naast de piste kunt ondernemen.

Ga skiën tot half 8 ’s avonds of neem eens de helikopter tot bij de buren

©france-montagnes

Avontuurlijke wintersporters vinden hun heil in snow- kiten (aanrader: op de col du Petit Saint-Bernard in La Rosière) of speedriden, waarbij skiën met kitesurfen of paragliden gecombineerd wordt. Fans van paragliden zijn in Val Thorens aan het goede adres, waar je vanaf dit seizoen een vlucht kunt maken met een paramotor, een paraglider met een motor om zo lang mogelijk in de lucht te kunnen blijven. Skiërs in Alpe d’Huez of Les 2 Alpes die wel eens een dagje bij de buren wil- len skiën, nemen de helikopter, die hen ’s ochtends afzet in het buurskigebied en hen aan het eind van de middag weer ophaalt. Wie van een wedstrijdje houdt moet naar Avoriaz waar je je vrienden of familie kunt uitdagen tijdens een winter-paintball wedstrijd in het snowpark. Een andere bijzondere ervaring is nachtskiën: laat je leiden door de volle maan tijdens een “full moon party”, of verleng je skiplezier in Les Arcs, waar je dagelijks tot half 8 ‘s avonds kunt skiën.

©france-montagnes

Après-ski in Frankrijk betekent letterlijk “na-het-skiën”. Hoewel de meeste wintersporters bij après-skiën denken aan een drankje in een bar, wordt de term in Frankrijk veel breder gezien. Après-ski wordt hier echt letterlijk genomen, dus alles wat je na het skiën doet, valt eronder. Ideaal voor kinderen (en romantici!) is een tocht in een huskyslee, terwijl snowtuben (een soort bandenglijbaan op sneeuw), fatbiken of sleeën de grootste pret voor gezinnen en vriendengroepen garandeert. Sleeën hoeft tegenwoordig niet meer per se over sneeuw: in Saint François Longchamp kun je bijvoorbeeld van de nieuwe 4-seizoenenslee- baan op rails naar beneden glijden. Adrenalinezoekers kunnen in de voetsporen van Max Verstappen tredenmet elektrische auto’s op de circuits van ijs – in Le Grand-Bornand bestaat zelfs een kinderversie met quads. En voor een bijzondere nachtelijke ervaring moet je naar Auron of Isola 2000: daar maak je ’s nachts een rit in een pistebully!

Wil je een warme, een koude, of een panoramische Iglo?

©france-montagnes

De wintersportvakantie wordt helemaal bijzonder door een nacht te slapen op een ongewone locatie. In Avoriaz kun je bijvoorbeeld slapen in een heuse iglo, maar voor wie dat te koud vindt, zijn er de luxueuze “Hot Igloo’s” in La Plagne of is er de panoramische iglo in het nieuwe Pashmina Hotel in Val Thorens. Waan je in het verre noorden in de Finse kota’s (ronde, houten hutjes die verwarmd worden door een hout- kachel), of in Mongolië door een nacht in een yurt te slapen.

Helemaal los van de aarde kom je tijdens een nacht in de ster- renwacht van de Pic du Midi in de Pyreneeën: sta vroeg op om de zonsopgang te zien en ski off-piste terug naar het dal.

Een sint-bernardhond helpt de kleinsten de piste af

Franse wintersportplaatsen hebben een ontvangst op maat voor gezinnen met kinderen hoog in het vaandel staan. Op tientallen plaatsen staan Nederlandstalige skileraren klaar en niet minder dan 44 bergdorpen hebben het “Famille Plus- label”. Dit is het enige door de Franse overheid erkende label voor bestemmingen die net dat stapje verder zetten op het gebied van voorzieningen voor kinderen. Dorpen moeten aan meer dan 100 criteria voldoen op 6 gebieden, zoals informatievoorziening, animatie en accommodatie.

