Home » Magazine Artikels » Frankrijk Artikels » Val Thorens: van studenten naar sterren print deze pagina

Val Thorens: van studenten naar sterren

Ski - Val Thorens

Het hoogtestation Val Thorens stond altijd bekend als een budgetbestemming, geliefd onder studenten en jongeren. Maar de laatste jaren kreeg het dorp een make-over: het ene na het andere vijfsterrenhotel opende haar deuren, en ook ’s werelds jongste sterrenchef streek neer in Les Trois Vallées.

In haar iets te strakke skipak van Chanel stapt de Russische dame de lobby binnen van vijfsterrenhotel Le Pashmina. Achter haar trippelen drie kinderen – die jongste nog geen 8 – die blasé turen naar hun smartphones. Ze strijken neer op zachte kussens in de lobby, naast een design-haardvuur en een kast vol koffietafelboeken over Himalaya-expedities en offpiste skiën. Dit soort scènes zou je misschien verwachten in Gstaad, Zermatt of Courchevel. Maar toch niet in Val Thorens, het domein van feestende studenten en krappe appartementen. Een budgetskioord, toch?

Toch niet, hoor ik de volgende morgen… “De laatste jaren heeft Val Thorens een grote ontwikkeling doorgemaakt.” Aan het woord is Michel van de Vyver. Skidocent uit Vlaanderen en sinds jaar en dag elke winter present in Val Thorens. “Vijf jaar geleden hadden we nog niet één vijfsterrenhotel. Nu hebben we er vier. Ja, Val Thorens is bezig met een omwenteling. Dat merk je ook aan de gasten. We zien steeds meer rijke Russen, Israëliërs en zelfs Brazilianen in Val Thorens.” Michel vervolgt: “Een andere trend is de verschuiving vanuit lagere skiresorts als Courchevel en Megève. Die dorpen kregen in de warmere winters van de laatste jaren toch wat minder sneeuw. Daarom kiezen meer vaste gasten van die dorpen vaker voor Val Thorens.”

Savoyaardse sferen

Open haard - Val Thorens

Michel geeft een typering van het nieuwe type gast: “De gegoede burger met wat middelen,” zegt hij. Toch is de kern hetzelfde gebleven, voegt hij toe: “Dit blijft een sportief gebied, hier komen mensen die kilometers willen maken.” Vandaag vlot het niet zo met die kilometers. Er woedt een zware sneeuwstorm over de bergen; het zicht bedraagt nog geen drie meter. Vandaar dat we maar neerstrijken in pisterestaurant Les 2 Lacs. Een knushouten restaurant in Savoyaardse sferen waar we koffie drinken naast een ruim bemeten open haard. Michel: “We zien ook mensen die terugkeren. Vroeger kwamen ze als student, nu verblijven ze in een luxehotel. Van vijf vierkante meter naar vijf sterren.” Het sneeuwt niet alleen sterren wat hotels betreft. Ook de restaurants doen het steeds beter. De tijden van halfbakken steak haché met lauwe aardappelen liggen inmiddels achter Val Thorens. Wij laven ons nu aan boterzachte foie gras en zwarte truffels in het door Russen gedomineerde luxehotel Koh-i-Nor. Aan het sublieme kaasplateau van Le Pashmina. En aan het overdadige visbuffet (elke donderdag) in Fitz Roy. Dat is allemaal top of the bill: je zou evengoed in St Tropez of Parijs kunnen dineren.

Jongste sterrenchef ooit

Masterclass met Jean Sulpice

Vanzelfsprekend belanden we ook bij Restaurant Jean Sulpice, het hoogst gelegen gastronomische restaurant op aarde. Trouwens, het zal de laatste winter zijn in Val Thorens want in mei 2017 verplaatst Jean Sulpice zijn restaurant naar het dorp Talloires. Het etablissement is vernoemd naar sterrenchef Jean Sulpice himself. Vandaag de dag lijkt het een logische keuze, maar dat was het niet echt toen hij begon. “In het begin was dat moeilijk,” vertelt hij in zijn charmante zaak. “Elke dag deed ik mijn stinkende best in de keuken maar er kwamen bijna geen gasten. Vaak zat het restaurant helemaal leeg.” Toen kwam de eerste Michelin-ster. Een bijzondere, want met zijn 26 jaar werd Sulpice de jongste sterrenchef ooit. Een kleine 5 jaar later volgde de tweede ster, ook daarvan was hij de jongste bezitter.

