
Veilig over gladde, natte wegen
Als je met de wagen op wintervakantie vertrekt, dan kies je best voor winterbanden. Zij garanderen een betere grip en meer comfort op een nat of besneeuwd wegdek. In sommige Europese landen zijn winterbanden zelfs verplicht. Terecht, zo blijkt als we de prestaties vergelijken.
UltraGrip
Vroeger waren winterbanden voornamelijk geschikt om op een besneeuwd of bevroren wegdek te rijden. Op natte en droge wegen boden ze geen extra veiligheid en waren ze nogal lawaaierig. De nieuwe generatie van winterbanden biedt aanzienlijk meer rijcomfort en zekerheid op de weg.
Door het gebruik van een nieuwe stof, silica in het rubber van het loopvlak van de band blijven de huidige winterbanden soepel bij lage temperaturen en behouden zij hun maximale rem- en rij-eigenschappen. Bij een temperatuur onder de 7 °C wordt het rubber van een zomerband namelijk te hard, maar door de aangepaste rubbersamenstelling biedt een winterband meer grip (+ 12 %) en een kortere remweg (1 tot meerdere wagenlengtes). Daarbij komt nog dat deze banden voorzien zijn van een bijzonder lamellenprofiel. Bij het rollen van de band vervormt het profiel en werken de lamellen als grijpers die zich in de sneeuw vasthappen. Onder de lamellen situeren zich extra brede groeven die voor een betere afvoer van water of natte sneeuw zorgen en dus een verhoogde weerstand tegen aquaplaning. Een onderzoek dat in 2008 door het consumentenmagazine Test Aankoop werd uitgevoerd, verklaart zelfs dat je de aankoop van winterbanden snel hebt terugverdiend. In dit onderzoek kwam de ‘UltraGrip 7+’-band van Goodyear als ‘Beste Koop’ en als ‘Beste van de Test’ te voorschijn. Om je winterse rijcomfort te verbeteren kan je ook kiezen voor vierseizoensbanden. Deze zijn ontwikkeld om jaarrond en bij elk weertype goed te presteren. Ook in de categorie vierseizoensbanden scoorde Goodyear het hoogst met de ‘Vector 4 Seasons’-band.
Wetgeving over winterbanden
Er bestaat geen éénduidige aanduiding van winterbanden. Echte winterbanden dragen zowel de markering M+S, M&S of M.S. (waarbij M en S staan voor Mud en Snow) als het logo waarop een sneeuwvlok afgebeeld is in een bergje. Sommige vierseizoensbanden hebben ook deze dubbele markering. In sommige landen is bijkomend een minimale profieldiepte van 4 mm vereist.
In België geldt ook nog de volgende regel: het is toegelaten banden met markering M+S te monteren die een maximumsnelheid (snelheidsindex) hebben die lager is dan de maximumsnelheid van het voertuig, maar niet meer na 30 april én indien een sticker in het gezichtsveld van de bestuurder is aangebracht die de lagere maximumsnelheid duidelijk aangeeft.
In de meeste wintersportlanden (o.a. in Duitsland, Frankrijk, Italië, Noorwegen, Oostenrijk, Zweden en Zwitserland) geldt tegenwoordig dat niet rijden op winterbanden kan leiden tot (mede-)aansprakelijkheid bij ongevallen. Duitsland en Oostenrijk gaan hierin nog een stap verder: alle auto’s moeten bij winterse omstandigheden beschikken over een winteruitrusting. Daarmee wordt bedoeld: winterbanden, voldoende (antivries-)ruitensproeiervloeistof en motorolie die aangepast is aan lage temperaturen. Zoniet riskeer je een boete. Het gebruik van spijkerbanden en sneeuwkettingen is in de meeste landen gereglementeerd en wordt vaak aangeduid met specifieke verkeersborden. Met sneeuwkettingen mag je echter maar maximum 50 km/uur rijden. Als bestuurder laat je je dus best eerst goed informeren vooraleer je naar je winterse bestemming rijdt.
Enkele tips
Vanaf oktober/november kan je winterbanden op je wagen (laten) monteren. En wanneer het weer betert en de temperatuur stijgt, in maart/april, maak je weer de omschakeling naar zomerbanden. Of je kiest jaarrond voor vierseizoensbanden.
Winterbanden monteer je ook best per vier. We raden ten stelligste af om alleen op de aandrijfas winterbanden te plaatsen. Testen hebben bewezen dat dit zelfs erg gevaarlijk kan zijn. In het Groothertogdom Luxemburg is het zelfs verboden om M+S banden te combineren met zomerbanden. Voor auto’s met vierwielaandrijving is het uiteraard een absolute vereiste om winterbanden per vier te monteren.
Tot slot zou je de spanning van je autobanden één keer per maand moeten controleren. Een juiste bandenspanning verlengt immers de levensduur van je banden en verhoogt je veiligheid. Vergeet daarbij ook het reservewiel niet. Dat moet 0,5 bar meer bandenspanning hebben dan een gewone band.
Waar verplicht of niet (info 2009)
Strikte verplichting
Finland, Estland, Letland: 01/12-28/02
Litouwen: 01/11-31/03
Slovenië: 15/11-15/03
Verplichting volgens omstandigheden
Duitsland, Oostenrijk: 01/11-15/04
Aanbeveling
Zweden, Noorwegen, Denemarken, Zwitserland
Meer info: Goodyear Dunlop Tires Belgium
www.goodyear.be
Tekst: Dirk Robyns Fotografie: Goodyear – Dunlop, mediadam
Gepost door kurt op Thursday, 26 August 2010Meer magazine-artikels
Geniet zoll frei in Samnaun & Klosters
Parfum, alcohol, cosmetica of skimaterieel inslaan voor een zacht prijsje? In Samnaun en Klosters, in...
Ötztal
Winterwonderland in Sölden en Obergurgl-Hochgurgl Ötztal is een van de modernste en meest veelzijdige skigebieden...
Wintersport vanuit een Canadese motorhome
Rondreizen is vrij normaal in de zomer, want veel reizigers ambiëren een zwervend bestaan. Voor...
Obertauern – Eerder, hoger en meer
Dat is wat de toeristische dienst van Obertauern, de sneeuwkom bij uitstek in de deelstaat...
Skiën in de schaduw van de Titlis
Engelberg-Titlis heet het belangrijkste skioord van Centraal-Zwitserland voluit. Voor veel Aziaten is dit de enige...
Les 2 Alpes
Het Franse skigebied Les 2 Alpes start haar winterseizoen op 27 november...
Cortina d’Ampezzo Parel van de Dolomieten
Een filmster, staatshoofd of jetsetter tegen het lijf skiën kan ondermeer in Chamonix en Sankt...
Alpen, Centraal Massief, Jura, Pyreneeën, Vogezen ….
De franse bergen staan er klaar voor! Wintersporten in Frankrijk betekent een veelzijdigheid aan skigebieden...