©france-montagnes

Dat wintersportplaatsen steeds verder gaan om het gezinnen naar hun zin te maken, blijkt wel uit de aanleg van ludieke zones in de skigebieden. In Les Gets heb je naast de pistekleuren groen, blauw, rood en zwart ook een paarse Milka-piste, en in La Rosière is een groene piste omgetoverd tot een speeltuin voor kinderen, waar een sint-bernardshond ze door de piste leidt. Ook zijn de “slow zones” in opkomst, vlakke pistes waar alleen rustig geskied mag worden, ook door gevorderden. Prettig voor de kinderen, maar evengoed voor de minder ervaren ouder. De sportieve jeugd kan terecht in het nieuwe funpark in Les 2 Alpes. Het Les 2 Alpes Freestyle Land bleek een te hoge drempel voor beginners, waardoor het dorp een nieuw funpark vlak bij het sneeuwplein heeft aangelegd voor hen die hun eer- ste stappen willen zetten in het freestylen. Ook het sportieve Tignes wil het wintersportaanbod voor kinderen verbreden en heeft daarom een speciaal minifunpark aangelegd voor de al- lerkleinsten (vanaf 2,5 jaar). Ook buiten de piste worden allerlei activiteiten voor kinderen georganiseerd. In Les Gets kun je met het hele gezin een sneeuwschoenwandeling maken. Je spot er gemzen, moeflons en met een beetje geluk nog vele andere bergdieren. In Le Grand-Bornand leren kinderen hoe ze zelf een iglo moeten bouwen, waarna ze beloond worden met een “chocolat chaud” in een leuke en gezellige tipi.

Off-piste skiën in drie stappen

©france-montagnes

Ook freeriden (off piste skiën of snowboarden) wordt steeds populairder onder bekwame wintersporters. Bergdorpen or- ganiseren daarom meer en meer uitstappen met gids om de eerste stappen in de poeder op een zo veilig mogelijke manier te laten verlopen. In La Clusaz kun je zelfs complete packages huren met speciale ski’s, kleding en veiligheidsuitrusting, terwijl je in Morzine “steile hellingen”-tochten hebt waarbij je hellingen van minstens 40 % naar beneden skiet. Sainte Foy Tarentaise organiseert speciale cursussen voor kinderen van 11-15 jaar oud, waarbij ze in drie stappen leren off-piste skiën: ze zetten hun eerste sporen in een toegankelijk terrein, dan leren ze hoe een lawinepieper werkt en tot slot ontmoeten ze een pisteur om de gevaren van off-piste te kunnen inschatten. Helemaal bijzonder is een toerskitocht bij nacht. Vaak zijn dit introductielessen in de discipline, en is off piste ervaring niet nodig. De ontwikkeling van het freeriden is ook terug te zien in de aanleg van “Natur”-pistes: pistes die niet geprepareerd worden en waar dus verse poeder ligt, maar die wel veilig gemaakt zijn. In La Plagne bijvoorbeeld vind je maar liefst 16 van dit soort natuurpistes. Daarnaast hebben verschillende skigebieden een zogenaamd “DVA-park”, een zone in het skigebied waar je je lawinepieper (DVA in het Frans) kunt testen. In Les 2 Alpes is zelfs een “Freeride Attitude”-programma: een gratis introductiecursus over off- piste skiën die wekelijks wordt gegeven.

Facebooken, Twitteren en Instagrammen op de piste

70% van de wintersporters communiceert op sociale media over zijn vakantie en meer dan de helft facebookt of whatsappt vanuit de sneeuw. De Franse wintersportplaatsen spelen hier- op in door hun skigebieden aan te passen. Zo vind je in Alpe d’Huez dit jaar bijvoorbeeld speciale plekken waar je de beste foto’s van vergezichten kunt maken en in Avoriaz heeft men de “Avoriaz Selfie Tour” ontwikkeld, de 10 beste selfiespots in het gebied werden op kaart gezet. De spots zijn eenvoudig te herkennen aan de speciaal hiervoor geplaatste borden.