Jean Sulpice - Val Thorens

Het zal niemand verbazen dat zijn restaurant met 50 couverts nu altijd stampvol zit. Toch is de basis hetzelfde gebleven. Sulpice: “Ik serveer een eerlijke, verfijnde en simpele bergkeuken. Elke zomer reis ik de hele wereld rond om inspiratie op te doen. Maar Japanse gerechten serveren, om maar een voorbeeld te noemen, dat past niet in de bergen,” zegt hij. “Hier passen goede, simpele gerechten voor een eerlijke prijs. Voor € 74 serveer ik al een driegangenmenu.” Mocht Jean trouwens aan je tafel komen, stel hem dan niet de vraag die hij elke dag al te horen krijgt: “Wil je ook de jongste chef worden met drie sterren?”

De vierde vallei

Vanaf het terras Jean Sulpice zit je direct weer op de piste. Zoals vrijwel elk restaurant, hotel en appartement in Val Thorens directe aansluiting heeft op het skigebied. Want hoeveel sterrenchefs, luxehotels of helikopters hier ook neerstrijken, in Val Thorens draait het nog altijd om het skiën. Natuurlijk in het geweldige skigebied Les Trois Vallées, volgens velen het mooiste skigebied op aarde. Zonde ook om hier niet elke euro uit je (dik betaalde) skipas te halen. Wanneer de zon eindelijk doorbreekt, gaan wij naar de prachtpiste Col, met verbluffend uitzicht over het omringende gletsjerlandschap. Vanaf daar glijden we gestaag richting de plaats Orelle: in de geheime ‘vierde vallei’ vinden we de rustigste pistes van het gebied. Er zijn zelfs zoveel afdalingen rond Val Thorens dat we er niet eens aan toekomen om Les Trois Vallées pas volledig te benutten en de andere valleien te verkennen. Skileraar Michel geeft nog een tip: “Ga naar Courchevel als de sneeuw goed is, daar skiet toch bijna niemand. Mensen komen om te feesten en te shoppen, dus de pistes zijn er vaak uitgestorven.”

Ondergrondse disco

Folie Douce - Fruitiére - Val Thorens

In Val Thorens beland je vroeg of laat bij La Folie Douce. Dit is dé fuifplek op de piste, een bar met een kolossale openlucht dansvloer. Ga trouwens niet té laat, want er mag maar gefeest worden tot vijf uur ‘s middags. Dit in verband met veiligheid op de piste. Na sluitingstijd skiet een paar duizend man uitgelaten naar beneden, om zich vervolgens te storten op de après-ski in het dorp. Belgen en Nederlanders gaan dan naar Le Monde, Denen naar Snesko en Britten naar The Bulldog. Wie na tien uur nog op zijn benen kan staan, gaat verder naar Le Malaysia. Een ondergrondse disco waar ook wereldsterren als Afrojack en Nicky Romero regelmatig staan te draaien. Op de dansvloer komt alles samen. Met gold card wapperende Russen, feestende Israëliërs, hitsige skileraars en ook de studenten zijn nog altijd vertegenwoordigd. Wij kiezen liever voor de ingetogen après-ski in ons Hotel Le Pashmina. Eerst een paar glazen champagne in Le Bar, om de scherpe randjes van de dag af te halen. Daarna door naar Le Spa. Daar kunnen we overdekt zwemmen, zweten en stomen, maar ook borrelen in de jacuzzi in de openlucht. Met uitzicht over de wit oplichtende bergen onder een gloeiende sterrenhemel. Nee, het leven is er niet slechter op geworden in Val Thorens.

Er gebeurt veel in val Thorens. de hele winter zijn er spectaculaire evenementen, van de seizoensopening in november tot de traditionele afsluiting van het seizoen, de dutch Week. dit is een selectie, voor de hele lijst zie: www.valthorens.com onder evenementen.

Gepost door highlifeplus op Tuesday, 31 January 2017

Nieuwsbrief ontvangen ?