In Val Cenis vind je op het hoogste punt van het skigebied, op 2800 meter, een prachtig uitzicht over het meer van Mont Cenis. Daar is een foto-spot geïnstalleerd, waar je een foto van jezelf kunt laten maken die je daarna op sociale media kunt terug- vinden en delen. En in steeds meer wintersportplaatsen vind je gratis wifi in het skigebied, zodat je ter plekke je mooie shots kunt delen. Ook worden steeds meer snowparks uitgerust met camera’s, zodat je je ride kunt laten fotograferen of filmen en het resultaat later terug kunt vinden op speciale sites. Het is niet voor niets dat Val Thorens recentelijk de award voor “meest innovatieve wintersportplaats” won: er zijn ludieke zones op de pistes, je kunt je afdaling in het skicross stadion opnemen op video die na afloop wordt uitgezonden op een groot scherm, en er zijn virtual reality verrekijkers om alles te leren over de omliggende bergtoppen.

Ook in Valmorel zie je 360° foto’s en video’s dankzij een virtual reality bril, die je vanaf komend seizoen bij het Office du Tourisme kunt kopen. Op de video’s sta je op een snowboard, wandel je door de nachtelijke dorps- straat of maak je een paraglidesprong. France Montagnes zelf, de overkoepelende organisatie ter promotie van de Franse wintersportplaatsen, ontwikkelt deze winter een Instagram- muur met foto’s van wintersporters die op dat moment in de dorpen zijn. Zo ben je altijd up to date van de huidige condities in verschillende plaatsen. De url wordt via een persbericht bekend gemaakt.

Het beste van twee werelden: “skiing into spring

©france-montagnes

Steeds meer wintersporters zien de voordelen van skiën in de lente. De dagen zijn langer, warmer en zonniger, terwijl er nog voldoende sneeuw ligt. Dankzij die langere dagen is de lente het ultieme seizoen om wintersporten te combineren met een andere activiteit: ’s ochtends de piste af, ’s middags zwemmen in het zwembad, relaxen op het terras of genieten van een van de vele live concerten en festivals. En misschien nog wel het beste: de gunstige tarieven en de rust op de pistes. Het lenteseizoen wordt afgetrapt in Portes du Soleil met concerten op de piste tijdens Rock the Pistes en via kinderevenementen zoals de Junior Foliz. In Les 2 Alpes eindigt het met de wel- bekende Dutch Week in Val Thorens. Daarnaast bieden veel skigebieden voor kinderen gratis skipassen, accommodatie of lessen aan of geven bij aankoop van een skipas gratis toegang tot het zwembad, de schaatsbaan of de sleebaan.

Het aantal nieuwe sterrenrestaurants in de bergen blijft groeien en dit niet alleen in de mondaine skioorden.

©france-montagnes

Twee restaurants staan bovenaan de top met drie sterren in de Michelin Gids en tal van andere onderscheidingen. Het eerste ligt in Saint Martin de Belleville en heet “La Bouitte”. Chef koks René en Maxime Meilleur staan voor een authentieke, maar verfijnde Savoie keuken met aan de basis kraakverse streekproducten. Het tweede restaurant van dit kaliber, “Flocon de Sel”, ligt in Mégève. Hier staat Emmanuel Renaut aan het fornuis. Gerechten die bol staan van kwaliteit, precisie en verbeelding worden hier geserveerd in een warm en aangenaam kader. Probeer zeker eens de zeeëgel met een emulsie van witloof , een topgerecht op de winterkaart. Maar ook zonder deze sterren kan je juweeltjes ontdekken. In elk skioord, groot of klein, vind je restaurants die de culinaire traditie van de regio alle eer aan doen.

Meer info op nl.france-montagnes.com

Gepost door highlifeplus op Monday, 7 December 2015

Nieuwsbrief ontvangen ?